Składniki:- 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe)- 2 duże, suche bułki- 1 duża cebula- 1 jajko- czosnek granulowany- cebula granulowana- sól, pieprz- bułka tarta- olej do smażenia(ewentualnie troszkę przyprawy do mięsa mielonego)
Sposób przygotowania:Bułki namoczyć przez 15 minut w zimnej wodzie, aż rozmiękną. Wycisnąć je i dodać do mięsa. Cebulę pokroić drobno. Jajko i cebulę dodać do mięsa. Posypać czosnkiem granulowanym (dość dużo), cebulką, solą i pieprzem. Wymieszać masę mięsną.Formować kotleciki, otaczać je w bułce tartej i układać na patelni na średnio rozgrzanym tłuszczu. Proponuję najpierw usmażyć jednego i spróbować, doprawić i potem smażyć resztę (nie każdy lubi próbować surowe mięso).Smacznego!!!
anetapietraszewska