Pierogi litewskie.pdf
(
32 KB
)
Pobierz
16429501 UNPDF
Pierogi litewskie
Składniki Przepis
20-25 dag twarogu
20 dag wędzonej szynki albo
chudego boczku
cebula
2 jajka
sól, pieprz
może być pół łyżeczki
mielonego kminku
Pokrojony boczek podsmażyć na patelni, tak samo
uczynić z cebulką. Ser utrzeć z żółtkami, solą i
pieprzem, wymieszać z boczkiem albo szynką,
cebulą i ubitą na sztywno pianą z białek.
Zrobić ciasto na pierogi z mąki, jajka i wcześniej
ugotowanych i zmielonych ziemniaków. Można
oczywiście bez ziemniaków. Mięciutkie wychodzi, jak
się mąkę sparzy gorąca wodą.
Wypełnione farszem pierożki ugotować w osolonej
wodzie i podawać z masełkiem. Doskonałe są
posypane rozdrobnionym serem feta. A najlepiej
smakują następnego dnia odgrzane w piekarniku w
żaroodpornym naczyniu.
Plik z chomika:
jac1123
Inne pliki z tego folderu:
Kołduny litewskie.doc
(20 KB)
Boczek litewski.pdf
(139 KB)
Pierogi litewskie.pdf
(32 KB)
kuchnia litewska.doc
(62 KB)
Inne foldery tego chomika:
4 Zamki i Pałace Polski
AKWARIUM , RYBY
ALFABET PALCOWY MIGOWY
alkohole
atlasy i inne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin