składniki:
· 2 białka
· 4 łyżki tapioki
· 1 żółtko
· 1/8 łyżeczki soli
· 6 łyżek cukru
· 4 łyżki zmielonej kawy
· 0,3 l zimnej wody
· 1/2 łyżeczki wanilii
· 250 ml bitej śmietany
· 3/4 szklanki syropu czekoladowego
· 6 dag posiekanych orzechów laskowych
sposób przygotowania:
· Zaparzyć mocną kawę. Do średniej wielkości rondla wlać połowę naparu i dodać żółtka. W osobnym naczyniu trzepaczką lub mikserem wymieszać tapiokę, sól i 4 łyżki cukru. Połączyć obie mieszanki, postawić na płytce i podgrzewać, stale mieszając, aż płyn zacznie gęstnieć. Dodać pozostałą kawę i dalej podgrzewać aż do zgęstnienia, a następnie odstawić do wystudzenia. Ubić białko na pianę, dodać 2 łyżki cukru i dalej ubijać, aż zrobi się sztywne. Do sztywnego białka wlać trochę tapioki i delikatnie wymieszać. Resztę tapioki szybko przemieszać, dodać wanilię i wstawić do zamrażarki na około 30 minut. Następnie przygotować 6 szklanych pucharków uprzednio schłodzonych w lodówce i na przemian nakładać do nich łyżką stołową tapiokę, ubitą śmietanę i czekoladowy syrop. Na wierzch nałożyć ubitą śmietanę i posypać posiekanymi orzechami. Na 30 minut przed podaniem wstawić do lodówki.
ann20