Najlepsze ciasto dro�d�owe bardzo smaczne-zawsze si� udaje! Przygotowanie: 10 min Oczekiwanie: kilka godzin Pieczenie: 50 min Trudno��: �ardzo �atwe Sk�adniki � 10 dkg (kostka) dro�d�y � 1 szklanka cukru � 2 cukry waniliowe � 3/4 szklanki oleju � kilka kropli oleju waniliowego � 5 jaj � 3/4 szklanki mleka � 4 szklanki m�ki � szczypta soli Etapy przygotowania 1. Wszystkie sk�adniki maja by� zimne! Odmierzamy szklank� 200 ml i ��czymy ze sob� w nast�puj�cy spos�b 2. Dro�d�e rozkruszy� i wy�o�y� do miski posypa� cukrem doda� cukry waniliowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko i 2 szklanki m�ki przesianej przez sito. WA�NE ABY TEGO NIE MIESZA�, NIE UGNIATA�!!! Przykry� �ciereczka lub pergaminem, wstawi� na noc do lod�wki 3. Nast�pnego dnia wymiesza� dok�adnie i doda� kolejne 2 pe�ne szklanki m�ki przesianej przez sito oraz szczypt� soli. Drewnian� �y�k� po��czy� wszystko ze sob� i i jeszcze raz dobrze wymiesza� (ciasto nie wymaga wyrabiania). Wy�o�y� na blach� o wymiarach 24x40, u�o�y� owoc i kruszonk�. Ciasto od razu wstawi� do zimnego piekarnika i piec ok 50 min 150-170 stopni C. 4. Sk�adniki na kruszonk�: 1/2 kostki mas�a, 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy, 1 pe�na szklanka m�ki. Sk�adniki po��czy� ze sob�, kruszonka musi by� sypka, je�li jest zbyt wilgotna doda� m�ki i cukru, je�li zbyt sucha, doda� mas�a. 5. Je�li u�ywamy kwa�nych owoc�w, na ostudzonym cie�cie mo�na zrobi� zygzaki z lukru . Przepis na oko;) Cukier puder, troch� wody i sok z cytryny- nale�y utrze� ze sob�. Lukier powinien mie� konsystencje lej�cego budyniu. Nie nale�y dawa� zbyt du�o p�yn�w, najlepiej po �y�eczce dolewa� od ��danej konsystencji. Lukrem popisa� ciasto, pozostawi� do zastygni�cia. �ycz� smacznego i udzielam 100% gwarancji na udane ciasto :)))
Annika22