winiarz_NR-26-01-12a_Q.pdf

(932 KB) Pobierz
winiarz_NR-26-01-12a_Q.cdr
ISSN 1733-5116
II Seminarium Winiarskie
Państwowa Wyższa Szkoła
Zawodowa w Sulechowie,
Instytut Zarządzania i Inżynierii
Rolnej oraz Lubuski Ośrodek
Doradztwa Rolniczego
zorganizowały 25 stycznia
w Kalsku II Seminarium
Winiarskie. Referaty wygłosili
m.in. dr inż. Ewa Dankowska
z AR w Poznaniu, dr inż.
Kazimierz Michalak z PWSZ
w Sulechowie i prof.
dr Gerhard Flick z Hochschule
w Neubrandenburgu. Naukę
smaków i pokaz cięcia
winorośli przeprowadziła
Kinga Koziarska-Kowalewska.
Seminarium zakończyła
prezentacja lokalnych winnic
i degustacja wytworzonych
na nich trunków.
Eurevino
15 lutego 2008 r. w Muzeum
Ziemi Lubuskiej w Zielonej
Górze Państwowy Instytut
Badawczy w Radomiu przy
współpracy z winnicą „Julia”
w Starym Kisielinie
zorganizował seminarium
„Europejska promocja wina”.
Seminarium zrealizowano
w ramach projektu Leonardo
da Vinci EUREVINQ. Wśród
zaproszonych gości był
koordynator projektu
dr Wolfgang Rademaker, na
codzień pracownik mini-
sterstwa nauki i kultury
w Rheinland-Pfalz
w Niemczech.
Wokół Grobu Pańskiego rośnie mistyczna
winnica. Mówi o niej Ewangelista, przywo-
łując słowa Pana: „ Ja jestem krzewem
winnym, wy latoroślami”. Zapisano je przy ołtarzu zielonogórskiego kościoła Podwyższenia
Krzyża Świętego, który stanął pośród dawnych winnic. W naszym mieście, na ziemi winnych
ogrodów, rzeczywistość mistyczna staje się konkretem. Jak na tym witrażu z paryskiego
kościoła Saint Etienne du Mont, który wielkanocna pora przywołuje przed nasze oczy.
Przez stulecia wielcy podróżnicy, badacze i poeci poszukiwali osi świata i miejsca,
w którym wieczny ruch krzyżuje się z losem człowieka. Ferdynand Ossendowski odkrył oś
wszechświata za wrotami podziemnego królestwa Agharty, Osip Mandelsztam słyszał jej
złowieszcze skrzypienie w mroku moskiewskiego mauzoleum. A przecież tysiąc lat wcześniej
rycerze krzyżowi znaleźli środek Ziemi tam, gdzie na skale Golgoty stanął krzyż. Hanowerski
kartograf Heinrich Bünting narysował mapę, na której zaznaczył serce świata: w miejscu,
gdzie schodziły się trzy listki koniczyny oznaczające Europę, Afrykę i Azję, umieścił Jeruzalem
z bazyliką Grobu Pańskiego i tym najświętszym miejscem w jej wnętrzu, z którego wyrósł
pierwszy krzew mistycznej winnicy.
Unijne szkolenie
Kolejne szkolenia dotyczące
„Uprawy i możliwości wyko-
rzystania winorośli” przepro-
wadził na Ziemi Lubuskiej
Roman Myśliwiec. 3 marca
szkolenie odbyło się w siedzi-
bie ZGKiM w Zielonej Górze
przy al. Zjednoczenia,
następnego dnia w Sulecho-
wie. Wszyscy uczestnicy otrzy-
mali stosowne zaświadczenia.
Projekt jest współfinansowany
ze środków Unii Europejskiej
w ramach „SPO Restruktury-
zacja i modernizacja sektora
żywnościowego oraz rozwój
obszarów wiejskich
2004-2006”.
Dalszy ciąg na str. 2
P I S M O P L A N T A T O R Ó W W I N O R O Ś L I i P R O D U C E N T Ó W W I N A • N R 2 6 • M A R Z E C 2 0 0 8
Mirosław Kuleba
17911223.011.png 17911223.012.png 17911223.013.png 17911223.014.png 17911223.001.png 17911223.002.png
Mirosław Kuleba
Ciąg dalszy ze str. 1
Instytut Zarządzania i Inżynierii Rolnej Państwowej Wyższej
Szkoły Zawodowej w Sulechowie oraz Lubuski Ośrodek Doradztwa
Rolniczego zorganizowały II Seminarium Winiarskie, które odbyło się
25 stycznia 2008 r. w Instytucie Zarządzania i Inżynierii Rolnej
Oto więc widzimy witraż, który powstał w tym
samym mniej więcej czasie co tajemnicza mapa z Hano- się problematyką uprawy winorośli i wytwarzania wina był
weru. Słońce przesiane przez barwne szkło wydobywa
w Kalsku. Udział w spotkaniu winiarzy z naukowcami zajmującymi
bezpłatny. Materiały seminaryjne zostały opublikowane w specjalnie
z mroku gotyckiej nawy codzienną krzątaninę przygotowanym wydawnictwie.
w mistycznej winnicy. Jej punkt centralny to winiarska
prasa, w której pod ciężarem krzyża spoczął martwy
Program seminarium i tematy wygłoszonych referatów
Otwarcie seminarium
Zbawiciel. Z prasy, do kadzi, płynie krew. Izabela Wojewoda , Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa
Widzimy robotników tej świętej tłoczni: to papieże w Sulechowie.
w pontyfikalnych szatach i tiarach, potrójnych koronach Andrzej Bartkiewicz , Instytut Zarządzania i Inżynierii Rolnej
w Kalsku, Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku.
ziemskiego królestwa, wypełniający najprostsze obowiązki
winiarza - badanie słodyczy winnych jagód, zlewanie
moszczu, a nawet opuszczanie pełnych beczek do piwnic,
Mirosław Kuleba , „Winiarz Zielonogórski”.
Panel „Historia winiarstwa na Ziemi Lubuskiej”
przy pomocy liny i drabiny użytej w charakterze bloku.
Pomniejsi pracownicy pańskiej winnicy, lecz przecież Historia winiarstwa na Ziemi Lubuskiej - Irena Soppa , Muzeum
wysocy kościelni hierarchowie w kardynalskich Etnograficzne w Ochli.
Tradycje picia wina - Ewa Dankowska , Akademia Rolnicza im.
kapeluszach i biskupich infułach, pomagają papieżom
tłoczyć wino eucharystii. Wóz ciągniony przez trzech Stowarzyszenie Winiarskie.
ewangelistów w ich alegorycznej postaci, niesie w wielkiej Inicjatywa klastra Lubuski Szlak Wina i Miodu - Przemysław
kufie ładunek, który kapłan rozdziela w kościelnej nawie Karwowski .
pośród wiernych. A jednocześnie naprzeciw owego kościoła
A. Cieszkowskiego w Poznaniu, Roman Grad , Zielonogórskie
widać winnicze wzgórze, na którym pośród krzewów
trudzą się ludzie. Sadzą, szczepią, pielą chwasty. My,
Panel „Uprawa winorośli i technologia produkcji wina”
Prawne i ekonomiczne uwarunkowania produkcji win w Polsce -
winiarze, znamy wszyscy tę pracę. Później znoszą na Krzysztof Potocki , Departament Rynków Rolnych, Ministerstwo
plecach do kadzi kosze pełne winogron. Depczą nogami Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
grona na miazgę. Dźwigają naczynia z moszczem i wi- Doświadczenia niemieckie - prof. dr Gerhard Flick , Hochschule
Neubrandenburg.
nem.
W którymś miejscu oba te potoki wina, euchary-
Metody ochrony winorośli przed organizmami szkodliwymi - Tadeusz
Baranowski , Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie.
stycznego i zwykłego, uświęconego i powszedniego, łączą Wartość technologiczna gron wybranych odmian winorośli -
się ze sobą i mieszają. Czyjaś dłoń podnosi do naszych ust Kazimierz Michalak , PWSZ w Sulechowie.
kielich, z którego dane jest nam skosztować. Pamiętamy, że Zakładanie i prowadzenie plantacji winorośli w warunkach woj.
lubuskiego. Przygotowanie i dobór stanowiska. Zabiegi pielęgnacyjne
zaproszono nas do mistycznej winnicy Pana. Wszystko tu
jest święte.
- Marek Senator .
Cięcie i formowanie krzewów winorośli - Robert Koziarski , Winnica
Mirosław Kuleba
Kinga.
Odmiany winorośli do uprawy amatorskiej i przemysłowej w rejonie
zielonogórskim - Jan Gembara , Lubuski Ośrodek Doradztwa
Rolniczego.
Danmarpa Polonia, pierwsza polska wielkoowocowa odmiana
winorośli deserowej - Paweł Zakrzewski , Krojczyn.
Panel dyskusyjny, prezentacje i degustacja wina
Winnica Cantina w Mozowie koło Sulechowa, Karolina i Mariusz
Pacholakowie.
Winnica Julia w Starym Kisielinie koło Zielonej Góry, Małgorzata i
Roman Grad.
Winnica Kinga w Starej Wsi koło Nowej Soli, Kingi i Roberta
Koziarskich; prezentacja „Barwy, smaki i aromaty wina” - Kinga
Koziarska .
Winnica w Mierzęcinie, Łukasz Chrostowski.
Winnica Na Leśnej Polanie w Proczkach koło Zaboru, Małgorzata i
Jarosław Lewandowscy.
Winnica Stara Winna Góra w Górzykowie koło Sulechowa, Danuta i
Marek Krojcig.
Winnica Świętej Jadwigi w Świdnicy koło Zielonej Góry, Mirosław
Kuleba.
2
17911223.003.png 17911223.004.png
Ewa Dankowska*
konkokcji potraw dawano wina ryńskiego po kieliszku.”
Za Wazów i w czasach saskich umiarkowane picie win nie
było mile widziane. „ Zła to uczta, kiedy się nie popili, kiedy gość
trzeźwo pożegnał się z gospodarzami”. Szlachcic, który zacho-
wał trzeźwość, niewiele był wart w kampanii i pospolicie
nazywano go Francuzem.
W 1629 r. na wina w Polsce nałożono podatek czopowy,
który wcześniej pobierany był tylko od piwa sprzedawanego
w karczmach. Za wino płacono więc dwa podatki: czopowy
i składowy.
W Polsce podobnie jak w innych krajach północnych nie
było zwyczaju picia wina do posiłku. Trunek ten pito poza
posiłkiem. Niekończące się toasty, picie na komendę, zmuszanie
do picia, picie w obronie honoru należały do cech odróżnia-
jących polskie picie wina od zwyczajów panujących w krajach
Franciszek Bohomolec
Spośród wielu napojów alkoholowych jakie spożywa
człowiek, wino zajmuje szczególne miejsce. W Polsce jest ono
śródziemnomorskich, gdzie wiązało się ono z subtelnym
znane od czasów pierwszych Piastów. Nie był to jednak napój
wachlarzem odpowiednio dobranych kompozycji i smaków
powszechnie używany. Według istniejących dokumentów
oraz piciem z umiarem tylko w czasie posiłków i uzupełnianiem
szlachetne odmiany winorośli przekroczyły granice Polski wraz
kieliszków w dwóch trzecich wodą.
z rozszerzającym się chrześcijaństwem, a produkowane wina
W XVII i XVIII w. podróżnicy odwiedzający Polskę
były używane tylko do celów liturgicznych. Przybywający do
zwracali uwagę na dziwny zwyczaj polskiej szlachty która piła
Polski benedyktyni i cystersi zakładali przyklasztorne winnice.
wino z jednego kielicha. Było to wyrazem szczerości i przyjaźni.
Produkowany tam trunek służył do codziennej konsumpcji np.
Zwyczaj ten podkreślał również bliskość i więź biesiadników,
mnisi benedyktyńscy dziennie otrzymywali około pół litra wina.
a kolejność spełniania pucharu pokazywała ich miejsce w hie-
Bardzo często produkowali oni też wino na sprzedaż, a uzyskane
rarchii.
dochody stanowiły element finansów kościoła. Pierwotnie wino
Picie wina jest sztuką. Wina pija się w określonej
przechowywane było w klasztornych piwnicach, w wielkich
kolejności, dobiera pod względem wieku, koloru, smaku,
drewnianych beczkach. Dopiero w XVII w. wino wlewano do
gatunku do odpowiednich potraw, okazji czy sytuacji. Trzeba też
szklanych butelek. Również królowa Bona przy niektórych
umieć otwierać butelkę i płyn szlachetny nalewać do kieliszków.
swych zamkach zakładała winnice, lecz niewiele otrzymywano
Zachował się wiersz który mówi jakie wino należy pić do jakiej
z nich wina. Ponadto było ono kwaśne i niesmaczne. Tak więc
potrawy:
na stołach polskich gościło wino sprowadzane z zagranicy np.
Ryby, drób i cielęcina
Lubią tylko białe wina.
Alakant - czerwone wino hiszpańskie, Muszkatel z Macedonii,
Zaś pod woły, sarny, wieprze
Kreteńskie z wyspy Krety.
Już czerwone wino lepsze.
Do czasów Zygmunta III wino pojawiało się wyłącznie na
Frukty, desery i łakotki
stołach ludzi bogatych i to tylko w dni uroczyste. Ceny tego
Lubią tylko wina słodkie.
trunku były bowiem bardzo wysokie. Butelka lepszego gatunku
A szampana wie i kiep
kosztowała tyle ile wynosił trzydniowy zarobek dobrego
Można podczas, po i przed.
rzemieślnika. Spożywanie wina przez ówczesne elity
______________________
powodowało, ze był to napój modny, świadczący o pozycji
* dr inż. Ewa Dankowska, Akademia Rolnicza w Poznaniu.
społecznej. Szymon Starowolski (1588 - 1656) pisał, że za
Zygmunta Augusta w Krakowie wino szynkowano tylko
w jednym domu, a teraz niemal w każdym klasztorze, u pleba-
nów i u samych panów. Tak więc piwnica z winem stała się
nieodłącznym wyposażeniem magnackiego dworu. Polacy
upodobali sobie wina słodkie. Gust ten został ukształtowany
przez pite od setek lat miody i niezbyt chętnie dostosowywano się
do podbijających Europę win wytrawnych. Najczęściej
kupowano rozmaite wina węgierskie, wśród których królowały
tokaje. Często kupowano je na pniu. Tokaj dojrzewał przez
dziesięciolecia w szlacheckich piwnicach osiągając niespoty-
kaną nigdzie w Europie jakość. Najlepsze tokaje dojrzewały
w Krakowie i w Warszawie. Natomiast w sferach najwyższych
modne stawały się wina francuskie burgundy i klarety. Jędrzej
Kitowicz (1728 - 1804) pisał: „Zaczęło też wchodzić w używa-
nie, ale bardzo rzadko, wino szampańskie, które dawano na
stempel po węgierskim. Burgunskiego zażywali do wody dla
wielkich panów, którzy byli już wychowania modnego
francuskiego i nie pili piwa. Takim ichmościom i damom dla
3
17911223.005.png 17911223.006.png
Krzysztof Górka
Wydawać by się mogło, że po tysiącleciach uprawy
winorośli przez człowieka technika sadzenia nie powinna kryć
najmniejszych tajemnic. Z pewnością tak jest w krajach
o wieloletniej tradycji winiarskiej, jednak proste przeniesienie
metodyki tam stosowanej, bez uwzględnienia np. specyfiki
polskiego klimatu nie musi przynieść dobrych rezultatów.
Przecież w większości krajów winiarskich problem przemarza-
nia korzeni czy miejsc szczepienia prawie nie istnieje. W ciepłej
glebie i suchym klimacie winorośl ukorzenia się na głębokość
kilku-kilkunastu metrów (niektóre źródła podają blisko 20 m,
a nawet do ponad 100 m w Libanie, podczas gdy w naszym
Rys. 1. Krótka sadzonka pojemnikowa:
przepuszczalne gleby piaszczyste). Charakterystyczne jest też, że
a) posadzona standardowo korzenie główne na głębokości 5-15
w warunkach Polski system korzeniowy zalega często poziomo
cm pod ziemią;
tuż pod powierzchnią gleby, a wykopane rośliny przypominają
b) posadzona głęboko w niecce lato I rok; c) jesień I rok, na
kształtem odwróconą literę T. Najwyraźniej właśnie tam
okres zimowy zakopczykowana (linia przerywana); d) lato II
korzenie znajdują optymalną dla siebie strefę rozwoju. Pewien
wpływ na ukształtowanie systemu korzeniowego może mieć
rok.
także rodzaj użytej podkładki, np. podkładka Börner wypu-
Jeśli myślimy o czymś więcej niż kilka krzewów w przydo-
szcza wyraźnie mniej korzeni, ale zagłębiających się mocno
najmniej trzydziesto - czterdziestocentymetrowe sadzonki od-
mowym ogródku, powinniśmy zaopatrzyć się w długie, co
w głąb, co jest jednym z powodów jej odporności na suszę.
Polskojęzyczne źródła podają różne terminy i sposoby
krytokorzeniowe. Tutaj również należy zwrócić uwagę na jakość
sadzenia, często ze sobą sprzeczne, bardzo rzadko przy tym
materiału. Niezależnie od tego, jak bardzo atrakcyjna wydaje
uzasadniając merytorycznie odmienne poglądy. W tym artykule
nam się cena czy odmiana, nie warto sadzić sadzonek słabych,
postaramy się opisać nasze poglądy na ten temat, dokumentując
źle ukorzenionych, wątpliwego pochodzenia. Mamy w swoich
je w miarę możliwości odpowiednimi danymi.
winnicach krzewy, które po trzech latach uprawy wciąż wyglą-
dają na jednoroczne rośliny. Na tego rodzaju eksperymenty po
prostu szkoda czasu i pracy. Wysiłek włożony w poszukiwanie
Co sadzić?
Nie będziemy pisać tutaj o doborze odmian, to materiał na
i pieniądze wydane na pewny materiał szkółkarski dobrej
oddzielne obszerne opracowanie. Napiszemy o materiale
jakości, procentuje latami oszczędzając przykrych rozczarowań.
szkółkarskim i sposobie jego sadzenia. Spośród dostępnych na
Długie sadzonki nie szczepione są materiałem do nasadzeń
rynku sadzonek nie szczepionych wyróżnić możemy sadzonki:
nieco bardziej profesjonalnych i mogą stanowić bazę do
- krótkie, otrzymane z jednopąkowego lub dwupąkowego
zakładania winnic w większej skali. Warto podkreślić, że ciągle
odcinka łozy, sprzedawane w zasadzie tylko w niewielkich
istnieją jeszcze stare winnice w Europie, gdzie rosną krzewy
doniczkach,
klasycznych odmian na własnych korzeniach (pojedyncze
- sadzonki nie szczepione długie, odkrytokorzeniowe,
krzewy przetrwały także w Polsce). W warunkach Polski jest to
pochodzące z upraw w szkółkach polowych, a otrzymane z 3-4.
jednak ryzykowna kwestia i szczególnie w uprawie Vitis vinifera
pąkowego odcinka łozy.
może decydować o powodzeniu uprawy lub kompletnej porażce.
Te pierwsze mają w zasadzie jedną zaletę można je sadzić
Korzenie Vitis vinifera są bowiem znacznie mniej odporne na
przez cały sezon wegetacyjny (choć polecamy w miarę wczesne
wymarzanie (choć bywają zazwyczaj dość odporne na suszę).
sadzenie, tak aby spędziły większość sezonu w warunkach
Szanse na powodzenie upraw z sadzonek nie szczepionych
polowych, co da lepsze przygotowanie do zimy). Nie
w przypadku mieszańców są znacznie większe, choć tracimy
rekompensuje to jednak ich wad: przede wszystkim podatności
w tym przypadku możliwość dopasowania do gleby.
na przemarzanie i suszę (korzenie znajdują się płytko pod
Trzecim rodzajem sadzonek są długie sadzonki szczepione.
ziemią) oraz zazwyczaj słabszego wzrostu w ciągu pierwszych
Sadzonki takie mają zazwyczaj ok. 35-45 cm długości,
lat po posadzeniu. Możemy i wręcz powinniśmy posadzić je
gań. Większość sadzonki stanowi podkładka, a tylko ok. 5 cm
w zależności od kraju pochodzenia i specyfiki lokalnych wyma-
w niecce, w pierwszym roku wyprowadzić jedną silną łozę,
następnie nieckę wypełnić ziemią i obsypać kopczykiem na zimę
licząc od góry to naszczepiony zraz właściwej odmiany, z której
(rys. 1). Na wiosnę przycinamy na 1-2 pąki ponad ziemią.
pianiu podkładek zrazami szlachetnymi - dla podkreślenia
wybiją w przyszłości pąki. Zwykło się wręcz mówić o naszcze-
W ten sposób uzyskamy odpowiednią głębokość sadzenia,
stracimy jednak rok na wyprowadzenie odpowiednio długiego
jakości części owocującej w porównaniu do podkładu (istnieją
trzonu korzeniowego. Z uwagi na system produkcji
również sadzonki szczepione na bardzo długich podkładach, ale
przebiegający głównie w doniczkach, sadzonki takie mają w
jest to zagadnienie specyficzne).
momencie sadzenia bardzo dużo cienkich korzonków, co
Sam proces szczepienia winorośli jest dość trudny, a do-
skutkuje większym zagrożeniem wymarzania w pierwszych
kładniej mówiąc trudne jest osiągnięcie wysokiej końcowej
latach. Taki rodzaj sadzonek jest odpowiedni do nasadzeń
jakości przyjęć. W zależności od kombinacji notuje się sukces na
amatorskich i hobbystycznych.
poziomie 66-80%, choć bywają i wyniki zarówno bliskie 100%
4
klimacie - rzadko głębiej niż 1m (wyjątkiem mogą być bardzo
17911223.007.png 17911223.008.png
jak i poniżej 50% (mówimy tu o wynikach profesjonalnych
szkółek). Wyniki szczepień amatorskich są wyraźnie gorsze, co
często zniechęca i skłania raczej do prób nad sadzonkami nie
szczepionymi. Właśnie niski odsetek przyjęć jest dość istotną
kwestią odbijającą się na ostatecznej cenie sadzonek szcze-
pionych. Warto wiedzieć, że w krajach winiarskich profesjo-
nalne sadzonki szczepione są wykonywane z wielką staran-
nością i przy dużym nakładzie środków, w zasadzie można
śmiało powiedzieć, że proces produkcji przypomina dobrze
zorganizowaną fabrykę. Zarówno zrazy jak i podkładki
pochodzą ze specjalnych plantacji matecznych, gdzie posadzono
materiał klasy bazowej - to jest mogący służyć do dalszego roz-
mnażania w klasie o jeden niższej (certyfikowane wolne od wi-
Sadzonki szczepione: u góry sadzonka z przyciętymi korzeniami i
przyrostami, zawoskowana, gotowa do sprzedaży i sadzenia, długość 35 cm
wyróżnionych pod jakimiś względami klonów, wolnych od wi-
bez korzeni. U dołu sadzonka z nie przyciętymi korzeniami i przyrostami,
zawoskowana tylko przed wysadzeniem do szkółki, długość 40 cm bez korzeni
rusów i corocznie badanych na ich obecność. Plantacje
podkładek są dodatkowo badane na obecność Agrobacterium.
i przyrostów. Wymaga koniecznie przycięcia na 2- 3 oczka!
Największymi producentami podkładek są Włochy i Węgry,
Warto przypomnieć, że podstawowym powodem, dla
materiał na zrazy produkuje się zazwyczaj w krajach
którego winorośl w ogóle się szczepi, jest filoksera - szkodnik,
producentów sadzonek, gdyż często sadzi się specyficzne miej-
który w drugiej połowie XIX wieku prawie zupełnie zniszczył
scowe czy też dopasowane klimatycznie klony. Błędnym jest
europejskie winnice. Jedynym skutecznym środkiem zapobie-
jednak pogląd, że szkółkarze pobierają darmowy materiał ze
gawczym okazało się właśnie szczepienie odmian winorośli
zwykłych winnic, zazwyczaj zarówno zrazy jak i podkładki są
europejskiej Vitis vinifera na podkładkach odpornych na
kupowane od wyspecjalizowanych w tym hodowców, którzy
filokserę, bądź podkładkach, które lepiej lub gorzej filokserę
posiadają winnice mateczne oparte na materiale bazowym.
tolerują.
Zrazy takie szkółkarze nabywają wraz z wniesieniem stoso-
Filoksera występuje w dwóch formach: podziemnej żyjącej
wnych opłat licencyjnych, w przypadku nabywania nowych
na korzeniach oraz w formie napowietrznej, żerującej na
odmian odpornych lub najnowszych klonów odmian
liściach. Na podkładkach amerykańskich pojawiają się obie
klasycznych. Oczywiście ciągle jeszcze wiele winnic, w tym
formy, szczególnie widoczne są jednak galasy na liściach,
najbardziej uznanych winnic na świecie rozmnaża materiał
podczas gdy formy podziemne nie są tak widoczne i groźne,
z własnych plantacji, mając na uwadze zachowanie własnego
z racji na mechanizmy obronne jakie posiadają korzenie
dziedzictwa genetycznego. Jednak materiał tak wyproduko-
podkładek. Na Vitis vinifera odwrotnie, spotyka się głównie
wany może być użyty tylko w tej samej winnicy i nie może być
formę korzeniową i jest ona bardzo groźna, prowadząc do
przedmiotem obrotu! Jest to postępowanie godne pochwały, o ile
śmierci krzewów nie szczepionych. Forma liściowa jest
nie następuje rozmnażanie roślin dotkniętych wirusami.
niezwykle rzadka, choć ostatnio notuje się jej nasilenie.
W takim przypadku warto pobrany materiał sprawdzić na
W czasach pierwszego ataku filoksery w Europie rosły tylko
obecność wirusów lub przeprowadzić procedurę odwiruso-
odmiany Vitis vinifera i tylko na własnych korzeniach, stąd
wania. Być może prace takie zostaną przeprowadzone także
głównym źródłem rozprzestrzeniania szkodnika były
w Polsce, jeśli dojdzie do prób ratowania dziedzictwa
zaatakowane korzenie sadzonek nie szczepionych. Właśnie to,
genetycznego okolic Zielonej Góry, w ramach projektu jaki
w połączeniu z faktem, iż filoksera nie znajduje odpowiednich
prowadzony jest m.in. przy udziale Zielonogórskiego Stowarzy-
warunków do rozwoju w glebach piaszczystych, może wyja-
szenia Winiarskiego oraz partnerów z Niemiec.
śniać dlaczego nie poczyniła spustoszeń w winnicach
Poza etapem szczepienia, wygrzewania i dwukrotnego
zielonogórskich. W Polsce często tłumaczy się to także
woskowania, dalsza produkcja sadzonek jest dość podobna do
klimatem, choć wydaje się, że mimo iż czynnik ten może mieć
wytwarzania długich sadzonek nie szczepionych i polega na
jakieś znacznie, nie jest on jednak kluczowy w możliwości
uprawie w szkółce polowej przez okres od maja do końca sezonu,
rozprzestrzeniania się tego szkodnika.
tj. czasem aż do końca listopada. Po wykopaniu, sadzonki takie
Na razie filoksera nie jest u nas oficjalnie notowana, choć
są czyszczone i zazwyczaj przygotowywane do sprzedaży poprzez
należy pamiętać, że pojawiła się już w krajach ościennych.
skrócenie przyrostów, mocne przycięcie korzeni i finalne
Ocieplanie się klimatu, a wraz z nim stałe przesuwanie strefy
zawoskowanie. Po tych czynnościach sadzonki składowane są
o
uprawy winorośli na masową skalę wskazują, że w niedługim
w chłodniach o kontrolowanej wilgotności, w temp. ok. 2 C
czasie filoksera może stać się zauważalnym problemem także
i czekają na wiosenny sezon sprzedaży. Sadzonki tak przygoto-
u nas. Skoro uprawiamy już nawet takie odmiany jak Riesling
wane są w zasadzie gotowe do sadzenia (wymagają ew. lekkiego
i Pinot Noir (i bynajmniej nie mamy tu na myśli małych
przycięcia korzeni), co przy sadzeniu na dużą skalę jest
plantacji, które trwają dzięki troskliwej opiece ich właścicieli,
niezwykle cenne, gdyż znacznie oszczędza czas.
ale duże plantacje polowe), nie ma powodu by uważać, iż
Sadzonki szczepione pochodzące ze szkółek polowych są w
zawsze pozostaniemy poza strefą możliwości oddziaływania
zasa-dzie jedynym dostępnym materiałem w krajach
filoksery. Rozważenie skali tego zagrożenia pozostawiamy
winiarskich Europy. Uśpione sadzonki gołokorzeniowe służą do
Czytelnikom.
nasadzeń profesjonalnych winnic, natomiast te same sadzonki,
ale umieszczone w dużych doniczkach i będące w stanie
wzrostu, trafiają do nasadzeń amatorskich.
Dalszy ciąg na str. 10
5
rusów). W ostatnich czasach są to plantacje ściśle określonych i
17911223.009.png 17911223.010.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin