Szynka wędzona wiejska.pdf

(140 KB) Pobierz
348161130 UNPDF
1. Szynka wieprzowa – 5,0 kg
2 Sól – 0,220 kg
3. Saletra – 0,015 kg
4. Pieprz – 0,01 kg
5 Lid laurowy – 4-5 szt
6. Czosnek – 4-5 ąbków
7 Po łyżce prypraw – tymianek, majeranek, iele angielkie, jałowiec, cąber, baylia, mięta
Zioła dokładnie utłuc w modieru, conek roetred olą 3 litry wody, ól, aletrę, conek ora
pryprawy gotowad 10-15 minut, wytudid Za pomocą trykawki wprowadid olankę (ok 0,250 l)
do głębych wartw ynki, właca w okolice koci (25-30 nakłud)
Synkę ułożyd w nacyniu (najlepiej kamiennym), alad olanką, prykryd talerykiem, obciążyd i
otawid na 3 tygodnie Prewracad ją co 3 dni
Wyjąd, onurowad, uyd 2-3 dni w prewiewnym, chłodnym miejcu
Wędid 14-18 dni zimnym dymem.
Produkt redniotrwały
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadełał Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin