Wyśmienite Cappuccino
Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki krupczatki ½ łyżeczka proszku do pieczenia aromat arakowy Masa budyniowa: 1 ½ szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 25 dag margaryny 1 szklanka rodzynek ½ szklanki kokosu ½ szklanki płatków migdałowych Masa Cappuccino: 1 szklanka mleka 1 szklanka Cappuccino orzechowego (w proszku) 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka" 1 łyżka żelatyny
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną ostudzoną wodą wymieszaną z aromatem arakowym.
Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodać budyń. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, kokos i płatki migdałowe. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Zimne zmiksować ze śnieżką. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
przygodka23