Opera cake.doc

(456 KB) Pobierz
Opera cake

Opera cake

Bardzo intensywny w smaku - bardzo czekoladowy i bardzo kawowy. Jeśli Podstawą przekładańca jest delikatny biszkopt migdałowy, który po prostu rozpływa się w ustach. Deser prosty w wykonaniu, elegancki. Wykonany z przepisu Bakerlady. Polecam!

Składniki na biszkopt migdałowy:

75 g cukru

2,5 łyżki mąki 

75 g zmielonych migdałów 

3 jajka (osobno białka i żółtka)

3 białka, dodatkowo

15 g stopionego i schłodzonego masła 

Piekarnik rozgrzać do 220ºC. Blachę o wymiarach 40 x 26 cmwyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać żółtka, dalej ubijając. Dodać migdały, stopione masło i mąkę. Delikatnie wymieszać. Na końcu ubić dodatkowe białka i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Wylać na blachę i delikatnie, równo rozsmarować. Piec 6 - 7 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia na papierze.

Składniki na masę czekoladową:

200 g gorzkiej czekolady

, drobno posiekanej

120 ml mleka

 

110 ml śmietany kremówki

50 g miękkiego masła

Do miseczki wsypać czekoladę. Podgrzać mleko i kremówkę prawie do wrzenia. Zalać czekoladę, dodać masło i wymieszać na gładką masę. Odstawić do stężenia.

Składniki na syrop kawowy:

1,5 łyżki cukru pudru (lub zwykłego)

1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

Cukier rozmieszać w rondelku z 90 ml wody. Zagotować i wsypać kawę, wymieszać do rozpuszczenia.

Składniki na krem maślany:

70 g cukru

1 białko 

1 łyżka kawy rozpuszczalnej 

100 g miękkiego masła

Cukier w garnku zalać 3 łyżeczkami wody. Zagotować, nie mieszając. Taki syrop powinien być na tyle gęsty aby kropelka dała się ugnieść w palcach w miękką kulkę (około 130ºC), nie dopuścić do karmelizacji (to jest w zasadzie najtrudniejszy etap z całego przygotowywania - ja prawie cukier skarmelizowałam, ale i tak piana się udała ;). Białko ubić na miękką pianę. Wciąż ubijając dodawać gorący syrop POWOLI, ubijać tak długo, aż piana będzie zimna.
Rozpuścić kawę w łyżeczce wrzącej wody, ostudzić i dodać miękkie masło. Połączyć ostrożnie masę maślano - kawową z pianą.

Wykonanie:

Biszkopt podzielić na 3 części, 13 x 9 cm. Jedną część nasączyć lekko syropem i posmarować połową kremu maślano - kawowego. Nakryć drugim kawałkiem, nasączyć syropem i posmarować połową masy czekoladowej. Położyć trzecią część, nasączyć ją resztką syropu i posmarować resztką kremu maślano - kawowego. I do lodówki, aby stwardniało.
Stopić resztę masy czekoladowej (jeśli zastygła) w garnku nad parą. Posmarować wierzch ciasta.

Smacznego :)

ciasta nie jest dużo, wystarcza dla 2 - 3 osób

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin