Mrożony krem kawowy.doc

(22 KB) Pobierz
Mrożony krem kawowy

Mrożony krem kawowy

 

składniki:

·         2 białka

·         4 łyżki tapioki

·         1 żółtko

·         1/8 łyżeczki soli

·         6 łyżek cukru

·         4 łyżki zmielonej kawy

·         0,3 l zimnej wody

·         1/2 łyżeczki wanilii

·         250 ml bitej śmietany

·         3/4 szklanki syropu czekoladowego

·         6 dag posiekanych orzechów laskowych

 

sposób przygotowania:

·         Zaparzyć mocną kawę. Do średniej wielkości rondla wlać połowę naparu i dodać żółtka. W osobnym naczyniu trzepaczką lub mikserem wymieszać tapiokę, sól i 4 łyżki cukru. Połączyć obie mieszanki, postawić na płytce i podgrzewać, stale mieszając, aż płyn zacznie gęstnieć. Dodać pozostałą kawę i da­lej podgrzewać aż do zgęstnienia, a następnie odstawić do wystudzenia. Ubić białko na pianę, dodać 2 łyżki cukru i dalej ubijać, aż zrobi się sztywne. Do sztywnego białka wlać trochę tapioki i delikatnie wymieszać. Resztę tapioki szybko przemieszać, dodać wanilię i wstawić do zamrażarki na około 30 minut. Następnie przygotować 6 szklanych pucharków uprzednio schłodzonych w lodówce i na przemian nakładać do nich łyżką sto­łową tapiokę, ubitą śmietanę i czekoladowy syrop. Na wierzch nałożyć ubitą śmietanę i posypać posiekanymi orzechami. Na 30 mi­nut przed podaniem wstawić do lodówki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin