Zad. 1 Spośród niżej podanych wybierz i podkreśl te odcinki układu pokarmowego, w których przebiegają procesy trawienne.
jama ustna, przełyk, żołądek, dwunastnica, jelito cienkie, jelito grube.
Zad. 2 Podpisz wszystkie zaznaczone cyframi struktury. (Liczby parzyste)
Zad 3 Wskaż miejsca gdzie przebiega proces trawienia i wypisz enzymy trawiące białka.
Zad. 4 Wskaż funkcje, które organizmie człowieka pełni wątroba. (4 funkcje)
Zad. 5 Podane poniżej pokarmy posegreguj ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze białka (I) i węglowodany (II).
a. truskawki,
b. biaty ser,
c. ziemniaki
d. ryż,
e. ryby,
f. czekolada,
g. kurczak,h.. chleb,
i. miód,
j. mięso wolowe
Zad. 6 Podaj definicję białka pełnowartościowego oraz przykład pokarmu, który zawiera takie białko.
Zad. 7 Witaminy pełnia role regulująca. Połącz w pary, wpisując przy nazwie choroby odpowiednie symbole literowe witamin, których niedobór może być jej przyczyną:
witamina C - szkorbut
witamina D - kurza ślepota
witamina A - krzywica
witamina K - słaba krzepliwość
witamina B1; ….. - choroba beri-beri
witamina B12 …… - niedokrwistość
Zad. 8 Przedstawione poniżej informacje, dotyczące dwóch różnych zaburzeń, wynikających z niewłaściwego żywienia się, wybierz te, które dotyczą bulimii (I)
A. W schorzeniu tym następuje znaczna utrata masy ciała w krótkim odstępie czasu.
B. Dotknięty tą chorobą kontynuuje dietę odchudzającą mimo dużego wychudzenia.
C. Schorzenie to cechuje okresowe obżarstwo bez przyrostu masy ciała.
D. W obawie przed przyrostem wagi chory stosuje środki przeczyszczające lub wywołujące wymioty. Schorzeniu temu towarzyszy najczęściej bezsenność i częste budzenie się w nocy.
F. Objawami tej choroby są m.in. zmiany skórne, zmniejszenie wydolności serca, obniżenie ciśnienia krwi, zatrzymanie miesiączkowania, zwiększenie ryzyka złamania kości, wystąpienie zaburzeń pracy nerek i układu pokarmowego.
G. Objawy tego schorzenia są następujące: uszkodzenie szkliwa zębów, stan zapalny dziąseł, duszność, omdlenia, postępujące uszkodzenia nerek, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, zaburzenia miesiączkowania.
Zad. 9 Zilustruj odpowiednim schematem działanie ośrodka sytości.
Zad. 1 W podanym wykazie podkreśl gruczoły trawienne: gardło, ślinianki, dwunastnica, wątroba, macica, żołądek, jelito grube, trzustka, odbytnica, jądra, migdały, przełyk.
Zad. 2 Podpisz wszystkie zaznaczone cyframi struktury. (Liczby nieparzyste)
Zad 3 Wskaż miejsca gdzie przebiega proces trawienia i wypisz enzymy trawiące cukry.
Zad. 4 Wskaż funkcje, które organizmie człowieka pełni trzustka. (4 funkcje)
Zad. 5 Połącz w pary (wpisując w miejsce kropek odpowiednie litery) produkty spożywcze i ich główne składniki:
A - białko
B - witamina D
C - wapń
D - błonnik
E - węglowodany
.... - mięso. jaja. fasola, bób
- ser, mleko, konserwy rybne
- tłuste ryby, mleko, jaja
- miód, makaron, czekolada
- pieczywo pełnoziarniste, warzywa, owoce
Zad. 6 Przedstawione poniżej informacje, dotyczące dwóch różnych zaburzeń, wynikających z niewłaściwego żywienia się, posegreguj wskaż te, które dotyczą anoreksji (II).
C. Schorzenie to cechuje okresowe obżarstwo bez przyrostu masy ciał...
graczz124