Jaja sadzone flamenco.rtf

(7 KB) Pobierz
Jaja sadzone flamenco

Jaja sadzone flamenco

 

Składniki:

8 jaj

łka oliwy

3/4 szklanki gotowanego groszku

6 ugotowanych szparagów (mogą być z puszki)

6-10 kawałw papryki konserwowej

kieliszek wytrawnego sherry

2 łki posiekanej zielonej pietruszki

l

pieprz

sos:

2 cebule

3-4 ząbki czosnku

2-3 pomidory

czerwona papryka

3-4 łki Bulionu warzywnego WINIARY

2 łki oliwy

10 dag bekonu

liść laurowy

mielona papryka

l

pieprz

 

Najpierw przygotuj sos: w rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, dodaj obrane ze skórki, drobno pokrojone pomidory (bez pestek) i pokrojoną w paski paprykę. Całość skrop bulionem, dodaj liść laurowy i duś na małym ogniu około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie sos przetrzyj przez sito (powinien mieć konsystencjęstego piure), dodaj sól, pieprz, paprykę i bekon pokrojony w cienkie paseczki.

 

Żaroodporny półmisek wysmaruj oliwą, równomiernie rozprowadź na nim przygotowany sos. W sosie zrób ł osiem wgłębień, a do każdego delikatnie wbij jajo (tak, aby się nie rozlało). Teraz obłóż zielonym groszkiem, kawałkami szparagów i papryki. Mocno skrop sherry, po czym oprósz solą i pieprzem. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.

 

Zanim podasz, udekoruj jaja zieloną pietruszką. Podawaj z ryżem lub pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin