Muffinki czekoladowo-kawowe.doc

(101 KB) Pobierz
Muffinki czekoladowo – kawowe

Muffinki czekoladowo kawowe

Składniki na 12 babeczek:

·         125 g miękkiego masła

·         125 g ciemnego cukru muscovado

·         2 duże jajka

·         125 g mąki

·         1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 łyżka kakao

·         1 łyżka kawy espresso (proszku)

·         50 g gorzkiej czekolady, roztopionej

·         1 - 2 łyżki mleka

Zmiksować masło z cukrem, dodać jajka, znów zmiksować. Dorzucić mąkę wymieszną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawę, zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofali czekoladę, zmiksować. Dla rozcieńczenia masy dodać 1 - 2 łyżki mleka, wymieszać.

Ciasto wyłożyć do papilotek na muffiny, piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka (powinno wyjść około 12 niedużych muffinek, mi się wydawało, że nie urosną tak mocno, więc wyłożyłam ciasto do 9, jak bardzo się myliłam ...)

Polewa:

·         300 g gorzkiej czekolady

·         50 g masła

·         2 łyżeczki kawy espresso (proszku)

Najpierw zaznaczę, że mi wystarczyła polewa ze 100 g czekolady. Wszystkie składniki roztopić w mikrofali lub kapieli wodnej, wymieszać. Wyłożyć na babeczki, dokładnie je pokrywając. Można ozdobić ziarenkami kawy w czekoladzie, jeśli macie ochotę.

Espresso cupcakes

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin