BARDZIEJ SKOMPLIKOWANE PRZEPISY.txt

(10 KB) Pobierz
# Z SUSZU

         Suszone gruszki, jab�ka, wi�nie, �liwki i figi wyp�uka�, zala� w garnku gor�c� woda, doda� miodu i pieprzu tureckiego do smaku. Garnek nakry� kawa�kiem chleba, wysmarowa� s�odkim ciastem. Wstawi� na 12 godzin do gor�cego pieca. Pi� gor�ce. Owoce mo�na zje��.

 

# "MOSKIEWSKA"

         Po 40 g imbiru, alpinii lekarskiej, sza�wi, mi�ty, any�u, zala� to 1litrem spirytusu i pozostawi� na 18 dni. Potem doda� do nalewki 1,5l. zimnej nie gotowanej wody (najlepsza jest �r�dlana) i wszystko przedestylowa�. Je�li zamiast spirytusu u�yto w�dki, to mo�na trunku nie rozcie�cza� albo rozcie�czy� w niewielkim stopniu.

 

# �FIKO�EK"

         Po 4 g cynamonu, go�dzik�w i szafranu, 8 ga�ek muszkato�owych, 16 g wanilii zala� litrem w�dki, pozostawi� na dwa tygodnie. Cz�sto wstrz�sa�. Przecedzi�. Zagotowa� z 200 g cukru. Przecedzi�.


# �JEROFIEICZ"

         35 g mi�ty, 35 g any�u, 35 g grubo ut�uczonych pestek pomara�czy zala� 1l. W�dki oczyszczonej w�gielkami brzozowymi i pozostawi� na 12 dni w ciep�ym miejscu. Po tym czasie w�dk� mo�na spo�ywa� bez zlewania fus�w. Mo�na te� fusy wykorzysta� jeszcze raz zalewaj�c po�ow� porcji w�dki i pozostawiaj�c w cieple na miesi�c.

 


# ZAPIEKANKA

         Po 16 g imbiru, ostrej papryki, cynamonu, go�dzik�w, ga�ki muszkato�owej, kardamonu, sk�rki cytrynowej na wiadro w�dki(12 litr�w). Wszystko gotowa� w przykrytym garnku 12 godzin. Ostudzi�. Rozla� do butelek.

 

# DRUGI SPOS�B

         Do butli o grubych �ciankach wrzuci� sk�rki cytrynowe i zala� je 4 litrami w�dki. Doda� 50 g cynamonu, po 20 g kardamonu i kwiatu muszkato�owego, 2 ga�ki muszkato�owe, wszystko ut�uc. Butl� grubo posmarowa� razowym ciastem, pozostawi� na noc w napalonym piecu. Powtarza� to przez cztery noce. Rozla� do butelek, doda� cukru.

 

# PRZYPALANA

         Nape�ni� garnek owocami (malina, wi�nia), zala� w�dk�. Owin�� grubym papierem. Przek�u� papier w trzech miejscach, brzegi posmarowa� ciastem. Wstawi� do napalonego pieca na 2 dni. Zla�, przecedzi�. Doda� cukru (na kilogram owoc�w- p� kilograma cukru), zagotowa�. Rozla� do butelek, zakorkowa�.


# MIGDA��WKA 

         Wzi�� najm�odsze p�dy jarz�biny, oczy�ci� je z nab�onka. Bia�e �odygi drobniutko pokroi�. Zala� najzwyklejszym winem (dobrze by�oby mocniejszym) w stosunku 1:4 (jedna cz�� p�d�w i cztery wina) i podda� destylacji. Je�li Zapach migda�owy wyda si� wam za s�aby, dodajcie p�d�w wed�ug w�asnego upodobania i zn�w przedestylujcie.

 

# KMINK�WKA

         350 - 400 g kminku zala� 1l. wody, podda� destylacji. Otrzyman� wod� z kminkiem mo�na przechowywa� w niskiej temperaturze w lod�wce lub w zimnej piwnicy przez kilka miesi�cy. Kiedy chcemy sporz�dzi� kmink�wk�, odrobin� s�odzimy wod�, wlewamy j� do w�dki i trunek jest gotowy.

 

# MOCNA WI�NI�WKA

         Sk�rki z dw�ch pomara�czy i kilku go�dzik�w zala� litrem w�dki. Postawi� w cieniu na dwa tygodnie. Doda� szklank� soku wi�niowego. Przefiltrowa�. Przechowywa� w zakorkowanych butelkach p� roku.

 

# PRZEPALANKA

           Do najzwyklejszej w�dki doda� od 1/10 do 1/5 pojemno�ci suszonych sk�rek cytrynowych. Powinno posta� przynajmniej kilka godzin. Wszystko podda� destylacji I wla� do butli z jak najgrubszego szk�a. Doda� ga�k� muszkato�ow� (wcze�niej drobno ut�uczone. Butl� zakorkowa� i wysmarowa� g�stym ciastem razowym (na grubo�� 3 palc�w). Je�li przygotowujecie trunek na letnisku i macie piec, to kiedy tylko zaczyna stygn��, wstawcie do niego butl� na noc. Rano wyjmijcie i postawcie w pomieszczeniu. Powtarzajcie to przez 4 dni. Je�li nie ma pieca, to mo�na wykorzysta� stygn�cy piekarnik, ale butl� wstawia� trzeba do niego przynajmniej 8 razy. Potem w�dk� nale�y przefiltrowa� i lekko os�odzi�, ale da� nie wi�cej ni� 250 g cukru na 11 w�dki.

 

# SPIENIONA

         Gar�� owoc�w ja�owca zala� litrem w�dki i odstawi� na dwa tygodnie. Potem doda� sk�rki z dw�ch cytryn i pozostawi� na pi�� dni. �y�k� t�uczonego (startego) Imbiru wymiesza� z cukrem i rozprowadzi� we wcze�niej przygotowanej w�dce. Wystawi� na s�o�ce na dwa tygodnie.  Przecedzi�, rozla�, trzyma� w ch�odzie. Pi� po p� roku.

 

# SPIENIONA Z JARZ�BINY

         Wzi�� oko�o 1 kg jarz�biny (trzeba j� zebra� przed mrozem) i utrze� drewnian� pa�k� w mo�dzierzu. Prze�o�y� do butli, nala� 10 -12l �wie�ego kwasu .chlebowego i doda� 50 - 70 g dro�d�y. Odstawi� do_ fermen�tacji w pomieszczeniu o temperaturze mniej wi�cej 16 stopni. Kiedy fermentacja jest prawie zako�czona (przestanie aktywnie wydziela� si� gaz); ca�� mas� razem z jarz�bina mieszaj�c przela� do kolby przyrz�du destylacyjnego i przep�dzi� kilka razy osi�gaj�c taki stan trunku, by by� on pozbawiony obcych, nieprzyjemnych zapach�w.


Wszystkie opisane w�dki, w dobrze zakorkowanych butelkach, mo�na przechowywa� praktycznie nieograniczony czas. Nie trac� smaku i aromatu. Wprost przeciwnie, z up�ywem czasu nabieraj� szlachetno�ci.

 

# PIGW�WKA

Przejrza�� pigw� ut�uc lub utrze� na tarce. Posieka� bardzo drobno wi�zy �ytniej s�omy. Z tej mieszaniny wycisn�� sok. Na 8 szklanek soku da� tyle samo w�dki. Doda� cukru i 50 g cukru waniliowego. Zla� do butli, odstawi� na tydzie�. Przefiltrowa�.


# POMARA�CZ�WKA

         Zagotowa� syrop z cukru rafinowanego i litra wody. Po��czy� dwoma litrami w�dki. Wla� do butli. Wrzuci� sk�rki z 4 lub 5 pomara�czy. Postawi� w cieniu na 3 - 4 dni. Przefiltrowa�. Rozla� do butelek.

 

# WI�NI�WKA

         Nape�ni� butl� do 3/4 pojemno�ci dojrza�ymi wi�niami (po��wki bez pestek), zala� w�dk�, postawi� w piwnicy na p�tora miesi�ca. Alkohol zla�, wi�nie wycisn�� przez grube p��tno. odstawi�. Po dobie sok po��czy� z w�dk�. Rozla� do butelek, zakorkowa�. Pi� po roku.

 

# Z AGRESTU

         Litrem w�dki i litrem wrz�cej wody zala� w butli agrest. Trzyma� na s�o�cu przez dwa tygodnie, miesza� od czasu do czasu. Kiedy agrest wyp�ynie, przecedzi�, doda� cukru do smaku. Zn�w wystawi� na s�o�ce na jedn� dob�. Potem wstawi� do lod�wki {lodu) na 10 d�b. Jeszcze przecedzi�, rozla� do butelek o grubym szkle, zakorkowa�. Przechowywa� w ch�odzie. Pi� po trzech tygodniach. .



DLA KOBIET

         Chocia� mamy r�wnouprawnienie, zwykle kobiety wol� s�absze trunki, s�odsze i delikatniejsze ni� klasyczny bimber. Dla nich te� mam kilka przepis�w.

 

# POZIOMKOWA

         Poziomki (truskawki) przetrze� z cukrem, doda� w�dk�.
# POZIOMKOWY FIKO�EK

         Nasypa� p� butelki wysokogatunkowych poziomek. Zagotowa� cukier jak na karmel lub utrze� na puder. Zasypa� po wierzchu poziomki. Zala� w�dk� do pe�na. Wystawi� na s�o�ce na dwa miesi�ce, stale wstrz�sa�. Zla�, przecedzi�. Mo�na spo�ywa�, mo�na te� rozcie�czy� w�dk�. 

 

# MALIN�WKA

         Do g�siora nasypa� dojrza�ych malin do 3/4 pojemno�ci. zala� w�dk� I postawi� w cieniu na dwie doby. Zla� alkohol, wyrzuci� maliny, nasypa� p� g�siora �wie�ych malin i zn�w zala� tym samym alkoholem na dwie doby. Zla�, przecedzi�. Rozpu�ci� cukier na syrop, doda� do malin�wki wed�ug smaku.

 

# AJERKONIAK

         4 ��tka i szklanka cukru pudru doda� puszk� skondensowanego mleka, miksoawac ok. 10 min. doda� 0,25l. bimbru (ok. 75%) zmiksowac, rozla� do butelek, na kilka dni odstawi� do lod�wki. 

 


LIKIERY

 

# MLECZNY

         500 g t�ustego mleka lub �mietany zagotowa�, ostudzi� mieszaj�c. 1 szklank� cukru, 6 - 7 ��tek, na ko�cu no�a wanilii - utrze� na kogel-mogel. Mieszaj�c, wla� do mleka 300 g w�dki (je�li jest bardzo mocna, rozcie�czy� wod� do 45 - 50%. Potem mleko z w�dk� powoli wlewa� do kogla-mogla, miesza�. Powinno postawi� na p� godziny. Zebra� pian�.

 

 

# DRUGI SPOS�B

         Zagotowa� 1 szklank� mleka, rozpu�ci� w nim 1 szklank� cukru, ostudzi� i doda� 6 ��tek. Potem powoli wlewa� 1 szklank� w�dki. Dobrze wymiesza�, wyla� ciecz do trzylitrowego s�oja. Ubi� i doda� wanilii. Pozostawi� na 10 dni.

 

# WINOGRONOWY

         Na litr w�dki dodajemy litr soku winogronowego, 1 kg cukru,1 �y�k� sto�ow� herbaty, 5 listk�w laurowych, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 0,5 �y�eczki od herbaty wanilii. Pozostawi� na 5 - 6 dni, regularnie miesza�. Przecedzi�. Doskonale t�umi zapach bimbru.

 

# KAWOWY

         Zaparzy� 100 g bardzo mocnej (znacznie mocniejszej, ni� do picia czarnej kawy. Wla� (bez fus�w) do 200 g cukru, rozpu�ci� wszystko w k�pieli wodnej. Zala� litrem wody. Przefiltrowa�.

 

# RӯANY

         Nape�ni� g�sior p�atkami r�. Zala� w�dk�, wystawi� na s�o�ce na 3 dni. W�dk� zla�, p�atki zast�pi� �wie�ymi. Zala� t� sam� w�dk�, Powt�rzy� jeszcze raz. Potem rozcie�czy� otrzyman� w�dk� syropem z cukru do smaku.

 

# CHABROWY

Przepis tak jak wy�ej z tym �e zamiast p�atk�w r� dajemy p�atki chabr�w.

 

# MALINOWY

         Ze �wie�ych dojrza�ych malin wycisn�� sok. Po��czy� z cukrem  Proporcje 1:1. Zagotowa� trzy razy. Za ka�dym razem zdj�� szumowiny. Doda� w�dki wed�ug gustu. Przecedzi�, rozla� do butelek, zakorkowa�.

 

# CYTRYNOWY

         10 cytryn gotowa� przez 5 min. wycisn�� z nich sok wla� do 1 litra wody, doda� 1 �y�k� rodzynek, 2,5 szklanki cukru, 1 �y�eczk� cukru waniliowego, wymiesza� tak, �eby cukier si� rozpu�ci�. Wla� 1 litr mocnego bimbru, wstawi� do lod�wki na noc, mo�na pi�.


AROMATYZOWANIE WYCI�GIEM

         Czy pami�tacie takie marki w�dek jak: ��ubr�wka" czy �My�liwska"? Podobne i wiele innych mo�na wyprodukowa� w warunkach domowych wykorzystuj�c zio�a, jagody, owoce itp.

         Wiele aromatycznych w�dek nabywa w�a�ciwo�ci leczniczych. By uzyska� aromat, mo�na u�y� wielu leczniczych zi�, prawie wszystkie jagody, owoce.

         Najprostszym sposobem jest wyci�g. Do ju� gotowej w�dki dodaje si� dziurawiec czy traw� �ubrow� i odstawia do naci�gni�cia. Ciekawe, �e najwi�ksz� ilo�� aromatu oddaj� ro�liny przy rozcie�czeniu alkoholu do 45 � 55%. A wi�c nie jest konieczne u�ycie spirytusu, a nawet bimbru uzyskanego na pocz�tku p�dzenia. Je�li b�dziemy ro�lin�...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin