ZUPA ZIEMNIACZANO-POROWA Z ŻÓŁTYM SEREM
Składniki:
· pół skrzydła indyczego (ok.30 dag)
· 50 dag ziemniaków
· 25 dag pora
· 1 cebula (ok. 5 dag)
· 15 dag boczku wędzonego
· 1-2 łyżki oleju
· ½ szklanki śmietany
· 3-4 łyżki startego żółtego sera
· sól, pieprz do smaku
· ew. kawałeczek papryczki chili
· ok.2 litry wody
Wykonanie:
Oczyszczone i opłukane skrzydło indycze zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. W tym czasie opłukany por kroimy w talarki i gotujemy w oddzielnym garnku ok. 2 minuty, po czym odcedzamy i wrzucamy do gotujących się ziemniaków. Do rondla z rozgrzanym olejem dajemy posiekaną cebulę, pokrojony w drobne paski boczek, smażymy stale mieszając ok. 5 minut, po czym przekładamy do gotującej się zupy. Dajemy sól, pieprz do smaku. Całość gotujemy jeszcze 5- 10 minut (sprawdzając, czy ziemniaki są miękkie). Skrzydło indycze wyjmujemy z zupy. Mięso od kości oddzielamy, rozdrabniamy i ponownie dajemy do zupy. Zabielamy śmietaną. Podajemy z tartym żółtym serem i ewentualnie jak ktoś lubi na ostro, krążkami papryczki chili.
be.3