ZUPA ZIEMNIACZANO-POROWA Z ŻÓŁTYM SEREM.rtf

(2 KB) Pobierz

ZUPA ZIEMNIACZANO-POROWA Z ŻÓŁTYM SEREM

Składniki:

·         pół skrzydła indyczego (ok.30 dag)

·         50 dag ziemniaków

·         25 dag pora

·         1 cebula (ok. 5 dag)

·         15 dag boczku wędzonego

·         1-2 łyżki oleju

·         ½ szklanki śmietany

·         3-4 łyżki startego żółtego sera

·         sól, pieprz do smaku

·         ew. kawałeczek papryczki chili

·         ok.2 litry wody

Wykonanie:

Oczyszczone i opłukane skrzydło indycze zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. W tym czasie opłukany por kroimy w talarki i gotujemy w oddzielnym garnku ok. 2 minuty, po czym odcedzamy i wrzucamy do gotujących się ziemniaków. Do rondla z rozgrzanym olejem dajemy posiekaną cebulę, pokrojony w drobne paski boczek, smażymy stale mieszając ok. 5 minut, po czym przekładamy do gotującej się zupy. Dajemy sól, pieprz do smaku. Całość gotujemy jeszcze 5- 10 minut (sprawdzając, czy ziemniaki są miękkie). Skrzydło indycze wyjmujemy z zupy. Mięso od kości oddzielamy, rozdrabniamy i ponownie dajemy do zupy. Zabielamy śmietaną. Podajemy z tartym żółtym serem i ewentualnie jak ktoś lubi na ostro, krążkami papryczki chili.



 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin