Muffinki z groszkami czekalodowymi.doc

(30 KB) Pobierz
Muffinki z groszkami czekoladowymi

Muffinki z groszkami czekoladowymi

Składniki Suche:

·         1 3/4 szkl. mąki pszennej (300 g)

·         2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/2 płaskiej łyżeczki sody

·         3 średnio-czubate łyżki dobrej jakości kakao

·         3/4 szkl. cukru (165 g) 

·         3/4 szkl. + 1/4 szkl. groszku czekoladowego (150-160 g)

Składniki Mokre:

·          1 szkl. mleka (250 ml)

·         ponad 1/2 szkl. oleju (130 ml)

·         1 roztrzepane jajko

·         1 łyżeczka olejku waniliowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki suche oprócz 1/4 szkl. groszku czekoladowego wsypać do miski.
  2. Wymieszać na jednolity kolor.
  3. Składniki mokre połączyć ze sobą w oddzielnym naczyniu.
  4. Wymieszać.
  5. Wlać do miski z suchymi składnikami.
  6. Wymieszać łyżką na jednolitą masę.
  7. Napełniać masą 2/3 pojemności mufinek.
  8. Posypać równo po wierzchu pozostałym groszkiem czekoladowym, czyli zawartością 1/4 szkl.
  9. Włączyć piekarnik na 100 st. C.
  10. Po 5 min. włożyć muffinki do piekarnika.
  11. Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.
  12. Piec 20-30 min. (stosując metodę "mokrego patyczka" pamiętajmy, że muffinki są bardzo wilgotne i to może być dla nas mylące, więc najlepiej po upływie danego czasu pieczenia, muffinkę przełamać i skosztować, czy jest gotowa). 
  13. Smakują równie dobrze zaraz po upieczeniu jak dzień, dwa lub trzy później (ja przechowuję je w szczelnie zamkniętym pudełku/naczyniu). 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin