Guacamole 2Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 12 min.2 duze awokado,1 duzy pomidor,1 cebula,1-2 papryczki chilli,2 galazki swiezej kolendry,sok z 1 cytryny,sol.1. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Pomidor sparzyc, zdjac skore, pokroic na kawalki i wyjac pestki. Kolendre oplukac i drobno pokroic.2. Chilli oplukac, pokroic na plasterki i oczyscic z nasion pod biezaca zimnawoda. Dobrze osaczyc na sicie.3. Awokado oplukac, przeciac wzdluz na pol, usunac pestki i lyzeczka wyjacmiazsz.4. Miazsz z awokado przelozyc do miski. Rozgniesc widelcem i od razu skropicsokiem cytrynowym. Dodac pokrojone pomidory, cebule, kolendre i plasterkichilli. Wymieszac, doprawic cytryna i sola.5. Podawac z tortillami. Guacamole jest rodzajem pasty, w ktorym macza sie tortille.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 14.From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)Jezeli do tego wlozy sie pestke avocado, ta mieszanka zachowa soczysty, zielony kolor.
marienka76