Lecznicza Żywność.doc

(402 KB) Pobierz
Lecznicza Żywność

 

 

 

Lecznicza Żywność

38
głosuj

39
cofnij



Spis produktów pomocnych w najczęściej spotykanych schorzeniach, dostępnych na rynku polskim, bogatych w witaminy i minerały zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Wyświetlenia: 16.112

Utworzony: 08/01/2008

 

Wyślij

 

Ulubione

 

Grupy

 

Umieść u siebie

 

Zapamietaj

 

Drukuj

 

zamknij

Ta funkcja wymaga zalogowania. Jeżeli jeszcze nie posiadasz konta, załóż je korzystając z przycisku przy formularzu logowania w górnym panelu.

Artykuł został dodany do Twoich ulubionych.

Artykuł został dodany do listy Twoich artykułów do przeczytania.

Obecnie nie należysz do żadnej grupy

Do (e-mail odbiorcy):

Pole wymagane Niepoprawny adres e-mail

Wiadomość (opcjonalnie):

Wstaw poniższy kod na swoją stronę, a odwiedzający będą mogli przeczytać ten artykuł bezpośrednio na niej.

 

Kod:

Sprawdź jak kod będzie wyglądał po umieszczeniu

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

Przedstawiony poniżej spis produktów żywnościowychpomocnych w różnorodnych, a najczęściej spotykanych schorzeniach opracowany został na podstawie tłumaczenia z j. angielskiego serii artykułów, które ukazały się w Journal of the American Medicial Association (tytuł oryginału: Food your miracle medicine) oraz wiedzy zawartej w przekazach starożytnej sztuki medycznej Słowian, Celtów, Greków, ludów Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Wybrano produkty łatwo dostępne na rynku polskim, bogate w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

owoce

 

Wiele leków stosowanych we współczesnej konwencjonalnej medycynie opartych jest na wyciągach z roślin występujących w przyrodzie. Ale pigułki nie mogą zastąpić odpowiedniej diety. Nie ma sensu faszerowanie się medykamentami i jednoczesne zatruwanie organizmu jedzeniem dla nas niekorzystnym. Wiele z przedstawionych poniżej warzyw, owoców i ziół jest stosowanych również i dzisiaj w medycynie ludowej. Warto z tej wiedzy popartej długoletnim badaniem i doświadczeniem skorzystać. Warto tym bardziej im mniejszą przykładamy wagę do tego co spożywamy, najczęściej w pośpiechu, nie przeżuwając dokładnie pokarmu.

Spośród bogatej listy pokarmów korzystnych i szkodliwych przy danym schorzeniu łatwo będzie wybrać to, co lubimy i to, co poprawi nasz stan zdrowia. Warto obserwować w jaki sposób to co spożywamy wpływa na stan naszego zdrowia i samopoczucia. W wielu wypadkach wystarczy zrezygnować z jednego, dwóch, trzech produktów lub ograniczyć ich spożywanie aby odczuć poprawę samopoczucia. Łatwiej jest zapobiegać niż leczyć. Różne organizmy mają odmienną podatność na schorzenia w zależności od uwarunkowań genetycznych, składników gleby i wody w miejscu zamieszkania i wielu innych czynników. To co dla jednego organizmu jest szkodliwe na inny może nie mieć wpływu.

Skład diety należy rozpatrywać całościowo. Każdy organizm jest inny i może mieć inną, sobie tylko właściwą tolerancję na poszczególne składniki diety. Nie ma diety idealnej dla wszystkich, gdyż nie ma dwóch identycznych organizmów. Nawet najzdrowsza żywność jak np. miód, cebula czy rzepa może u niektórych powodować dolegliwości. Ważna jest odpowiednia kompozycja składników pokarmowych. Np. nadmiar tłuszczu powoduje podniesienie poziomu cholesterolu, otyłość, uszkodzenie serca, ale dotyczy to tłuszczu zwierzęcego. Całkowite zrezygnowanie z tłuszczu również roślinnego (oliwa z oliwek) jest niekorzystne gdyż organizm nie wchłania wtedy witaminy A, D, E i K. Najkorzystniejsza jest dieta urozmaicona, mamy wtedy możliwość dostarczenia organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Im mniej przetworzone pożywienie, im bardziej naturalne i świeże, tym zdrowsze.

Matka Natura u zarania dziejów zaopatrzyła nas we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i naturalne lekarstwa zawierając je w warzywach, owocach i ziołach. Oto parę przykładów!

 

owoce

 

AGREST

- zaburzenia w przemianie materii, zwłaszcza u dzieci i osób starszych

- ma działanie żółciopędne i moczopędne

- stosowany przy przewlekłych zaparciach

- stosuje się przy częstych krwotokach

- działa odświeżająco

- pomocny w niedokrwistości

- pomocny w chorobach skórnych

ALOES

- leczy zaburzenia w przemianie materii

- wzmacnia odporność organizmu

- pomocny w chorobach oczu (zapalenie spojówek, zmętnienie gałki ocznej)

- pomocny w leczeniu oparzeń

- zapobiega i leczy choroby wrzodowe

- pomocny w zapaleniu okrężnicy

- leczy zaparcia

- stosuje się w anemii i niedokrwistości

ANANAS

- tłumi infekcje, działa przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo

- pomaga rozpuszczać zakrzepy

- pomaga zapobiegać osteoporozie

- pomaga w gojeniu złamań

- poprawia trawienie

ANYŻ

- stosuje się przy nieżycie oskrzeli, kaszlu, zapaleniu migdałków, przy utracie głosu

- pobudza laktację u karmiących matek

- niszczy pasożyty

- środek uspokajający i wzmacniający

- łagodny środek przeczyszczający

ARBUZ - naturalna VIAGRA!

- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo

- chroni przed zakrzepam!

- spożywanie arbuza razem ze skórkami to naturalna viagra.

ARCYDZIĘGIEL

- pobudza wydzielanie soków trawiennych

- ma działanie uspokajające

- stosuje się w chorobach dróg oddechowych

- ma działanie napotne

- działa moczopędnie

AWOKADO

- obniża poziom cholesterolu

- działa korzystnie na ściany naczyń

- działa hamująco na wzrost komórek rakowych

- rozszerza naczynia krwionośne

BAKŁAŻANY

- zmniejszają podatność na raka (zwłaszcza skóry)

- zapobiegają reumatyzmowi

- mają działanie moczopędne

- obniżają poziom cholesterolu

- pomagają zwalczać bakterie i wirusy

BANANY

- zapobiegają owrzodzeniem trawiennym i wspomagają ich gojenie

- obniżają poziom cholesterolu we krwi

- pomagają w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka

- zapobiegają wrzodom żołądka

- mają działanie przeciw bakteryjne

- regulują poziom cukru (niedojrzały i gotowany)

- pomagają przy odchudzaniu

- pomocne w stwardnieniu tętnic

- pomocne w zapaleniach nerek

- sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii

BAZYLIA

- wzmacnia żołądek

- przyspiesza trawienie

- pobudza apetyt

- działa rozkurczowo

- zwalcza gorączkę

- leczy nieżyt nosa

- zapach odstrasza owady

BERBERYS

- działa moczopędnie

- wspomaga wydzielanie żółci

- ma słabe działanie przeczyszczające

- pomocny w bólach głowy

- pomaga leczyć żółtaczkę

- pobudza apetyt

- leczy biegunki

- obniża temperaturę

- pomocny w leczeniu zapalenia dziąseł (płukanie)

- pomocny w reumatyzmie

- obniża ciśnienie

BORÓWKA

- wzmaga wydzielanie żółci

- działa odkażająco

- zapobiega biegunkom

- wzmacnia układ odpornościowy

- ma działanie moczopędne

- zmniejsza stężenie cukru we krwi

BÓB

- stosowany przy schorzeniach wątroby, nerek i jelita grubego

- zapobiega biegunkom

- zawiera więcej białka od groszku i fasoli

BROKUŁY

- zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe zwłaszcza jelita grubego i płuc

- chronią przed rakiem płuc i rakiem sutka

- zmniejszają poziom cholesterolu

- mają działanie przeciwwirusowe

- mają korzystne działanie w chorobie wrzodowej

- mogą być pomocne w leczeniu cukrzycy

- najbardziej skuteczne są surowe lub lekko obgotowane

BRUKIEW

- stosowana przy zaparciach

- środek moczopędny i wykrztuśny

BRUKSELKA

- pomocna w hamowaniu raka zwłaszcza jelita grubego i żołądka

( podobne działanie jak brokuły)

BURAKI

- ułatwiają trawienie

- pomagają przy anemii

- podnoszą odporność organizmu na infekcje i przeziębienia

- stosuje się w chorobach nowotworowych

- zapobiegają zaparciom

- zewnętrznie pomocny w owrzodzeniach skóry

- ma działanie uspokajające

BRZOZA (liście)

- ułatwia wydalanie moczu i usunięcie szkodliwych substancji

- sok z brzozy stosowany zewnętrznie niszczy pasożyty skóry i korzystnie wpływa na włosy

CEBULA

- zmniejsza lepkość krwi

- pomaga rozpuszczać zakrzepy

- obniża poziom cholesterolu

- reguluje poziom cukru

- leczy kamicę nerkową,

- ma korzystne działanie przy żylakach odbytu,

- leczy nieżyt jelit

- pomaga w oczyszczaniu oskrzeli z wydzielin

- pomaga w infekcjach i biegunkach,

- pomaga przy bezsenności,

- zapobiega podrażnieniom nerwowym, działa uspokajająco

- zmniejsza ryzyko chorób serca

- wzmacnia serce

- powoduje lepsze gojenie ran i ustępowanie bólu np. przy stłuczeniach - stosowana jako sok i okłady

- leczy odmrożenia, odciski, brodawki - stosowane jako miazga ze świeżej cebuli lub sok (zewnętrznie)

- pomaga zwalczyć kurzajki

- zapobiega zakażeniom

- hamuje wzrost komórek raka

- zapobiega astmie

- zapobiega przeziębieniom, katarom, zapaleniom oskrzeli

- pomocna przy bronchicie

- pobudza działanie wątroby i trzustki

- wspomaga pracę tarczycy

- zewnętrznie - płukanka z łusek cebuli korzystnie wpływa na włosy

- działanie takie występuje pod każdą postacią spożywanej cebuli

CHILLI

- działa wykrztuśnie

- zapobiega i łagodzi objawy przewlekłych zapaleń oskrzeli i rozedmy płuc,

- pomaga udrożnić drogi oddechowe

- działa przeciwkrzepliwie

- rozpuszcza zakrzepy

- łagodzi ból, zwłaszcza stawów

- poprawia nastrój

- zapobiega chorobom układu krążenia

- pomaga w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

- łagodzi głowy - stosowana w inhalacji

- przyspiesza przemianę materii i spalanie kalorii

- ma podobne działanie jak aspiryna

CHMIEL

- jako odwar z szyszek pobudza trawienie

- pomaga zwalczyć bezsenność

CHRZAN

- stosowany w niedokwasocie żołądka

- pobudza apetyt i sprzyja trawieniu

- pomaga spalić nadwyżkę kalorii

- stosowany jako środek moczopędny

- przy zapaleniu korzonków stosowany do nacierania miazgą bolących miejsc

- stosowany przy anemii

- pomocny przy astmie

- pomaga upłynnić śluz w drogach oddechowych

- stosowany w kamicy moczowej

- łagodzi bóle reumatyczne

- poprawia ukrwienie

- pomocny w obrzękach śluzówki przy przeziębieniu i zapaleniu zatok

CUKIER

- działa jako środek uspokajający

- zmniejsza lęk i stres

- powoduje odprężenie i senność

- u niektórych osób poprawia koncentrację

- działa przeciwdepresyjnie

- pomaga w gojeniu ran

- lepsze efekty jako środka uspokajającego można osiągnąć stosując cukier bez dodatków białka i tłuszczu

- sprzyja powstawaniu próchnicy zębów

- nadmierne ilości mogą prowadzić do nadwagi

CYKORIA

- ma działanie moczopędne i żółciopędne

- ułatwia trawienie i pobudza apetyt

- stosuje się przy niedomaganiach wątroby

- zapobiega zaparciom

- pomocna przy kolkach wątrobowych

- stosuje się przy anemii

- reguluje poziom cukru

CYNAMON

- działa przeciwkrzepliwie

- korzystny w cukrzycy

- środek pobudzający i wzmacniający

- pobudza apetyt

- przyspiesza trawienie

- łagodzi bóle głowy

- działa przeciwreumatycznie

CYTRYNY

- sok z cytryny stosowany jest jako środek moczopędny przy kamicy nerkowej,

- stosowany przy leczeniu przebarwień pigmentowych - zewnętrznie

- stosuje się jako środek ściągający skuteczny w bólach gardła i oparzeniach słonecznych

- zmniejsza powstawanie siniaków

- skuteczny środek w zwalczaniu robaczyc i grzybic

- stosowana przy stwardnieniu tętnic

- wzmacnia serce

- podnoszą odporność organizmu

- obniżają gorączkę (stosować sok z miodem)

- pomocne przy bólach reumatycznych

- w postaci soku z wodą działa odchudzająco

- pomocne przy bólach gardła

- obniża poziom cholesterolu

- profilaktycznie stosuje się przy awitaminozie

- pomaga leczyć żółtaczkę

- leczy choroby błon śluzowych

CZARNY BEZ

- stosowany w przeziębieniach jako środek napotny (sok z owoców)

- podnosi odporność organizmu na infekcje

- pomocny przy bólach gardła

- pomoc...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin