Świątecznik
Składniki:
po 30 dag: mąki i cukru
6 jaj
20 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
1 kg średnich jabłek
krem:
pół litra śmietanki kremowej lub tortowej
2 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa
suszone morele
Masło, cukier i żółtka utrzyj na jednolitą puszystą masę, a z białek ubij sztywną pianę.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsyp do masy maślanojajecznej i delikatnie połącz z pianą.
Do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej natłuszczonym pergaminem przełóż połowę przygotowanego ciasta i równo je rozsmaruj. Pozostałe ciasto dokładnie wymieszaj z mlekiem i kakao, po czym wyłóż na białe ciasto. Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, teraz poukładaj je na cieście. Brytfannę wstaw do gorącego piekarnika na 50 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem i po dodaniu soku z cytryny rozsmaruj na wystudzonym placku. Udekoruj go polewą, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, oraz suszonymi morelami.
anetapietraszewska