Rumsztyk według mojej mamy.doc

(23 KB) Pobierz
Rumsztyk według mojej mamy

Rumsztyk według mojej mamy

·         1,5 kg rumsztyku wołowego

·         2 cebule

·         50 g ostrej musztardy (np. Dijon)

·         1 łyżka margaryny

·         1 łyżka mąki kukurydzianej

·         sól i pieprz do smaku

- Jeśli rumsztyk ma być soczysty, pod żadnym pozorem nie należy go przekłuwać. Soki wewnątrz najlepiej zatrzymać, obsmażając mięso z każdej strony. Wymaga to przytrzymania rumsztyka w pozycji pionowej, żeby przyrumienić go po obu końcach. Można przytrzymać go wtedy dwoma sztućcami, uważając, żeby nie przekłuć powierzchni.

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 1 godz. 20 min.

Jak to zrobić:
1. Z rumsztyku odkrój wszelkie błonki.
2. Na patelni rozpuść margarynę.
3. Posyp mięso ze wszystkich stron obficie samym pieprzem i podsmaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
4. Posiekaj cebulę w drobną kostkę.
5. Przełóż mięso na blachę i posmaruj je margaryną.
6. Trzymaj 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni C.
7. Wymieszaj musztardę z cebulą.
8. Wyjmij pieczeń i pędzelkiem posmaruj ją z każdej strony (od spodu też) musztardowo cebulową masą. (Możesz też nakładać musztardę i cebulę osobno. Wtedy przyciśnij ręką, żeby się cebula lepiej przykleiła.).
9. Włóż całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25-35 min. (Czas pieczenia zależy od tego, czy wolisz rumsztyk bardziej krwisty, czy bardziej wypieczony.)
10. Po wyjęciu z pieca zeskrob z mięsa na blachę musztardę oraz cebulę, a rumsztyk przełóż na talerz.
11. Blaszkę z cebulą połóż na ogniu. Wlej na nią 1 szklankę wody i zagotuj.
12. Szpatułką odskrob z dna smak, wymieszaj z wodą i przelej całość do małego garnuszka.
13. Zagotuj sos i dodaj mąki kukurydzianej, żeby go zagęścić. Posól do smaku, jeśli trzeba. 14. Podawaj rumsztyk pokrojony w plastry i polany sosem. (Uwaga, zanim pokroisz, poczekaj, aż ostygnie.)
15. Najlepiej smakuje z ziemniaczaną zapiekanką i warzywami gotowanymi na parze.
Bon appetit!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin