Suflet z pumpernikla z szynką i borówkami
Początek formularza
Składniki: • 100g pumpernikla • 2cl jałowcówki • 50g cukru • 50g masła • szczypta soli • 20g mąki • 1 łyżka borówek • 4 plastry surowej szynki • 1 łyżeczka naci buraczanej • 2 jaja • 200g śmietany • 1 łyżeczka chrzanu Sposób wykonania: Okruszyny pumpernikla namoczyć w jałowcówce. Utrzeć cukier z masłem na pulchną masę. Dodać namoczone okruszyny, nać buraczaną i zółtko. Wszystko razem zmieszać. Ubić pianę i delikatnie połączyć z całością. Ułożyć w foremki posypane mąką. Piec 25 minut w temperaturze 150C. Podanie: Ubić na sztywno śmietanę, wymieszać z chrzanem. Na talerzyku kładziemy sufleta, śmietaną oblewamy dookoła niego, przyozdobić borówkami i układamy szynkę wywiniętą. Możemy również umieścić liści bazyli.
Niunia51