swinska sprawa od kuby.doc

(92 KB) Pobierz
1

1. Wielkość i struktura stada:

Gospodarstwo posiada 100 sztuk tuczników rasy Polsko – chińskiej,

 

Jedna z najstarszych ras świń USA. Powstała w pierwszej połowie wieku XIX w południowo-zachodniej części stanu Ohio w wyniku skrzyżowania świń: rosyjskich, chińskich, irlandzkich oraz angielskich berkszyrów. W trakcie formowania tej rasy, prawdopodobnie użyto również świń przywiezionych z Polski przez osadników, mających farmy w okolicach, gdzie rasa ta powstała.

Stąd też pochodzi nazwa, którą nadano jej w roku 1878 w Indianapolis i założono związek hodowców świń rasy polsko-chińskiej.

 

Umaszczenie jej jest czarne z białymi plamami na ryju, kończynach i na ogonie. W obrębie tej rasy występuje kilka odmian, różniących się umaszczeniem i rozmiarami ciała. Należą do wcześnie dojrzewających i reprezentują typ mięsny. Wymiary ciała są u nich od średnich do dość dużych. Tułów jest stosunkowo krótki, grzbiet szeroki, klatka piersiowa głęboka, nogi są stosunkowo krótkie.

 

Dorosłe knury osiągają masę ciała 400-430 kg, Podczas tuczu masę ciała 100 kg uzyskują w wieku 175 dni a średnie przyrosty dzienne wynoszą 790 g, udział chudego mięsa stanowi 54,9%. Znakomicie wykorzystują pastwisko. Dzięki czarnej pigmentacji skóry bardzo dobrze znoszą również silne nasłonecznienie  W USA świnie tej rasy użyto do tworzenia nowych ras typu mięsnego: spotted poland-china, minnesota 2 oraz beltsville 1.

 

2. Kierunek produkcji i technologia chowu

Kierunkiem użytkowania trzody chlewnej jest tucz mięsny do 120 kilogramów żywej wagi przez ok. 4 miesięcy. Trzoda chlewna utrzymywana jest na ruszcie, jest to zatem bezściołowy system utrzymania zwierząt. W znacznym stopniu ułatwia ten system usuwanie odchodów.

Bezściołowy system utrzymania zwierząt charakteryzuje się niskimi nakładami finansowymi i mniejszymi nakładami pracy. Grupowe kojce przykryte jest rusztem. Pod rusztem umieszczony jest kanał gnojowy, z którego odchody trafiają do zbiornika.

 

3. Preliminarz pasz

Trzoda chlewna będzie cały rok karmiona paszą suchą, zatem nie ma podziału na okres zimowy i letni.

Rodzaj paszy

Okres karmienia

 

kg/szt. dziennie

t/dzień

t/okres żywienia

t/rok

Linia standard GROWER

6,3

0,95

20

60-65

Linia standard FINISZER

2,11

2,2

46,6

140-170

 

http://www.provimi.pl/WebSites/CSRolpol/Rolpol.nsf/0/4a1b011416ca4db0c1256b9e00472293?OpenDocument&Click=

Dawki dzienne mogą dochodzić do:

·         6,3kg – przy masie ciała 30-60 kg                                          Przyrost wagi 0,065 kg/dobę

·         2,11 kg przy masie ciała 60-105 kg.                             Przyrost wagi 0,85 kg/dobę

 

.

Tuczniki są karmione paszą sypką. Zakupiona mieszanka paszowa, zawiera makroelementy, mikroelementy i witaminy. Woda dostarczana jest do każdego kojca rurociągiem zakończonym poidłem smoczkowym. Do zadawania paszy stosujemy automaty paszowe.

 

4. Ilość odchodów.

             

Rodzaj odchodów

Usuwanie odchodów

 

l/szt. dziennie

m3/dzień

m3/okres żywienia

m3/rok

Gnojowica

7,95

0,79

87,45

262,35

 

5. Produkcja gospodarstwa.

 

W naszym gospodarstwie hodujemy 150 szt tuczników utrzymywanych w cyklu 4 miesięcznym. Trzoda tuczona jest do 110 kg co daje rocznie 16,5 tony żywca.

 

 

6. Dzienny rozkład pracy w gospodarstwie.

 

 

Tabela czynności wykonywanych codziennie

Lp.

CZYNNOŚĆ

OKRES ŻYWIENIA



CZAS TRWANIA

ILOŚĆ MINUT

OD GODZ.

DO GODZ.

1.

KARMIENIE

700

709

9

2.

Sprawdzenie kondycji stada

800

830

30

 

 

 

 

 

Tabela czynności wykonywanych okresowo

Lp.

CZYNNOŚĆ

OKRES ŻYWIENIA



CZAS TRWANIA

ILOŚĆ MINUT

OD GODZ.

DO GODZ.

1.

CZYSZCZENIE KOJCÓW

(2 razy w miesiącu)

800

900

60

2.

Sprawdzanie stanu technicznego maszyn

1030

11...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin