Biała kiełbasa w piwie.doc

(29 KB) Pobierz
Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa w piwie.

Drukuj

E-mail

 

Napisał Daga   

Skład:
0,5kg białej kiełbasy
2 łyżki tłuszczu
1 cebula
1 łyżka białego octu winnego
1 szklanka piwa
1 łyżka mąki
sól, pieprz, cukier
Sposób wykonania:
Kiełbasę gotujemy przez 30 minut w piwie rozcieńczonym wodą. Cebulę obieramy, drobno kroimy i przysmażamy na odrobinie tłuszczu. Z mąki i tłuszczu sporządzamy lekko przyrumienioną zasmażkę, którą rozcieńczamy ½ szklanki wywaru z gotującej się kiełbasy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Kiełbasę kroimy w kilku centymetrowe kawałki i jeszcze przez kilkanaście minut gotujemy (bardzo powoli) w sosie.

Komentarze

Dodane przez anerite w dniu - 2005-01-16 00:30:41


Przepis wyglada b. zachecajaco, bede probowac. Co do rozcienczania zasmazki, to lepiej rozcienczac zimnym wywarem, nie robia sie kluchy. Mozna odlac torche i wystudzic. Sos mozna tez rozrzedic zimym rosolem, bulionem lub woda. Latwiej. Pozdrawiam, Anerite.

jankop
Dodane przez Gość w dniu - 2005-03-24 16:12:27


jest to tradycyjna polska potrawa tzw. kiełbasa wereszczaka, wereszczak był kucharzem króla Stanisława Augusta. Pycha jak sie kupi dobrą kiełbasę i umiejętnie zrobi. Pozdrawiam

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin