Marynowanie mięs
Początek formularza
Oceny: / 0 KiepskiBardzo dobry
Dół formularza
Sposobem aromatyzowania potraw z mięsa jest nacieranie przyprawami surowych produktów lub też ich marynowanie. Mamy dobre mięso,a więc bardzo ważna jest sztuka jego marynowania. Marynowanie mięs może mieć różny cel.Przetrzymanie mięsa w aromatycznej marynacie poprawia jego smak, sprawia, że mięso robi się kruche i soczyste, działa na nie konserwujące. W czym marynować?- w kwaśnym mleku lub maślance – w mieszance sosu sojowego, wódki i przypraw – w marynacie z wina lub octu zagotowanego z wodą, do której dodajemy warzywa, cebulę, rozkruszone jagody jałowca oraz przyprawy ( zależnie od upodobań)– w mleku lub musztardzie.Marynowanie trwa kilka do kilkudziesięciu godzin, zależnie od rodzaju i gatunku mięsa.
Marynata do mięsa wołowegoSkład marynaty:1szklanka przegotowanej ostudzonej wody, 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 10 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego.Mięso wołowe marynujemy kilkanaście do kilkudziesięciu godzin.
Marynata do mięsa drobiowego Skład marynaty: 1 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina cebula pokrojona w piórka pokrajana łodyga selera naciowego marchewka w kawałkach 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 5 ziaren pieprzu.Mięso drobiowe marynujemy kilka godzin.
Marynata do dziczyznySkład marynaty: 300 ml czerwonego wina wytrawnego, owoc jałowca, sól, ziarna pieprzu, szczypta cukru.Mięso z dziczyzny marynujemy kilkadziesiąt godzin.
Marynata do mięsa wieprzowego na dzikoSkład marynaty:1 szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego, 20 ziaren jałowca, 10 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, nieco rozmarynu, cebula pokrojona w plasterki.Marynujemy kilkanascie godzin.
Marynata do cielęcinySkład marynaty: 1 szklanka octu winnego, 3 łyżki białego wytrawnego wina, ziarna pieprzu, kilkanaście ziaren jałowca, sól, 3 liście laurowe. Mięso natrzeć rozkruszonymi ziarnami jałowca.Marynujemy 48 godzin.
Niunia51