1. Wielkość i struktura stada:
Gospodarstwo posiada 100 sztuk tuczników rasy Polsko – chińskiej,
Jedna z najstarszych ras świń USA. Powstała w pierwszej połowie wieku XIX w południowo-zachodniej części stanu Ohio w wyniku skrzyżowania świń: rosyjskich, chińskich, irlandzkich oraz angielskich berkszyrów. W trakcie formowania tej rasy, prawdopodobnie użyto również świń przywiezionych z Polski przez osadników, mających farmy w okolicach, gdzie rasa ta powstała.
Stąd też pochodzi nazwa, którą nadano jej w roku 1878 w Indianapolis i założono związek hodowców świń rasy polsko-chińskiej.
Umaszczenie jej jest czarne z białymi plamami na ryju, kończynach i na ogonie. W obrębie tej rasy występuje kilka odmian, różniących się umaszczeniem i rozmiarami ciała. Należą do wcześnie dojrzewających i reprezentują typ mięsny. Wymiary ciała są u nich od średnich do dość dużych. Tułów jest stosunkowo krótki, grzbiet szeroki, klatka piersiowa głęboka, nogi są stosunkowo krótkie.
Dorosłe knury osiągają masę ciała 400-430 kg, Podczas tuczu masę ciała 100 kg uzyskują w wieku 175 dni a średnie przyrosty dzienne wynoszą 790 g, udział chudego mięsa stanowi 54,9%. Znakomicie wykorzystują pastwisko. Dzięki czarnej pigmentacji skóry bardzo dobrze znoszą również silne nasłonecznienie W USA świnie tej rasy użyto do tworzenia nowych ras typu mięsnego: spotted poland-china, minnesota 2 oraz beltsville 1.
2. Kierunek produkcji i technologia chowu
Kierunkiem użytkowania trzody chlewnej jest tucz mięsny do 120 kilogramów żywej wagi przez ok. 4 miesięcy. Trzoda chlewna utrzymywana jest na ruszcie, jest to zatem bezściołowy system utrzymania zwierząt. W znacznym stopniu ułatwia ten system usuwanie odchodów.
Bezściołowy system utrzymania zwierząt charakteryzuje się niskimi nakładami finansowymi i mniejszymi nakładami pracy. Grupowe kojce przykryte jest rusztem. Pod rusztem umieszczony jest kanał gnojowy, z którego odchody trafiają do zbiornika.
3. Preliminarz pasz
Trzoda chlewna będzie cały rok karmiona paszą suchą, zatem nie ma podziału na okres zimowy i letni.
Rodzaj paszy
Okres karmienia
kg/szt. dziennie
t/dzień
t/okres żywienia
t/rok
6,3
0,95
20
60-65
2,11
2,2
46,6
140-170
http://www.provimi.pl/WebSites/CSRolpol/Rolpol.nsf/0/4a1b011416ca4db0c1256b9e00472293?OpenDocument&Click=
Dawki dzienne mogą dochodzić do:
· 6,3kg – przy masie ciała 30-60 kg Przyrost wagi 0,065 kg/dobę
· 2,11 kg przy masie ciała 60-105 kg. Przyrost wagi 0,85 kg/dobę
.
Tuczniki są karmione paszą sypką. Zakupiona mieszanka paszowa, zawiera makroelementy, mikroelementy i witaminy. Woda dostarczana jest do każdego kojca rurociągiem zakończonym poidłem smoczkowym. Do zadawania paszy stosujemy automaty paszowe.
4. Ilość odchodów.
Rodzaj odchodów
Usuwanie odchodów
l/szt. dziennie
m3/dzień
m3/okres żywienia
m3/rok
7,95
0,79
87,45
262,35
5. Produkcja gospodarstwa.
W naszym gospodarstwie hodujemy 150 szt tuczników utrzymywanych w cyklu 4 miesięcznym. Trzoda tuczona jest do 110 kg co daje rocznie 16,5 tony żywca.
6. Dzienny rozkład pracy w gospodarstwie.
Tabela czynności wykonywanych codziennie
Lp.
CZYNNOŚĆ
OKRES ŻYWIENIA
CZAS TRWANIA
ILOŚĆ MINUT
OD GODZ.
DO GODZ.
1.
KARMIENIE
700
709
9
2.
Sprawdzenie kondycji stada
800
830
30
Tabela czynności wykonywanych okresowo
CZYSZCZENIE KOJCÓW
(2 razy w miesiącu)
900
60
Sprawdzanie stanu technicznego maszyn
1030
11...
MenelSuperStar