Agata Kopańska
Scenariusz zajęć zintegrowanych dla klasy I
dn. 24.10.2008 r.
Temat bloku: Wiejskie podwórko – zwierzęta hodowlane.
Temat dnia: Mleko i jego produkty.
Zapis w dzienniku: Omówienie wysłuchanego wiersza „Były sobie krówki trzy”. Przygotowanie twarożku i jogurtu. Zaprojektowanie i wykonanie plakatów zachęcających do jedzenia produktów mlecznych. Pisanie wyrazów i sylab z poznanymi literami w zeszycie do kaligrafii. Dodawanie o odejmowanie w zakresie liczby 6. Liczby na osi liczbowej. Zadania z treścią.
Cele ogólne:
· Kształtowanie umiejętności zrozumienia potrzeby jedzenia produktów mlecznych,
· Kształtowanie umiejętności rozumienia pojęcia liczby 6 w różnych aspektach,
· Doskonalenie umiejętności wypowiadania się na określony temat.
Cele operacyjne: uczeń:
· Określi ile wielkości mieści się w liczbie 6,
· Użyje liczebników porządkowych do określenia kolejności przedmiotów,
· Umieści liczby od 0 do 6 na osi liczbowej,
· Ułoży i rozwiąże zadanie tekstowe do rysunku,
· Wymieni i nazwie osoby występujące w wierszu, poda miejsce akcji,
· Napisze wyrazy i sylaby w zeszycie do kaligrafii,
· Nazwie produkty mleczne i ich składniki odżywcze,
· W grupie zaprojektuje i wykona plakat zachęcający do spożywania wybranych produktów mlecznych,
· W grupie przygotuje wybrany produkt mleczny.
Metody:
· Praktycznego działania
· Podająca
· Eksponująca
· Problemowa
Formy:
· Indywidualna jednolita,
· Grupowa jednolita i zróżnicowana,
· Zbiorowa.
Materiały i środki dydaktyczne:
· Naklejki z imionami,
· Kostka do gry
· Zegar matematyczny
· Karty pracy – część 2, s. 20.
· Schematy biedronek,
· Kartki z napisami składników odżywczych nabiału,
· Rysunki produktów mlecznych,
· Papierowe bony 6zł,
· Oś liczbowa, paski papieru, kartki z liczbami od 0 do 6,
· Rysunek obory
· Rysunki zwierząt występujących w wierszu,
· 26 małych papierowych talerzyków, 26 jednorazowe łyżeczki,
· 4 miski,
· Nabiał: 2 kostki twarogu, śmietana, dwa duże jogurty naturalne,
· Szczypiorek, dwa banany, musli, owoce do jogurtu np. truskawki,
· Sól, cukier,
· 4 arkusze szarego papieru,
· Płyta z filmem,
· Tekst wiersza.
Przebieg:
Część wstępna:
§ Powitanie dzieci, rozdanie naklejek z imionami (naklejki są w czterech kolorach, według których będzie późniejszy podział na grupy).
§ Przedstawianie się liczb.
Siedząc w kole dzieci odliczają kolejno, a następnie przedstawiają się jako liczba. Np. Jestem liczbą 4. Jestem liczbą parzystą, jednocyfrową, moimi sąsiadkami są liczby: 3
Część właściwa:
§ Rzucanie kostką.
Siedząc w kole dzieci rzucają do gry. Mówią ile oczek wypadło i ile brakuje do 6.
§ Biedronki.
Dzieci przyklejają do zeszytu biedronki zaczynając od tej z najmniejszą ilością kropek, a kończąc na biedronce z największą ilością kropek. Mówią, na którym miejscu jest biedronka z jedną kropką, a na którym z dwoma itp. Domalowują biedronkom kropki, by każda miała ich sześć. (w ławkach)
§ Zegar matematyczny.
Dzieci dodają lub odejmują w pamięci liczby wskazane przez nauczyciela na zegarze matematycznym.
§ Zabawa w mini – sklepy. (praca w dwójkach w ławkach)
Jedna osoba z ławki prowadzi mały sklep, w którym sprzedaje nabiał (na ilustracjach): kefir – 1zł, jogurt – 2zł, mleko – 3zł, twaróg – 4zł, ser feta – 5zł, ser żółty – 6zł. Druga osoba z ławki posiada bon towarowy na 6zł. Jej zadaniem jest zakup wybranych produktów za równo 6zł, ponieważ z bonu nie można wydać reszty. Po kilkurazowym zakupie dzieci zamieniają się rolami.
Zapisanie na tablicy kilku propozycji zakupów. Wypełnienie kart pracy (część 2, s. 20)
§ Oś liczbowa.
Wybrane dzieci układają liczby od 0 do 6 na osi liczbowej rozłożonej na dywanie. Inne odpowiadają na pytania nauczyciela:
o Ile razy odległość, jaką wskazuje liczba 2, mieści się w liczbie 6?
o Ile razy trzeba odłożyć liczbę 3, żeby dotrzeć do liczby 6?
o Ile razy w liczbie 6 można odłożyć liczbę 1?
Dzieci sprawdzają odpowiedzi na te pytania odkładając na osi liczbowej przygotowane paski papieru o długości 1, 2 lub 3.
§ Układanie zadań tekstowych.
Dzieci wspólnie z nauczycielem układają zadanie tekstowe do rysunku obory wiszącego na tablicy, do którego magnesami przyczepione są postacie różnych zwierząt oraz wspólne rozwiązanie zadania. Następnie każde dziecko układa swoje zadanie do rysunku z inną ilością zwierząt i samodzielnie je rozwiązuje. Kilkoro dzieci czyta na głos swoje zadania oraz rozwiązuje je na tablicy.
§ Wysłuchanie i omówienie wiersza.
Dzieci słuchają wiersza czytanego przez nauczyciela patrząc na rysunek na tablicy. W trakcie czytania zmienia się układ zwierząt przyczepianych magnesami do rysunku.
Dzieci odpowiadają na pytania:
o Jakie zwierzęta występują w wierszu?
o W jakim miejscu toczy się akcja utworu?
o Dlaczego zwierzęta były zdenerwowane?
o Jak można nazwać zwierzęta, o których mowa jest w wierszu?
§ Pisanie wyrazów i sylab w zeszycie do kaligrafii.
§ Prezentacja różnych produktów mlecznych.
Siedząc na dywanie dzieci nazywają rozłożone produkty mleczne i z pomocą nauczyciela opowiadają o ich produkcji. Dzieci nazywają zbiór produktów mlecznych nabiałem. Następnie kolejno odkrywają, rozłożone napisami do dołu, leżące na dywanie kartki z nazwami witamin i składników odżywczych zawartych w mleku i nabiale oraz z pomocą nauczyciela omawiają ich działanie.
WAPŃ - mleko i jego przetwory to najbogatsze źródła tego składnika. Bez niego kości i zęby dziecka byłyby kruche i bardzo słabe. Osoby, które piją dużo mleka, są mniej podatne na złamania kości w dzieciństwie i osteoporozę (choroba objawiająca się łamliwością kości) w wieku dojrzałym. Możliwe też, że uda im się uniknąć sztucznej szczęki na starość.
WITAMINA A - w przetworach mlecznych, zwłaszcza w maśle i śmietanie, jest jej dużo. Młody organizm bardzo potrzebuje witaminy A. Pomaga zachować młody wygląd i sprężystość zewnętrznej warstwy skóry. Reguluje też proces widzenia. Jej niedobór powoduje zahamowanie wzrostu, zmiany skórne i tzw. kurzą ślepotę.
WITAMINA B2 - mleko i jego przetwory są jej najważniejszymi źródłami. Pomaga ona zmienić węglowodany i tłuszcze, które dziecko otrzymuje w jedzeniu, w energię. Dzięki niej dzieci rosną i nabierają ciała.
WITAMINA B12 - pomaga w budowie krwinek czerwonych, które transportują tlen i składniki odżywcze do wszystkich tkanek organizmu, w tym do skóry
BIAŁKO - jest ono głównym składnikiem, z którego organizm buduje nowe tkanki i odbudowuje zużyte. Jest niezbędne do wytwarzania płynów ustrojowych, ciał odpornościowych, enzymów i hormonów. Jedna szklanka mleka zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania dwulatka na białko i jedną trzecią pięciolatka. Maluchy, które nie jedzą mięsa, mogą otrzymać wystarczającą do prawidłowego wzrostu ilość białka w mleku i jego przetworach.
POTAS - reguluje gospodarkę wodną oraz równowagę kwasowo-zasadową organizmu, co zapewnia zdrowie skóry, a także prawidłowe ciśnienie krwi. Wspomaga pracę komórek nerwowych i mięśniowych.
WITAMINA D - zwykłe mleko zawiera jej niewiele, natomiast dość dużo witaminy D zawiera mleko witaminizowane. Ułatwia ona wchłanianie wapnia, jest więc konieczna do prawidłowego rozwoju kości i zębów u dzieci. Jej niedobór wywołuje krzywicę, kości stają się miękkie, u młodszych niemowląt klatka piersiowa ulega zniekształceniom, starszym wykrzywiają się nóżki.
NIACYNA - wspiera produkcję energii we wszystkich komórkach w organizmie. Jej deficyt prowadzi do stanów zapalnych skóry.
FOSFOR - wspiera wzrost i odbudowę komórek. Jest po wapniu głównym składnikiem kości i zębów. Uwalnia energię potrzebną do procesów biologicznych organizmu.
MAGNEZ - wspomaga pracę mięśni. Uczestniczy w procesach uwalniania energii. Reguluje funkcje układu nerwowego.
CYNK - wspomaga układ odpornościowy.
WĘGLOWODANY - dostarczają organizmowi energii. WODA - główny składnik organizmu. W jej środowisku przebiegają wszystkie procesy życiowe wewnątrz naszego ciała. Pomaga w zachowaniu wilgotności skóry, przez co jest ona gładka i nawilżona.
§ Prezentacja krótkiego filmu o produkcji oscypków.
§ Zaprojektowanie plakatów reklamowych
Dzieci dzielą się na cztery grupy według koloru naklejek z imionami. Każda grupa ma za zadanie wymyślenie hasła reklamowego, zaprojektowanie i narysowanie plakatu zachęcającego do spożywania produktu mlecznego przyporządkowanego danej grupie.
o Grupa 1: jogurt owocowy,
o Grupa 2: jogurt z musli,
o Grupa 3: twarożek ze szczypiorkiem
o Grupa4: twarożek z bananami
Następnie każda grupa przyrządza swój produkt w większych miskach.
§ Prezentacja plakatów i wykonanych produktów oraz wspólna degustacja.
Kolejne grupy przedstawiają swoje plakaty z hasłami reklamowymi oraz prezentują wykonane produkty. Następnie dzieci podchodząc kolejno do stolików częstują się produktami wykonanymi przez różne grupy. (Każde dziecko ma plastykową miseczkę)
§ Ewaluacja.
Dzieci oceniają na kartkach swoją pracę na zajęciach w skali od 1 do 5. Po weryfikacji nauczyciela otrzymują ocenę za pracę na lekcji.
joawie