Pączki ptysiowe
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki
2 szklanki wody
szklanka topionego masła
4 jaja
olej do smażenia
sos:
1,5 szklanki mleka
2 jaja
pół szklanki cukru
łyżka masła
4 łyżki czekolady w proszku
łyżeczka mąki
Zagotuj wodę z topionym masłem, do wrzątku wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wbijaj po jednym jaju i wyrabiaj tak długo, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przykryj i schłódź w lodówce.
Teraz zagotuj mleko. Pozostałe składniki sosu wymieszaj, zalej gotującym mlekiem i chwilę pogotuj. Zdejmij z ognia.
Do rondla wlej olej na wysokość 3-4 cm i mocno podgrzej. Dłonie nasmaruj tłuszczem i formuj z ciasta kulki wielkości włoskiego orzecha. Wrzucaj je do gorącego oleju, a usmażone wyjmuj łyżką cedzakową i polewaj sosem czekoladowym.
anetapietraszewska