Przepisy - OD 4MIESIĄCA.rtf

(3 KB) Pobierz

 

1. Przekładaniec ryżowo-owocowy

 

Składniki:

-1.5 miarki mleka modyfikowanego

-45 ml wody

-8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego

-1/3 słoika smakowego deserku

 

Sposób przygotowania:

Gotujemy i schładzamy wodę do temperatury pokojowej. Następnie dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Gdy mieszanka nabierze odpowiedniej konstystencji dodajemy kleik i powtórnie mieszamy. Teraz gdy mamy przygotowaną główną warstwę nakładamy 1/4 przygotowanego kleiku do miseczki, a nastepnie nakładamy owoce z deseru zachowując te same proporcje. Dla lepszego efektu naszej pracy przekładamy wartswy kleiku i owoców do momentu aż na wierchu będą owoce.

 

2. Zupka jarzynowa

 

Składniki:

- 1/2 małej marchewki

- jeden mały ziemniak

- 1/4 korzenia pietruszki

- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego

- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego

- 150-200ml wody

 

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20 - 30 minut). Ugotowane warzywa przecieramy bądź miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość, mieszajšc dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.

 

3.Sok z marchewki

 

Składniki:

-jedna średnia marchew

 

Sposób przygotowania:

Marchewkę dokładnie wyszoruj szczoteczką, następnie oskrób, starannie wypłucz i sparz wrzątkiem. Zetrzyj na drobnej tarce i przełóż do gęstego sitka. Łyżeczką wyciśnij soczek. Jeśli sitko nie jest wystarczająco gęste, możesz nałożyć na nie kawałek gazy.

 

4.Ziołowa herbata z kopru i rumianku

 

Składniki:

-łyżeczka kopru włoskiego i rumianku

-około 3g glukozy(płaska łyżeczka ma 5g)

-200 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Wymieszane zioła wsypujemy do kubka. Zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy pod przykryciem do zaparzenia na około 15 minut. Przecedzamy napar otrzymując napój, który do smaku należy posłodzić glukozą. Napój gasi pragnienie a dodatkowo wspomaga trawienie i łagodzi objawy kolki. Można zastosować zwykły cukier ale wodę z cukrem należy wcześniej zagotować przez 5 minut.

 

5.Kurczak z ryżem

 

Składniki:

- małe skrzydełko z kurczaka

- średnia marchewka

- 1|2 jabłka

- 100g ryżu

- woda

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełko umyć, włożyć do małego garnuszka z niewielką ilością wody. Zagotować. Wrzucić pokrojoną w kostkę lub utartą na tarce marchewkę oraz utarte bądź pokrojone jabłko. Wszystko razem dusić aż będzie miękkie. Na koniec wrzucić ryż i gotować jeszcze 15-20 min. Na koniec wyjąć mięsko i odłączyć od kości. Wszystko razem zmiksować.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin