Błonnik.pdf

(31 KB) Pobierz
94380520 UNPDF
Błonnik
Niezbędny do rozwoju prawidłowej mikroflory jelitowej, która żyje w
symbiozie z naszym a mało organizmem i dostarcza nam cennych
witamin grupy B i witaminę K. Reguluje prawidłowe wydalanie
(oczyszczanie organizmu) nie dopuszczając do wtórnej resorpcji
(wchłaniania) zbędnych produktów rozkładu pożywienia i przemiany
materii takich jak: fenol, krezol, kadaweryna, skatol, putrescyna, indol.
Składników tych jest szczególnie dużo, gdy spożywamy dużo mięsa,
warzyw i jarzyn. Ligniny, które są składnikiem błonnika łączą się z
kwasami żółciowymi i obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają
też wytrącaniu się kamieni żółciowych. Jego niedobory powodują zaparcia
i wpływają na takie choroby jak: przepuklina, hemoroidy, zapalenie
wyrostka robaczkowego i jelita grubego, rak piersi, arterioskleroza,
miażdżyca, otyłość, cukrzyca, kamienie żółciowe. Dzienne
zapotrzebowanie na błonnik wynosi od 20 do 30 gramów.
Zawa rtość błonnika w gramach w 100 g pro duktu
Bardzo dobre źródła
Otręby
Morele suszone
Wiórki kokosowe
Suszone figi
Suszone śliwki
Suszone brzoskwinie
Migdały
Mąka sojowa
44,0
24,0
23,5
18,5
16,1
14,3
14,3
11,9
Dobre źródła
Mąka pszenna razowa
Pietruszka
Orzechy brazylijskie
Daktyle
Chleb razowy pszenny
Orzechy ziemne
Fasola perłowa
(gotowana)
Maliny
Mąka owsiana
9,6
9,1
9,0
8,7
8,5
8,1
7,4
7,4
7,0
Inne źródła
94380520.001.png
Groch z łuską
Brukselka
Fasola różna
Buraki
Kapusta biała
Kalafior
Pory
5,4
4,1
3,5–
4,0
2,3
1,0–
2,5
1,3
1,4
Błonnik w gramach
Potrawa
gr
Jabłko średnie
Ziemniak 1 średni
Śliwki świeże 4 sztuki
Kukurydza 1/2 szklanki
Banan 1 sztuka
Pomarańcza 1 sztuka
Rodzynki 1/4 szklanki
Truskawki 1/2 szklanki
Orzechy laskowe 1/4
szklanki
Płatki owsiane 1/4 szklanki
Pomidory 1 sztuka
6,
8
5,
3
4,
6
3,
9
3,
2
2,
9
2,
5
1,
6
1,
6
1,
4
1,
4
94380520.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin