Piekarz ciastowy.pdf

(130 KB) Pobierz
untitled
OPINIE
Rozdział 5/2.I.11.
5/2.I.11. Ocena ryzyka zawodowego
piekarza-ciastowego
5/2.I.11. Ocena ryzyka zawodowego piekarza-ciastowego
Spis treœci
1. Opis stanowiska ............................ 1
2. Zakres obowi¹zków piekarza-ciastowego ........ 2
3. Organizacja pracy ........................... 2
4. Wymagane kwalifikacje....................... 2
5. Identyfikacja zagro¿eñ ....................... 3
6. Stosowane œrodki profilaktyczne ............... 6
7. Statystyka wypadków na stanowisku
pracy za ostatnie 5 lat ....................... 7
8. Karta oceny ryzyka zawodowego............... 7
1. Opis stanowiska
Piekarz-ciastowy zatrudniony jest w piekarni wypiekaj¹cej dziennie od 3 do 5 ton
ró¿nego rodzaju pieczywa (m.in.: chleb, bu³ki, rogale, cha³ki, ciasta).
Pieczywo jest wypiekane w dwóch rurowych piecach wrzutowych w obudowie ce-
ramicznej typu RRK-32. S¹ to piece trzykomorowe, opalane gazem ziemnym. Po-
nadto piekarnia jest wyposa¿ona w nastêpuj¹ce maszyny i urz¹dzenia piekarskie :
automatyczne przesiewacze m¹ki,
maszyny miksuj¹ce,
dozatory wody,
zbiornik do fermentacji,
utrzymywacz ciep³a dla zaczynu,
zbiornik do przechowywania rozczynu,
miesiarki,
wywrotnice do masy ciastowej,
formierko-dzielarkê do bu³ek,
rogalikarkê,
krajalnicê taœmow¹ pó³automatyczn¹ do chleba,
obieraczkê do jab³ek,
m³ynek do bu³ki tartej,
trzeparki do worków,
odkurzacz piekarniczy.
Maszyny
i urządzenia
W piekarni znajduj¹ siê tak¿e sto³y do wa³kowania ciast z p³ytami (z twardego
drewna liœciastego lub granitu) wyposa¿one w listwy ograniczaj¹ce oraz szuflady
na drobny sprzêt a tak¿e sto³y w piecowni do uk³adania blach po wypieku (p³yty
obite s¹ blach¹).
Do transportu wewnêtrznego stosowane s¹ trzy- i cztero- ko³owe:
wózki s³u¿¹ce do przewo¿enia blach z pó³produktami i wyrobami gotowymi
oraz
styczeń 2009
1
Rozdzia³ 5/2.I.11.
Zygmunt Wieczorek
5. Ryzyko zawodowe
styczeñ 2009
OPINIE
5. Ryzyko zawodowe
Rozdział 5/2.I.11.
wózki platformowe s³u¿¹ce do przewo¿enia wiêkszych ciê¿arów (np. cukru
i m¹ki w workach) o noœnoœci 400–500 kg.
Piekarz, wykorzystuje w pracy tak¿e:
mikser,
m³ynek do mielenia twardych przypraw (np. goŸdzików, cynamonu),
kocio³ek do mieszania i do gotowania na parze,
szczotki, ³opatki, szpatu³ki i pêdzle, no¿e,
wa³ki, miski i sitka,
wagi (szalkowe, uchylne i pomostowe),
formy do wycinania,
nape³niacz farszu,
stojaki pod kot³y,
taboret grzewczy.
2. Zakres obowi¹zków piekarza-ciastowego
Zadania
Do zakresu obowi¹zków piekarza-ciastowego nale¿¹ czynnoœci zwi¹zane zarówno
z przygotowaniem ciasta , jak i samym wypiekiem pieczywa. Pracownik:
odmierza poszczególne sk³adniki (np.: m¹kê, dro¿d¿e, jaja, t³uszcze, mleko,
itp. oraz dodatki – np.: sól, cukier, przyprawy) potrzebne zgodnie z receptur¹
do przygotowania: rozczynu (rzadkie ciasto), ciast, farszu (wype³niaczy) oraz
lukru – u¿ywaj¹c wagi i odpowiednich skalowanych naczyñ,
wyrzuca z opakowañ sk³adniki do maszyny miksuj¹cej lub kocio³ka do mie-
szania,
wa³kuje, tnie i nadaje kszta³t ciastu.
Ponadto pracownik zatrudniony na stanowisku piekarza-ciastowego:
umieszcza ciasto w rondlach, brytfannach, formach lub na blachach,
ustawia parametry pieczenia,
nadzoruje pieczenie,
stosuje glazurê cukiernicz¹, lukier lub inne wykoñczenie upieczonego pie-
czywa,
czyœci wykorzystywane maszyny i sprz¹ta stanowisko pracy.
Zabronione jest wykonywanie przez piekarza-ciastowego napraw i remontów
pieców oraz maszyn i urz¹dzeñ piekarskich.
Pracownik odpowiada za wykonanie pracy w terminie, zgodnie z procedurami
i recepturami w wymaganej jakoœci.
3. Organizacja pracy
Czas pracy piekarza-ciastowego – praca odbywa siê w systemie zmianowym, na
I i II zmianie.
4. Wymagane kwalifikacje
Piekarz-ciastowy powinien mieæ ukoñczon¹ szko³ê zawodow¹ lub papiery czelad-
nicze (mistrzowskie) w zakresie piekarstwa.
2
styczeń 2009
155600882.001.png
5/2.I.11. Ocena ryzyka zawodowego piekarza-ciastowego
OPINIE
Rozdział 5/2.I.11.
Do wykonywania pracy mo¿e byæ dopuszczony wy³¹cznie pracownik:
posiadaj¹cy aktualne orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazañ do pracy
na stanowisku piekarza-ciastowego oraz
przeszkolony w dziedzinie bhp.
Niezale¿nie od tego piekarz-ciastowy musi posiadaæ aktualne orzeczenie lekarskie
o braku przeciwwskazaæ do wykonywania zawodu ze wzglêdów epidemio-
logiczno-sanitarnych .
5. Identyfikacja zagro¿eñ
Lp. Zagro¿enie lub czynnik
niebezpieczny,
szkodliwy, uci¹¿liwy
ród³o zagro¿enia
Mo¿liwe skutki
zagro¿enia
1
2
3
4
1. Gor¹ce powierzchnie
i przedmioty.
Gor¹ce elementy pieca
piekarskiego, taboret
grzewczy, wyjmowane
gor¹ce przedmioty (for-
my, pieczywo), gor¹cy
t³uszcz, para wodna.
Poparzenia termiczneIiII
stopnia najczêœciej skóry
r¹k.
2. Tlenek wêgla (CO).
Tlenek wêgla powstaje
w wyniku niezupe³nego
spalania gazu ziemnego
zasilaj¹cego piec piekarski.
Do uwalniania siê tego
gazu do atmosfery docho-
dzi najczêœciej, jeœli piece
piekarnicze s¹ Ÿle eksplo-
atowane, maj¹ niewystar-
czaj¹cy ci¹g (np. uszko-
dzony komin). W takich
przypadkach dochodzi do
kumulowania siê niespalo-
nych par gazu oraz pro-
duktów spalania.
Zatrucie tlenkiem wêgla,
mog¹ce spowodowaæ
w zale¿noœci od czasu
nara¿enia i stê¿enia:
• uszkodzenie oœrodko-
wego uk³adu nerwowe-
go oraz uk³adu naczy-
niowo-sercowego,
• œmieræ.
3. Dwutlenek wêgla (CO 2 ).
Najwiêksze zagro¿enie
stanowi w zmechanizo-
wanych piekarniach,
w których prowadzona
jest aktywna fermentacja
ciasta.
W przypadku du¿ego stê-
¿enia dwutlenku wêgla
dochodzi do zaburzeñ
oddychania ze wzglêdu
na obni¿enie stê¿enia
tlenu w powietrzu.
4. Promieniowanie podczer-
wone.
Promieniowanie tego
rodzaju emitowane jest
z rozgrzanych pieców.
Przy d³ugotrwa³ych nara-
¿eniach na promieniowa-
nie podczerwone mo¿e
dochodziæ do os³abienia
widzenia i zaæmy.
styczeń 2009
3
155600882.002.png
OPINIE
5. Ryzyko zawodowe
Rozdział 5/2.I.11.
1
2
3
4
5. Atmosfera wybuchowa.
Gaz zasilaj¹cy piec piekar-
ski. ród³em zagro¿enia
jest te¿ py³ m¹ki wystê-
puj¹cy w pomieszczeniu.
Poparzenia skóry, uszko-
dzenia narz¹du wzroku.
W skrajnych przypadkach
œmieræ w wyniku dozna-
nych ciê¿kich wewnêtrz-
nych i zewnêtrznych
obra¿eñ cia³a.
6. Niebezpieczne napiêcie
w instalacji elektrycznej.
Instalacja elektryczna.
Maszyny i urz¹dzenia
piekarskie zasilane ener-
gi¹ elektryczn¹. Lampy
oœwietleniowe komór
piekarskich.
Poparzenia, zwêglenia
skóry, uszkodzenia na-
rz¹du wzroku, zaburzenia
uk³adu nerwowego
i krwionoœnego, w skraj-
nych przypadkach œmieræ
na skutek pora¿enia.
7. Ruchome elementy
obs³ugiwanych maszyn
i urz¹dzeñ, w tym tak¿e
narzêdzi rêcznych.
Sita przesiewaczy, wi-
ruj¹ce elementy maszyn
miksuj¹cych i miel¹cych,
dzie¿e wywrotnic, œli-
macznice przenosz¹ce
ciasto oraz podajnik taœ-
mowy formierko-dziela-
rek, mieszad³a mieszarek.
Urazy mechaniczne koñ-
czyn górnych, najczêœciej
otarcia i inne uszkodzenia
skóry, ale te¿ zmia¿d¿e-
nie, obciêcie, zgniecenie,
uderzenie, pochwycenie.
Niebezpieczne urazy
g³owy.
W skrajnych przypadkach
œmieræ w wyniku dozna-
nych ciê¿kich zewnêtrz-
nych obra¿eñ cia³a.
8. Ostre narzêdzia. Chropo-
wate powierzchnie.
Wykorzystywane narzê-
dzia rêczne (no¿e, formy
do wycinania). Opako-
wania (krawêdzie).
Skaleczenia, zak³ucia,
otarcia – najczêœciej d³oni
(szczególnie palców).
9. Niestabilne przedmioty.
Nieprawid³owo sk³adowa-
ne na ni¿szych poziomach
lub w stosach przedmioty
w magazynie, a tak¿e pod-
czas transportu (np. worki
z m¹k¹ czy cukrem).
Urazy w wyniku uderze-
nia, przygniecenia. Naj-
czêœciej pot³uczenia,
z³amania koñczyn.
10. Przedmioty umieszczone
na wy¿szym poziomie –
mo¿liwoœæ spadniêcia.
le sk³adowane przed-
mioty na wy¿szych pó³-
kach magazynu. Ba³agan
na stanowisku pracy,
porozrzucane narzêdzia.
Drobne urazy (pot³ucze-
nia, z³amania) najczêœciej
koñczyn dolnych. W po-
wa¿niejszych przypad-
kach mo¿e dochodziæ do
ciê¿kich urazów narz¹dów
wewnêtrznych, a tak¿e
urazów g³owy (np.
wstrz¹œniêæ mózgu).
11. Wystaj¹ce nieruchome
przedmioty.
Elementy konstrukcji bu-
dynku piekarni (zw³asz-
cza w okolicy wejϾ) i jego
wyposa¿enia (np. meble,
urz¹dzenia i maszyny).
Urazy g³owy oraz koñ-
czyn górnych i dolnych
(najczêœciej st³uczenia
i skaleczenia).
4
styczeń 2009
155600882.003.png
5/2.I.11. Ocena ryzyka zawodowego piekarza-ciastowego
OPINIE
Rozdział 5/2.I.11.
1
2
3
4
12. Poruszanie siê (chodze-
nie) po niew³aœciwym
pod³o¿u.
Nierówne, œliskie po-
wierzchnie pod³óg, pode-
stów, progi. Najczêœciej
zabrudzone (rozlana wo-
da, t³uszcz). Niew³aœciwe
obuwie.
Z regu³y niewielkie urazy
powierzchniowe, najczê-
œciej: st³uczenia cia³a, ale
te¿ z³amania, zwichniêcia
koñczyn, naci¹gniêcia
miêœni.
13. Zró¿nicowany poziom
powierzchni pracy. Upa-
dek na ni¿szy poziom.
Schody, drabinki, podesty
w magazynie. Przypadko-
we przedmioty (np. pojem-
niki) wykorzystywane jako
podwy¿szenia do zdejmo-
wania materia³ów z wy¿-
szych pó³ek w magazynie.
Z³amania i st³uczenia
cia³a, niebezpieczne urazy
g³owy (czasem wstrz¹œ-
nienia mózgu).
14. Py³ z m¹ki.
Py³ m¹czny podnosz¹cy
siê podczas transportu
m¹ki, przy obs³udze prze-
siewaczy, mieszarek, itp.
Uszkodzenia i choroby
uk³adu oddechowego, za-
prószenie oczu, choroby
skóry. Alergie.
15. Enzymy.
Œrodki spulchniaj¹ce.
Astma oskrzelowa.
16. Olejki eteryczne.
Wykorzystywane przy-
prawy, w tym korzenne,
dodatki do ciast.
Przewlek³e zapalenia spo-
jówek, chroniczny katar.
Przy d³u¿szym nara¿eniu
mo¿liwoœæ czêstych infek-
cji uk³adu oddechowego
(np. przewlek³ego zapale-
nia oskrzeli) oraz astmy
oskrzelowej. Nadwra¿li-
woœæ na okreœlone zapa-
chy prowadz¹ca do uzale-
¿nienia lub niesmaku.
17. Py³ cukru.
Cukier w trakcie rozsypy-
wania z opakowañ zbior-
czych i podczas obróbki.
Próchnica zêbów.
18. Obci¹¿enie dynamiczne
narz¹dów ruchu.
Rêczne prace transporto-
we, w szczególnoœci trans-
port surowców w workach
i przesypywanie m¹ki,
wk³adanie ciasta i wyjmo-
wanie gotowego pieczywa
za pomoc¹ ³ychy.
Przeci¹¿enie miêœni, sta-
wów, krêgos³upa. Mo¿li-
woœci urazów, szczegól-
nie naci¹gniêcia miêœni
i œciêgien, zwichniêcia
stawów, st³uczenia cia³a.
19. Obci¹¿enie statyczne.
Wykonywanie czynnoœci
powtarzalnych, wymu-
szona pozycja cia³a
(np. siedzenie lub stanie
przez d³ugie godziny).
Dolegliwoœci wynikaj¹ce
z przeci¹¿enia uk³adu
miêœniowo-szkieletowe-
go, zwyrodnienia stawów.
20. Ha³as.
Odg³osy pochodz¹ce
z pracuj¹cych maszyn
i urz¹dzeñ, szczególnie:
mieszarek do ciasta, pie-
ców, podajników, m³yn-
ków, wentylatorów.
Obni¿enie sprawnoœci
ogólnej, zmêczenie, mo¿li-
woœæ uszkodzenia s³uchu.
styczeń 2009
5
155600882.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin