Zupa krem pieczarkowa
-pieczarki
-kostka rosołowa
-cebulka
-jogurt 0%
Gotujemy pieczarki pokrojone w plasterki w odpowiedniej ilości wody z kostką rosołową, doprawiamy pieprzem, po ugotowaniu pieczarki odcedzone miksujemy razem z połwą surowej cebulki i kilkoma łyżeczkami jogurtu. Zmiksowaną masę dodajemy do wody, tak aby uzyskać gęstą ciecz.
Szybka sałatka z tuńczyka
Tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
Jajka (2 szt.)
Ogórek konserwowy/kiszony (1 średnia sztuka)
Jajka ugotowane na twardo i ogórki pokroić w kostkę, zmieszać z tuńczykiem i przekąska do pracy gotowa
Wariacje na temat serka białego
Chudy twaróg
Odrobina mleka (w razie potrzeby)
Opcjonalnie:
Pieprz ziołowy
Szczypiorek
Chrzan
Cebula drobno siekana
Cynamon i pokruszona tabletka słodzika
Wszystko zmieszać i mamy pyszne śniadanie/kolację
Panga w pieprzu cytrynowym
- dowolna ilość filetów z pangi
- pieprz cytrynowy
Pangę obficie pozypujemy pieprzem cytrynowym i delikatnie solą, zapiekany w folii aluminiowej a piekarniku.
Placuszki otrębowe z łososiem ( raz dziennie ze względu na otręby)
- 1 całe jajko
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 łyżka 0% serka homogenizowanego
Zmieszać i smażyć na teflonowej patelni (doprawić lekko solą) w formie placuszkó.w
- wędzony łosoś
- serek homogenizowany 0%
Na gotowe placuszki położyć obficie serek homogenizowany i plasterek łososia.
Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem.
Duża pierś kurczaka
pieczarki
kostka ziołowa Knorra
opcjonalnie - dowolne warzywa z grupy dozwolonych w 2 fazie
Piersi kurczaka pokroić w kostkę 2/2 cm.
Pieczarki pokoić w ćwiartki (większe w ósemki)
opcjonalne warzywa rozdrobić w dowolny sposób
na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju, następnie wytrzeć nadmiar papierowym ręcznikiem - wrzucić kurczaczka, mieszając smażyć na dosyć dużym ogniu (może się lekko zarumienić), dorzucić pieczarki, (lub/i inne warzywa),rozkruszyć kostkę ziołową i smażyć jeszcze kilka minut - aż warzywa lekko zmiękną.
Podawać na talerzu udekorowanym zieloną sałatą, z dodatkiem korniszonków.
Omlet ze szparagami
-4 jajka całe
-mały sloiczek szparagów
-przyprawy
-mała cebulka lub szczypiorek
-chuda szynka
Szparagi kroimi w około 3-4 cm słupki, jajka w miseczce bełtami aż będzie w miarę jednolite, doprawiamy przyprawami, wrzucamy cebulkę, wszystko mieszamy na końcu dodajemy pokrojone szparagi i szynkę pokorojoną wg uznania, delikatnie mieszamy i przekładamy do płaskiego naczynia nadającego się do piekarnika. Wstawiamy na około 20 min (sprawdzić konsystencję) do rozgrzanego piekarnika 180C.
Wariacje nt. omletu mogą być rózne, można dodać gotowane brokuły, kalafior, lub pomidory, polecam również opcję z twarigiem pokruszonym po wierzchu. Taka imitacja pizzy.
kurczak w sosie "curry:
jogurt naturalny 200ml
przyprawa curry
pieprz cayenne
świeża natka pietruszki lub koperku
piersi z kurczaka
ja osobiście robiłam to tak:
trzy piersi z kurczaka pokroiłam w paseczki
składniki do sosu (jogurt,curry,pieprz i natkę) zmieszałam ze sobą i zalałam tym kurczaka, którego wcześniej włożyłam do naczynia z przykrywką, jak to zalałam sosem to zamknęłam i wstawiłam do lodówki na jakieś 1,5-2 godzinki
potem wrzuciłam to na patelnię i smażyłam, trzeba uważać aby się nie przypaliło, sosik pięknie się wchłania w kurczaka
smak ma taki słodko-kwaśny, sama nie wiem jak opisać :] a z tych trzech piersi miałam obiad na dwa dni i jedną kolację
Zupka z warzywami a'la EvitaVianne
opakowanie "Bukiet warzyw" (kalafior, brokuły, marchewka) - mrożonka
opakowanie fasolki szparagowej (taka ciemnozielona) - mrożonka
3 łyżki koncentratu pomidorowego (czy ile tam komu będzie pasowało)
pieprz
warzywko
"Kucharek" w płynie
lubczyk
-nalałam do garnka średniej wielkości 1/4 wody, wsypałam łyżkę warzywka i zagotowałam
-dodałam mrożonki
-gdy warzywa były miękkie (ok 15-20 min) dodałam koncentrat pomidorowy (ja osobiście używam Dawton)
-poczekałam aż się chwilę pogotuje i dodałam pieprzu, lubczyku i Kucharka
-pogotowałam jeszcze z 5 minutek i już :]
Ptasie nie ptasie mleczko ale jadalne
szklanka mleka 0.01
2 jajka
żelatyna na 0.5 l płynu (wole dać więcej w końcu to czyste białko, a masa będzie lepiej się trzymać)
kakao
serek "kulkowy"
aspartam (używam Stevie)
Mleko ugotowałam z roztrzepanymi jajkami (mogą być same białka, a jak ubite, to masa bardziej puszysta), dodałam rozpuszczona w gorącej wodzie (min. ilość) żelatynę, posłodziłam stewią (aspartam dodawać jak masa przestygnie!!!). Podzieliłam na 2 części: białą włożyłam do płaskiego naczynia i do lodówki (po 20 min było już ścięte, prędzej nie sprawdzałam), do drugiej części dodałam kakao i łyżkę twarożku "kuleczkowego" (daje złudzenie jakby było z ryżem, wygląda bardzo dekoracyjnie. Ułożyłam masę na białej, po zastygnięciu pokroiłam w kostki. Stanowczo za mało jak na 3 osoby
Śniadaniowy omlet na słodko
3 łyżki serka homogenizowanego
słodzik
cynamon
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 2 łyżeczkami słodziku do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać żółtka z pianą i wylać na rozgrzana patelnie teflonową posmarowaną kropla oliwy. Przykryć.
W międzyczasie utrzeć serek ze słodzikiem i cynamonem.
Po ok. 3 min delikatnie odwrócić omlet na druga stronę, chwilke smażyć, zdjąć na talerz, posmarować przygotowanym serkiem.
Deser zebra
2 duże jogurty naturalne Zott
Żelatyna (porcja na 1 litr)
Aromat waniliowy lub wanilia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy mielonej
20-25 tabletek słodzika (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru)
(ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw)
Do kubka (o standardowej pojemności, ceramicznego) wsypujemy kawy (lub cynamon) zalewamy do połowy gorącą wodą, chwilkę czekamy aż się zaparzą, dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Ten roztwór powoli wlewamy do garnka, gdzie uprzednio przełożyliśmy 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.
Ten sam kubek (umyty ) napełniamy do połowy gorącą wodą, dodajemy żelatynę, 10 tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego (nie wiem ile świeżej wanilii, bo nie udało mi się takowej kupić), całość mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Roztwór wlewamy do drugiego garnka, gdzie znajduje się drugi jogurt, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.
Po jakimś czasie, kiedy obie masy będą miały konsystencję baaardzo gęstej śmietany bierzemy albo ładne duuuże kieliszki albo szklanki do latte/irish-coffee albo opakowania po zużytych jogurtach i nakładamy warstwami obie masy uważając,żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki i czekamy na całkowite stężenie
Pierś z kurczaka (duszona)
pierś z kurczaka
musztarda.
curry
zioła
Wieczorem posmarowałam mięsko musztardą, posypałam przyprawami i ziołami (dobierać według siebie jakościowo i ilościowo). Wstawiłam na pare godzin do lodówki. Żeby nie były suche podsmażyłam na mocno nagrzanej patelni (jakby przywierały, a nie powinny, dzięki musztardzie, to podlewać wodą). Jak się przyrumieniły dodałam trochę wody i dusiłam pod przykryciem. Żadnej filozofii w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie.
CIASTO NALEŚNIKOWE DUKANA (na 10 naleśników)
wersja na słono
250 gr mąki kukurydzianej
4 jaja
1/2 litra odtłuszczonego mleka
1 szczypta soli
Robimy, jak normalne naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roztartego ręczniczkiem papierowym.
Można je serwować z szynką, łososiem wędzonym etc.
Ja sobie przybrałam naleśnik podsmażoną na patelni szynką drobiową, zrolowałam i zjadłam z sosikiem serowym
UWAGA!!! Można zjeść wyłącznie 2 naleśniki dziennie, ale wówczas nie można już zjeść ciasteczek (placuszków) owsianych
Pierś z kurczaka z warzywami.
2 piersi
1 opakowanie wloszczyzny lub innych warzyw
3-4 łyzki przecieru pomidorowego
0,5 szklanki wody
sol pieprz, inne przyprawy
Rozbijamy piersi z kurczaka posypujemy przyprawami i odstawiamy na 15 mionut, aby przeszło mieso ziolami. Natepnie ukladamy ta piers w naczyniu zaroodpotnym na to nasypujemy warzywa i przykrywamy kolejna piersia z kurczaka. Wszystko zalwamy woda z przecierem pomidorowym i wkladamy do pieraknika az sie ugotuje.
Fasolka szparagowa z pieczarkami
200g fasolki szparagowej żółtej
200g fasolki szparagowej zielonej
200g pieczarek
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Fasolki obieramy z końcówek i "włosów", gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy (można pokroić na mniejsze kawałki). Pieczarki kroimy w kawałki, podduszamy z cebulą solą i pieprzem, na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Łączymy pieczarki z fasolką, dodajemy sok z cytryny do smaku.
Kurczak po chińsku
piers z kurczaka
czerwona papryka
kilka pieczarek
pęczek szczypiorku
maggi (oryginalnie sos sojowy, ale sądząc ze składu nie możemy)
sól, pieprz, ewentualnie szczypta chili
Piers kroimy w kostke i obsmażamy na teflonie, papryke i pieczarki tez kroimy i dusimy w odrobinie bulionu (np. z kostki), łączymy kurczaka z warzywami, dodajemy pokrojony szczypiorek i doprawiamy maggi
Sernik na zimno
4 serki homo (ok. 500-600 gr.)
4 jajka
3-4 łyżeczki żelatyny
kilka kropli aromatu waniliowego
Żółtka ucieramy ze słodzikiem (ok. 3 łyżek), białka ubijamy na sztywna pianę, żelatyne rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i studzimy.
Miksujemy serki, żółtka i żelatynę. Opcjonalnie dodajemy aromat, na końcu delikatnie mieszamy z pianą i do lodówki
PIZZA
Mąka kukurydziana (w zależności od ilości porcji, 50g na osobę dietującą, więcej dla reszty współjedzących) ja zastosowałam 500g i wyszło 7 kawałków
Drożdże piekarskie, kostka na 0,5-1kg (tak na nich jest napisane)
Mleko 0,5% 0,5 szkl.
4 udka z kurczaka wędzone
1 pomidor
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
10 pieczarek
przyprawa do pizzy (ja stosuję Prymat)
koncentrat pomidorowy
Pół szklanki mleka lekko podgrzać, dodać pół łyżeczki cukru (dla drożdży), wkruszyć drożdże, dobrze wymieszać, dać im wyrosnąć (ja wstawiam na 10sek. do mikrofalówki i już są). Mąkę wysypać do miski, dodać drożdże, wyrabiać uzupełniając letnią, gotowaną wodą, aby ciasto było spoiste, ale ani suche ani rzadkie (ogólnie się kruszy, nie jest ciągnące jak na mące pszennej). Odstawić do wyrośnięcia (trochę urośnie).
Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w małe kosteczki, kurczaka obrać ze skóry i kości, również pokroić w drobną kostkę.Wszystkie te składniki zmieszać ze sobą w misce.
Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, rozrzucić zawartość miski, na górę kłaść plasterki pomidora i ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C przez ok 20-30 min, choć najlepiej doglądać, bo ten czas to tak orientacyjnie tylko
KURCZAK PO CHIŃSKU
1 podwójna pierś z kurczaka
mieszanka chińska mrożona
kostka rosołowa
piersi kroimy na drobne kawałeczki, obsmażamy na teflonowej patelni bez tłuszczu. kiedy się zrumienią wlewamy tyle wody żeby sięgała kawałeczkom kurczaka do połowy. wrzucamy kostkę rosołową i czekamy aż się rozpuści. potem dodajemy mieszankę chińską mrożoną i przykrywamy pokrywką. tak dusimy aż warzywka będą miękkie. wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość zależy od upodobań) pieprz ewentualnie zioła prowansalskie. mieszamy.
jeszcze chwilkę dusimy pod przykryciem i SMACZNEGO !!
Pasta rybna
twaróg ok. 250 g
jogurt (na tę ilość twarogu 3 duże łyżki)
ryba wędzona (nieduży kawałek)
przyprawy dowolne, ew. koperek
Wszystkie składniki wymieszać i zmiksować na puszystą, bez grudek masę. Konsystencja zależy od ilości dodanego jogurtu. Jak na razie robiłam z ryby maślanej (pasta wyszła delikatna) i z łososia (bardziej wytrawna).
Świetna do chlebka Dukana, jajek, omleta. Można posmarować wędlinę i zwinąć w rulonik. Można maczać w tym paski papryki lub po prostu wyjadać z miseczki łyżką.
Chlebek kukurydziany
Składniki
175 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml chudego jogurtu
w przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka miodu i oleju. Ja nie dałam i też jest smaczny i urósł.
Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy lekko posmarowanej tłuszczem(ja mam tylko okrągłą) i pieczemy w 200st, około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla zrumienienia wymagać odrobinę dłużej.
MLECZKO WANILIOWE
2 szklanki mleka
3 jaja, słodzik,
zapach waniliowy lub wanilia naturalna
Mleko zmiksować z jajami i pozostałymi składnikami. Masę wlać do filiżanek i wstawić do większego naczynia z taką ilością wody aby filiżanki zanurzyły się do połowy, nakryć je pergaminem. Naczynie przykryć przykrywką i powoli gotować aż mleczko zetnie się na galaretkę.Wystudzić.
MLECZKO KAWOWE LUB CZEKOLADOWE
Wykonujemy tak samo, tylko zamiast wanilii dodajemy napar z łyżki kawy lub kakao.
PTASIE MLECZKO
Składniki:
3 chude serki homogenizowane (185 g, bo takie miałam)
1 szklanka mleka
4 łyżeczki żelatyny
10 łyżek słodziku w płynie (dla mnie było za mało więc dodałam jeszcze 3 rozkruszone tabletki)
trochę wody do rozpuszczenia żelatyny
ew. jakiś aromat
Wykonanie:
Żółtka i słodzik ubijamy mikserem na puszystą pianę. Dodajemy aromat (ze 3 krople), po trochę serka, dolewamy mleka ciągle ubijając masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i dodajemy również stopniowo do masy nadal ubijając. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, mieszamy i wykładamy do pucharków. Wkładamy do lodówki i za moment deser gotowy.
Jeżeli chcemy mieć ptasie mleczko o innym smaku możemy, przed dodaniem ubitej piany z białka, dodać kawę rozpuszczalną (rozpuszczoną w odrobinie wody lub mleka) lub kakao (zalewamy odrobiną gorącej wody, wtedy ma zapach i smak czekolady, energicznie mieszamy na gładką, lekko płynną masę i dodajemy do ptasiego mleczka).
DESER JAK KASZKA MANNA ALBO BUDYŃ
1szkl. mleka 0,5%
otręby 2łyżki owsiane i 1 łyżka pszennych
1 jajko
Otręby zmieszać z jajkiem, wlać do gorącego mleka i chwilę gotować.
SERNIK "WIEDEŃSKI" NAJŁATWIEJSZY
4 opakowania serka homogenizowanego
3 łyżki otrąb pszennych
...
jac1123