ZAKAŹNE ZATRUCIA POKARMOWE.doc

(48 KB) Pobierz
ZAKAŹNE ZATRUCIA POKARMOWE

§          

 

 

ZAKAŹNE ZATRUCIA POKARMOWE

 

§         Zakaźne zatrucia pokarmowe to najczęściej nagłe stany chorobowe, wywołane spożyciem pokarmu zawierającego drobnoustroje lub toksyny bakteryjne.

§         WHO zaleca obecnie nazwę  -  choroby szerzące się przez żywność i  wodę  - foodborne and waterborne dissease.

Etiologia

§         Pałeczki Sallmonella ( ponad 90% wszystkich zatruć)  - wśród nich najczęściej S. enteritidis, rzadziej  S. typhimurium, S. agona i inne.

§         Patogenne szczepy Escherichia coli i niektóre gatunki Campylobacter i Yiersinia.

 

§         Zatrucie entorotoksyną gronkowcową, wytworzoną wcześniej w pokarmie przez gronkowca złocistego.

§         Na szerzenie się zatruć pokarmowych duży wpływ ma sposób przygotowania potraw, ich transport i przechowywanie.

§         Szczególnie niebezpieczne są epidemie zatruć pokarmowych, których przyczyną jest skażona woda i mleko  -  gdy do źródeł zaopatrzenia w wodę ( studnie, wodociągi ) lub mleko ( rozlewnie mleka, mleczarnie ) dostaną się patogenne drobnoustroje np. niektóre szczepy E. coli lub Salmonella.

Patogeneza

§         Dość zróżnicowana, zależna od rodzaju drobnoustroju, jego zdolności inwazyjnych i zdolności obronnych gospodarza.

Obraz kliniczny

§         Najczęstsza postać  - ostry nieżyt żołądkowo – jelitowy

§         Postać czerwonkowa

§         Postać durowa

 

§         W zatruciach pokarmowych gronkowcowych początek jest bardzo ostry, wymioty utrzymują się aż do wydalenia  z żołądka enterotoksyny, choroba trwa zwykle kilkanaście godzin i jeżeli nie doszło do znacznych zaburzeń w gospodarce wodno – elektrolitowej, chory szybko wraca do zdrowia.

 

Rozpoznanie nie jest trudne 

§         Chory często sam potrafi określić potrawę, która spowodowała zatrucie.

§         O rozpoznaniu ostatecznym decyduje wynik badania bakteriologicznego.

Leczenie

§         Najczęściej objawowe – uzupełnienie strat wodno –elektrolitowych.

§         W zatruciach enterotoksyną nie należy powstrzymywać wymiotów.

§         W zatruciach pałeczkami Salmonella  dodatkowo korzystnie działa nifuroksazyd - 4 x 1 tabl, oraz loperamid dla zahamowania biegunki.

 

§         Uwaga na nosicielstwo.

SALMONELLOZY

Dur brzuszny -   typhus abdominalis

§        Chorobę wywołuje Gram ujemna pałeczka duru brzusznego Salmonella typhi

§         Rezerwuarem i źródłem zakażenia jest człowiek  lub chory nosiciel.

§         Materiał zakaźny stanowi kał rzadziej mocz.

§         Główna rola w szerzeniu się duru odgrywa:
-  Woda
-  Żywność i mleko
-  Owady  -  muchy
-  Kontakt bezpośredni z chorym lub nosicielem

Patogeneza

§         Pałeczki duru brzusznego po dostaniu się do przewodu pokarmowego w dolnym odcinku  jelita cienkiego wnikają do układu chłonnego i z prądem limfy do węzłów chłonnych i do krwi – dochodzi do bakteriemii  i zaczynają się objawy chorobowe – odczyn z układu siateczkowo – śróbłonkowego – powiększenie wątroby i śledziony, namnażanie w wątrobie i drogach żółciowych .

§         Krążąca we krwi endotoksyna uszkadza narządy miąższowe, mięsień sercowy, OUN,  szpik, układ autonomiczny.

Obraz kliniczny

 

§         Okres wylęgania 10 – 14 dni podstępne

§         Objawy pseudogrypowe

§         Okres narastania objawów

§         Okres pełnego rozwoju choroby – tu często luźne stolce

§         Okres zdrowienia

Rozpoznanie

§         Wywiad epidemiologiczny

§         Posiew krwi i kału

§         Odczyn Widala aglutynacyjny dla antygenu rzęskowego H i somatycznego O

Leczenie

§         Z wyboru chloramphenicol, rzadziej amoksycylina, ciprobay, biseptol

§         Leczenie nosicielstwa trudne

Zapobieganie

Przestrzeganie higieny, szczepienia tylko w razie zagrożenia epidemią.

Dury rzekome - paratyphi

Etiologia

§         Pałeczki Salmonella paratyphi A

§         Salmonella paratyphi B

§         Salmonella paratyphi C

§         W Polsce prawie wyłączne dur rzekomy B, kilka przypadków rocznie

§         Zakażenia drogą pokarmową – częściej zdarzają się masowe epidemie na sposób podobny do zatruć pokarmowych

§         Przebieg choroby lżejszy

§         Rozpoznanie i leczenie jak duru brzusznego

INNE SALMONELLOZY

Etiologia

§         W Polsce najczęściej Salmonella enterica

§         Salmonella enteritidis

§         Salmonella typhimurium

§         W związku z importem żywności  pojawiają się i inne szczepy

Obraz kliniczny

§         Wieloobrazowy

§         Postać żołądkowo – jelitowa najczęstsza

§         Postać septyczna i durowa

§         Postać ogniskowa lub narządowa

Rozpoznanie

§         Izolacja bakterii z krwi, stolca

Leczenie 

§         Antybiotyki,  uzupełnianie niedoborów.

CZERWONKA BAKTERYJNA

§         Choroba zakaźna i zaraźliwa wywołana przez różne grupy pałeczek Shigella.

§         Podobne objawy mogą wywołać i inne drobnoustroje: Proteus vulgaris, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, niektóre Salmonella – dlatego tę jednostkę chorobowa często określa się mianem zespołu czerwonkowego.

§         Objawy tego zespołu to kurczowe bóle brzucha, częste wypróżnienia z domieszką śluzu, krwi i ropy, parciem na stolec, gorączką oraz objawami zatrucia i odwodnienia organizmu.

§         Objawy kliniczne w czerwonce bakteryjnej są spowodowane działaniem endotoksyny.

§         Rozpoznanie – obraz kliniczny, rektoskopia, posiewy kału.

§         Leczenie – uzupełnienie strat wodno – elektrolitowych, loperamid, biseptol, ciprobay, nifuroksazyd.

 

 

JERSINIOZY  - YERSINIA SPECIES INFECTIONES

 

§         Wywołane przez pałeczki Yersinia enterocolica i Yersinia pseudotuberculosis.

§         Obie wytwarzają endotoksynę , a  Yersinia enterocolica enterotoksynę powodującą zatrucia pokarmowe.

§         Rezerwuarem pałeczek są zwierzęta.

§         Człowiek zakaża się spożywając zakażone produkty pochodzenia zwierzęcego – mleko, mięso a także przez zanieczyszczoną wodę.

 

§         Objawy enteritis lub enterocolitis z domieszką krwi w stolcu, obecne częste bóle brzucha, czasami  może się  wykształcić obraz ciężkiej posocznicy.

§         Rozpoznanie – na podstawie badania bakteriologicznego.

§         Leczenie – uzupełnianie płynów i elektrolitów, czasami ampicillinę

§         Zapobieganie – przestrzeganie zasad higieny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin