Ciasto z kremem
Składniki
Biszkopt
· 4 duże jajka
· 6 łyżek cukru
· 4,5 łyżki mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1,5 łyżki kakao
Krem
· 250 g masła (lub masła roślinnego)
· 2 jajka
· 100 g cukru
· 1 łyżka kakao
Dodatkowo
· kilka łyżek dżemu porzeczkowego
· 100 ml wody
· 2 łyżki alkoholu
· szczypta kwasku cytrynowego
Przygotowujemy dwa biszkopty. Z dwóch jajek oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę. Gdy jest już sztywna, dosypujemy 3 łyżki cukru i ubijamy nadal. Dodajemy żółtka nie przestając miksować. Następnie delikatnie dosypujemy 3 łyżki przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia (pół łyżeczki). Delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia (o wymiarach 12 cm x 25 cm) wykładamy papierem i wypełniamy ciastem. Pieczemy około 30 minut w 170ºC. Drugi biszkopt przygotowujemy tak samo, z tą różnicą, że dodajemy 1,5 łyżki mąki i 1,5 łyżki kakao. Jeśli mamy dwie takie same formy, możemy oczywiście piec biszkopty jednocześnie.
Całe jajka ubijamy wraz z cukrem w naczyniu umieszczonym nad naczyniem z gorącą wodą. Taki zabieg sprawia, że cukier doskonale się rozpuszcza, a powstała masa jest puszysta. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce przygotowane masy jajecznej. Czynność tę wykonujemy bardzo delikatnie, aby krem się nie zwarzył. Ważne, aby masę dodawać do masła w bardzo małych ilościach. Tak powstały krem dzielimy na dwie porcję, do jednej możemy dodać odrobinę soku z cytryny, do drugiej kakao.
Wystudzone biszkopty delikatnie przecinamy na pół. Do wody dodajemy alkohol i kwasek cytrynowy. Ponczujemy pierwszy blat biszkoptu, następnie smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki. Ja użyłam domowego, przetartego dżemu o dosyć rzadkiej konsystencji, który doskonale nadaje się do takich wypieków. Każdy biszkopt skrapiamy ponczem. Na krem nakładamy ciasto w innym kolorze, kolejne warstwy to krem – biszkopt – krem – dżem – biszkopt. Na sam koniec ciasto smarujemy pozostałym kremem. Oczywiście kolejność kolorów jest dowolna. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin. Smacznego
ann20