Węgorz wędzony po poznańsku.pdf

(631 KB) Pobierz
349202065 UNPDF
Węgorz wędzoy po pozasku
A bydobrzezrobidwęgorzatrzebaięzatoowaddonatępującychzaad
1Trzebagomied/najlepzeątakieok1kg)
2Trzebagodobrzeprzygotowad
3Trzebagodobrzeuwędzid
349202065.006.png 349202065.007.png
d1Możnagozłowidnawędkę,iecią,etceteralubkupid
d2Przygotowaniewęgorzadowędzeniajetbardzoważne,ponieważmatodużywpływnajego
makietetycznywyglądNależygobardzotarannieoczycidiwyzlamowadwgruboziarnitym
piasku
żnakórcepojawiiętzwparkiet
349202065.008.png 349202065.009.png
Natępniepatrozę imyjęgotaranniepodbieżącąwodą
KolejnyetaptoprzygotowanieolankiJabioręok60grolina1kgrybyi1litrwodyDotego
dodajęłyżeczkęwieżozmielonegopieprzu,2pokruzonelitkilauroweikilkaziarenziela
angielskiego.
Po ok.12 godzwyjmujęzzalewyipłuczępodbieżącąwodąNatępniewiezamdoouzenianakilka
godzin.
d3Wędzenie,etapbodajżenajważniejzy
Rozpalamwędzarnieipookgodzinie,gdytemperaturawewnątrzbeczkimaok80tC,arybajet
jużlniąca iucha,wkładamdowędzarni
349202065.001.png 349202065.002.png
Iprzez15minnieprzykrywamRybamuiięrozgrzadiouzyd,natępnieobniżamtemperaturędo
ok50tCiwędzęprzezok2godzpodprzykryciem,dozującdym-początkowowięcej,póżniej
mniejJednoczeniewtrakciewędzeniarękąprawdzamjegomiękkod
Dowędzeniaużywamdrewnauchegozwierzby-wtedywęgorzjetbardziejzłocity- lub z olchy -
wtedy jest ciemniejszy
349202065.003.png 349202065.004.png
Otatnietaptokonumpcja,węgorzjetwpaniałynaciepło,bezporedniopowyjęciuzwędzarni
Ponieważjettorybabardzotłuta,nienależyzapominadojakiejdobrzechłodzonejpopitce
Życzęmacznego
Jurek 52
349202065.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin