Ciasto na kulki na lina
Przepis 1
· Do około 0,5 litrowego naczynia wsypać 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżkę mąki kukurydzianej i 1 łyżkę cukru
· Dodając krwi mieszać aż wytworzy się jednolita masa z której można uformować sprężyste kulki
Kulki nie należy suszyć w piekarniku itp. ponieważ zbyt wysoka temp powoduje ich pękanie. Najlepiej jest je pozostawić w temp pokojowej na od kilku do kilkunastu godz.
Przepis 2
· Wsypać do naczynia 0,5 szklanki: puree ziemniaczanego, mąki żytniej i puree z bobu
· Wymieszać ze sobą 0,5 szklanki miodu z 3 łyżkami cukru
· Wlać mieszaninę miodu z cukrem do papki z puree i mąki.
· Wymieszać i sprawdzić czy da się uformować sprężyste kulki
Życzę obfitych połowów i połamania kija
karmel22222