Babka PIEGUSEK
Składniki:
ciasto:
po 20 dag: mąki pszennej i ziemniaczanej
20 dag masła
25 dag cukru
4 jaja
25 dag maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
aromat migdałowy
polewa:
białko
10 dag cukru pudru
sok z pół cytryny
do dekoracji: mak jasny i niebieski
Masło utrzyj na puszystą masę i ucieraj dalej, dodając stopniowo jaja (po jednym), potem cukier i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki. Do masy wlej teraz mleko i wsyp suchy mak. Ciasto starannie wymieszaj i włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut.
Przygotuj polewę: białko i cukier puder utrzyj do białości, pod koniec ucierania dodaj sok z cytryny.
Kiedy babka się upiecze i przestygnie, delikatnie wyjmij ją z formy, oblej polewą, a następnie fantazyjnie obsyp makiem.
Goniulka