Bruk z polędwicy wołowej w sosie z zielonego i czerwonego pieprzu.doc

(24 KB) Pobierz
Bruk z polędwicy wołowej w sosie z zielonego i czerwonego pieprzu

Bruk z polędwicy wołowej w sosie z zielonego i czerwonego pieprzu

·         1 ładna polędwica wołowa w całości (ok. 1,5 kg)

·         1 łyżeczka czerwonego pieprzu

·         1 łyżeczka czarnego pieprzu

·         1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie

·         2 łyżki masła

·         1 łyżka porto

·         1 łyżka winiaku

·         1/2 litra śmietanki 36%

·         1 łyżka ostrej musztardy np. Dijon

·         olej słonecznikowy

·         1 opakowanie makaronu tagliatelle

·         oliwa z oliwek

·         2 garście suszonych grzybów (np. podgrzybków)

·         1 cebula

·         sól i pieprz do smaku

·         1 pęczek natki pietruszki lub kolendry

 - Francuskie pave to jednocześnie kostka brukowa i kawałek mięsa, który kształtem taką kostkę przypomina. Pave można zrobić na przykład z tuńczyka i z łososia, i z indyka. Jest to po prostu filet lub polędwica pokrojona na w miarę sześcienne kawałki z różnymi dodatkami.
A bruk z polędwicy w sosie pieprzowym i tagliatelle z podgrzybkami to pomysł na obiad. I okazja, żeby samemu zrobić sos pieprzowy.

Jak to zrobić?
Bruk
Usuń z polędwicy błony, tak, żeby zostało samo czyste mięso. Pokrój ją na kawałki wielkości pięści. Mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Kładź kawałki na patelni, na rozgrzanym oleju. Podsmaż z każdej strony, żeby uzyskać chrupiącą skórkę (uwaga! nie nakłuwaj). Rozgrzej piekarnik i włóż do środka kawałki mięsa. (Czas pieczenia zależy od tego, czy lubisz krwiste, czy dobrze wypieczone mięso.)

Nie wylewaj tłuszczu z patelni. Dodaj 2 łyżki masła. Czerwony, zielony i czarny pieprz zgnieć na desce i wrzuć na patelnię, kiedy masło zacznie się pienić. Odskrob z dna smak, który został po smażeniu mięsa i zamieszaj wszystko. Dodaj alkohol i podpal go na patelni. Kiedy przestanie płonąć, wlej szklankę śmietanki i znów wymieszaj. Po chwili zdejmij patelnię z ognia (trzeba uważać, żeby śmietanka się nie zważyła.) Dopiero teraz dodaj do sosu musztardę i zamieszaj.

Wyjmij polędwicę z pieca i przełóż do stygnącego sosu.

Tagliatelle z podgrzybkami
Ugotuj tagliatelle w wodzie z solą i oliwą. Namocz suszone grzyby w wodzie, żeby zmiękły. Posiekaj drobno cebulę. Na oleju podsmaż cebulę i posiekane grzyby. Dodaj pozostałą śmietankę. Posól i posyp pieprzem. Gdy tagliatelle będą al dente (czyli na wpół twarde), odsącz je z wody i przełóż na patelnię z sosem grzybowym. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Na talerzu podawaj bruk z polędwicy podlany obficie sosem pieprzowym i obok tagliatelle z grzybami posypane posiekaną pietruszką lub kolendrą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin