Wędzona szynka z dzika, peklowanai.pdf

(136 KB) Pobierz
348518226 UNPDF
Składniki
1 Szynka z młodego dzika (ok 5 kg),
2. 10 - 15 dkg soli,
3. 1 dkg saletry,
4. 1 dkg cukru,
5. przyprawy wg uznania,
można dodad
6 jałowiec,
7 kolendrę,
8. pieprz,
9. ziele angielskie,
10 licie laurowe,
11. czosnek,
12. 2.5 l wody.
Spoób przyrządzenia
Przyprawy zmiażdżyd, zmiezad z olą, aletrą, cukrem (w lecie cukru nie dodawad) i podzielid na dwie
częci Połowę miezaniny wetrzed w zynkę i włożyd ją ciano do emaliowanego garnka lub w garnek
kamionkowy, przykryd drewnianym krążkiem i obciążyd ciężarkiem, przetrzymad przez 48 h Wodę
zagotowad, ochłodzid, dodad pozotałe przyprawy z olą i aletrą, a natępnie zalad mięo, przykryd
drewnianym krążkiem i obciążyd ciężarkiem Mięo mui byd całkowicie zanurzone w zalewie Mięo
wynied do chłodnego pomiezczenia (4°C do 6°C) na dwa dni Codziennie obracad mięo w zalewie
Mięo po wyjęciu opłukad, oączyd z wody i powieid w uchym, przewiewnym i chłodnym miejcu na
3-4 dni do obuzenia Wędzid w zimnym dymie Szynkę można wędzid obzytą płótnem Uwędzoną
zynkę powieid w chłodnym i przewiewnym miejcu lub przetrzymad ją zanurzoną w otrębach
Autor: Zeb
Zgłoś jeśli naruszono regulamin