Technologia żywności
Recenzenci: prof. dr hal*./Ith>if llombala ni(;r tnż. Emm Jedlińska mgr i ni. Urtztila Lukanunticz prof. dr hal*, Uarhui Jurkomki
Okładkę projektował- '/.\ytnuni Zicmke Projekt \ciii okładek: Krsytztof Demlnnhik Redaktor inicjując)' projektu* \iicczy\tówa Kompanówsko Redaktor merytoryczny: H';>rAn»u lVak<wika Redaktorzy techniczni: Elibicia Mananke, Jol,im,i S'pka
Podtęcznik dopu«czony do użytku vkoluego przez tuiniMia właściwego 4u spraw oświaty i wychowania i wpisany d«> wykazu podiyczników wkolnych przeznaczonych Jo kształcenia zawodowego do nauczania te< hnolugii 11.1 poziomic klasy II technikum i izk"!\ policealnej na podstawie recenzji rzeczoznawców: prof. dr. hsh. /\Mfo lloiuhdk, mgi niż- l.*y JatlbhMtJ. mgr inż. Unzuil l.ukonieM-ic: i prof. dr. luli. ShtiUiM JarioHfAiego.
Numer dopusrerenia: 6.'Ul
W drugiej c/ęici podręcznika zn»>luj:j cię opisy operacji i procesów jednostkowych w technologii żywności ora* pn>Hcmy związane * utrwalaniem żywności metodami termicznymi, przez odwadnianie, metodami chemicznymi i hkilogic7nymi.
Podręcznik szkolny dotowany przez MiiiisUa LJukucji Narodowej
I5MN <ł7X-H3.02-07V76-4etęśt 2 ISHN 978-«3-02-07B')7.2 cnlo«
C Copyright 'i>v Wyd;iwtiic|w-.i Szkolne i IVdagogtc/ne Sp*>łka Akcyjna Warwawa 2t>ll
Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna,
02-305 Warszawa. Al. Jerozolimskie IV'
.Vlrcs do korespondencji: <X)-%5 Warszawa, P poczt, nr 9
WMW.WSlp.pl
Wydanie vuMc (2008)
Ark. diuk. 26,25
Skład i łamanie: DTP / WSiP S.A. Druk i oprawa: LCI. S.A.
Wydrukowano na papie i ze offsetowym Specd-I. piodukeji International Papci
Materiał chroniony prawem autorskirr
Spis treści
Oponuje I precli jednooko** u lechnologll >>w».><tl
I. Rml/jjc «»|KracJI I proccsów JtdnoMknwycb II
I I. Oetinicńi or.i7 p«xl7ial operacji i proeosów lodnoMkowych II
1.2. 'leoietye/nc podstawy operacji i pu»eevW K*dnoslko\>vełi 12
2. Opn-.ic|e sHiMiwanf w i.hr^hrr uM»pn<| >uriMCii» )v»n<Kcti»wyfh U
2.1. Cel i zadania obróbki "r-Kpini aurowgg 14
2.2. Owcienie surowców żywnościowych 14
2.2.1. RoJ/.nc/jnicLYWc/Łri i ich piicln^J/ctiic 14
SK»icc/no« c<fvvc7cni.i 15
2.3. UMiwanic c/c.<ci niejadalnych 1 miiowc.™.
2.3.1. Ogólna char;iMenslvkłi c/eni niciadalnych &
2.3.2. MciiKly usuwania c/c<ci nig analnych
?■■!■ .SiiilrtttJiiic.iunma w —
2JJ fj-.l .^KlnAjnu
2 4 .' 1 Ir/.i.l/c ni.i .l.i tOMowanją , , .V'
2 4.3. Metmły sortowania według długości. masy iednosikowei i koloru -311
3. O pcrację mcthank/nc 43
3 1. Uo-l/.ijc mI o.fd/ijliijacych o.» mii.mec 43
3.2. WtafcjwoigJjzYSnę surowców i produktów żvwno<o<Ayvch 43
3.2.1. Właściwości Kcometiyyznc 44
3.2.2. GęMoić 45
3.2.3. WUSchmKci j»vro- i hydrodynamiczne •*!>
3.2.4. \V|a^isv«.ści icotoekync 47
1 * Rin-ilr.ilmi.mir in.ilt iiiiliiw lii
3.3.1. \Vi:Kl<H>H»<ci ogólne .Vi
3.3.J. K.y<lr:il>pjan»e yial Mj.lu-h
ŁŁL Baakafeniank wl ebmgŁh ...... .,... .,,.. .,,..
3.3.4. /apotrycNiwanie n.i energie <>it roydr.ihniani.-! ?il
3.3.5. Wplyyy rozdrabniania na lako-Sć produktów spuyywe/ych 71
3 4 Ko/il/iclanio mechaniczne materiałów niejednorodnych 72
IjU lTmł/int metod nwilya lania 22 3.4 2. Ro/Jiiclanic zuv»icMn lub cmuKji 73
3.4.3. Rp/Jiiclaiiic nus |łulsłdlvih— w/Astsch SV
3.4.-. R«/iI/k:I:<ihV m;ilt ii:ilów sypkich
3 4 5. Otlpyłanie p»wivn/;i 2Ł
Miryanir ■ ■ ■ — — — — — — — - 122
rtnnmttitfllr. — — — Lii
,V?..l>.^maiUL- 1112
4. OiK-radt UrmlcłiK HK
4 1. Inlotrnacic ogoInc U)5
4.?. /i«1l.. ciopLi H»>
J.,V Msvharjyn pr/ynosyynił yiyptn , , ,-•--,
i 3 I. I nr mv ruchu o--pt-i . . . . . . .
4 3 2. Pncwotofliggjbo k«n<lukei:i cn'pl:i lir?
4 V3. Prifcmys/tnit.- ęjgpja :ilh.> Łonwckejii III
i I'rinilii.tli.',.v.li-.IC 113
4.3.5. CaloMiowc u^cic przeponowej wymiany cicpia 115
4.4. Gt7iiriiclvu'cieku ...
misiek.b