Wegetarianizm w praktyce.pdf

(789 KB) Pobierz
802945316.003.png
Ten ebook zawiera darmowy fragment publikacji "Wegetarianizm w praktyce"
Darmowa publikacja dostarczona przez
Copyright by Złote Myśli & Wojciech Łukaszewski, rok 2008
Autor: Wojciech Łukaszewski
Tytuł: Wegetarianizm w praktyce
Data: 25.03.2012
Złote Myśli Sp. z o.o.
ul. Toszecka 102
44-117 Gliwice
Niniejsza
publikacja
może
być
kopiowana,
oraz
dowolnie
rozprowadzana
tylko
i
wyłącznie
w
formie
dostarczonej
przez
Wydawcę.
Zabronione
jakiekolwiek
zmiany
w
zawartości
publikacji
bez
pisemnej
zgody
Wydawcy.
Zabrania
się
jej
odsprzedaży,
zgodnie
z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
dołożyli
wszelkich
starań,
by
zawarte
w
tej
książce
informacje
były
kompletne
i
rzetelne.
Nie
biorą
jednak
żadnej
odpowiedzialności
ani
za
ich
wykorzystanie,
ani
za
związane
z
tym
ewentualne
naruszenie
praw
patentowych
lub
autorskich.
Autor
oraz
Wydawnictwo
Złote
Myśli
nie
ponoszą
również
żadnej
odpowiedzialności
za
ewentualne
szkody
wynikłe
z
wykorzystania
informacji
zawartych
w książce.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
P owe r ed by TCPDF ( www .t cpd f. o r g )
SPIS TREŚCI
WSTĘP . ..................................................................................................................5
1. WEGETARIANIZM .............................................................................................9
1.1. Dlaczego warto poznać wegetarianizm? . ...............................................................17
1.2. ważne rady dla początkujących wegetarian . .........................................................23
2. WEGETARIAŃSKIE ZAMIENNIKI ....................................................................26
3. NIECODZIENNE, WARTE ZAUWAŻENIA PRODUKTY SPOŻYWCZE ................31
3.1. Wybrane produkty sojowe ....................................................................................31
3.2. Niektóre inne produkty ........................................................................................36
3.3. Co jeszcze można jadać? ......................................................................................46
3.4. Kilka przydatnych wskazówek i przepisów kulinarnych .....................................50
4. POPULARNE TŁUSZCZE ..................................................................................58
4.1. Masło ....................................................................................................................60
4.2. Margaryna ............................................................................................................65
4.3. Oleje .....................................................................................................................68
5. CHLEB ..............................................................................................................77
5.1. Słodkie wypieki .....................................................................................................96
6. SÓL .................................................................................................................102
7. ZAGROŻENIA . ................................................................................................108
7.1. Manipulacje genetyczne . ....................................................................................109
7.2. Szkodliwe czynniki występujące w żywności . .....................................................114
7.3. Rośliny trujące . ...................................................................................................118
7.4. Oznakowanie żywności . ......................................................................................120
7.5. Rekomendujemy optymizm . ..............................................................................126
8. DODATKI DO ŻYWNOŚCI ...............................................................................130
8.1. Dodatki „E” .........................................................................................................132
8.2. Inne dodatki nie wymieniane jako “E” ...............................................................162
9. NAJWAŻNIEJSZE WITAMINY ........................................................................166
10. NIEZBĘDNE MINERAŁY ...............................................................................172
11. CO TO JEST DIETA? .......................................................................................182
11.1. Dietetyka medyczna ..........................................................................................184
11.2. Dietetyka pozamedyczna ..................................................................................190
12. WEGETARIAŃSKIE PSY? .............................................................................208
13. PYTANIA I ODPOWIEDZI ..............................................................................219
14. ZAKOŃCZENIE .............................................................................................239
15. WYBRANE PIŚMIENNICTWO I STRONY INTERNETOWE ............................244
WEGETARIANIZM W PRAKTYCE - darmowy fragment - Złote Myśli
Wojciech Łukaszewski
● str. 4
Wstęp
Oto
poradnik
dla
wszystkich
zainteresowanych
praktycznymi
aspektami
szeroko
pojętego
wegetarianizmu.
Drogi Czytelniku,
znajdziesz tu mnóstwo informacji dotyczących codziennego
i odświętnego jedzenia. Nie mogliśmy napisać o wszystkim, więc
wybraliśmy kilka, naszym zadaniem kluczowych zagadnień. Jedne
z nich mogą wydawać się banalne, inne bardzo ciekawe, a niektóre
wręcz kontrowersyjne - to zależy od czytelnika. W tej książce zawarte
są tematy często poruszane przez innych autorów, oraz sprawy na
ogół traktowane jak tabu. Na pewno będziesz z niej wielokrotnie
korzystać.
Przeciętnemu współczesnemu człowiekowi jest coraz trudniej
dostatecznie orientować się w sprawach dotyczących żywienia.
A przecież ta sfera stanowi jeden z najważniejszych aspektów
naszego życia. Wszystkie definicje życia podkreślają, że jest ono
nieustannym procesem przemiany materii 1 . Każdy organizm, od
drobnoustrojów do człowieka, aby żyć potrzebuje energii. W zasadzie
wszystko, co organizm wchłania i przetwarza, można nazwać jego
1 Tutaj nie wdajemy się w skomplikowane definicje biologiczne, filozoficzne, czy
religijne.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Wojciech Łukaszewski
802945316.004.png 802945316.005.png
 
WEGETARIANIZM W PRAKTYCE - darmowy fragment - Złote Myśli
Wojciech Łukaszewski
● str. 5
pożywieniem. Dla człowieka szczególne znaczenie ma odżywianie się
w formie, po prostu, codziennego jedzenia i picia. W ten sposób
dostarczamy naszemu ciału niezbędnych składników do jego
regeneracji i transformacji. Statystyczna osoba rocznie zjada prawie
tonę żywności, z czego prawie połowa jest zbędnym i szkodliwym
balastem. Człowiek bez picia może wytrzymać 2 - 4 dni, bez jedzenia
przestaje żyć po 7 - 10 dniach 2 . Pomijając specjalne sytuacje
(niektóre choroby, chwilowy priorytet „wyższych” zadań, świadoma
głodówka), powinniśmy codziennie jeść oraz pić. I tak czynimy.
Wszyscy nieustannie kupujemy albo dostajemy coś do jedzenia.
Niewielu szczęśliwców może samemu i dla siebie wytwarzać
żywność. Jeśli tak się zdarza, nigdy to nie dotyczy wszystkiego.
Nawet tak zwani samowystarczalni rolnicy kupują wiele gotowych
produktów spożywczych, nie wspominając o dodatkach, które są
potrzebne do wyprodukowania „swojskiej” żywności. We
współczesnym świecie jesteśmy otoczeni przez ekspansywny
przemysł spożywczy wsparty interesami handlowców, reklamami –
i modą, którą sami tworzymy. Co jakiś czas, pojawia się wieść
(sensacyjna plotka), że taki to a taki produkt jest super „zdrowy”,
wręcz leczy prawie wszystkie schorzenia 3 . Oczywiście owa
„rewelacyjna” wiadomość jest podparta wycinkiem z jakiejś gazety,
albo nazwiskiem popularnej osoby (aktor, sportowiec, polityk).
Rozgłasza się więc, że znany przez wszystkich (najczęściej z telewizji)
2 Mamy na myśli przeciętnych ludzi, przebywających w normalnych warunkach.
Sytuacje ekstremalne zmieniają wymienione liczby, jak zwykle.
3 Gruntowne zbadanie tego zagadnienia mogłoby stanowić podstawę
pasjonującej pracy z zakresu socjologii zdrowia.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Wojciech Łukaszewski
802945316.001.png 802945316.002.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin