Schab z dzika peklowany, wędzony na zimno.pdf

(236 KB) Pobierz
348517317 UNPDF
SKŁDNIKI:
Mięso:
2 kg schabu z dzika
Zalewa do peklowania schabu z dzika:
3 litry wody
3 łyżki oli peklowej
5 lici laurowych (pokruone)
15 iaren jałowca (rotarte w modieru)
10 ziaren ziela angielskiego
3 łyżecki grubo mielonego carnego piepru
1 łyżkę drobno rotartego uonego majeranku
1 łyżecka kolendry
1 łyżecka romarynu
1 łyżecka tymianku
2 łyżecki conku granulowanego
(lub 1/2 główki wieżego)
Zagotowad 3 litry wody i wypad natępujące kładniki pokruone licie laurowe, rognieciony
jałowiec, iele angielkie, carny piepr, kolendrę i conek (jeżeli wieży, kilka ąbków prekrawamy
na połowę) Gotowad na małym ogniu pod prykryciem około 15 minut, pod koniec gotowania
wrucid majeranek, romaryn i tymianek Wytudid wywar, dodad ól peklującą i dokładnie
wymiead
SPOSÓBPRZYGOTOWNI:
Schab dokładnie umyd i oącyd wody, włożyd do emaliowanego lub klanego nacynia (może byd
również e tali kwaoodpornej, lub braku takiego nacynia można chab włożyd do platikowego
worka, wlad marynatę i celnie awiąad), alad marynatą i odtawid do lodówki (lub w chłodne
miejce o temperature nie prekracającej + 6 topni C) na try dni Mięo prewracad w marynacie
dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Mięo wyjąd alewy, oącyd, ocycid prypraw i ouyd cytą cierecką
Powieid w chłodnym, prewiewnym miejcu na jeden do dwóch dni do obuenia
Wędid try dni w imnym dymie w temperature 20 do 25 topni C, po dwie godziny dziennie z
przerwami co 10 godzin.
Smacznego.
Autor: ChefPaul
Zgłoś jeśli naruszono regulamin