Dieta na wzmocnienie obfituje w składniki zawierające witaminę C i E, żelazo, cynk, beta-karoten. Dlatego pełno w niej warzyw, owoców i ryb
Nie brakuje również potraw z drobiu i nabiału. Połączenie tych składników dostarcza potrzebnych w okresie jesienno-zimowym składników odżywczych wpływających nie tylko na dobre samopoczucie, ale i na naszą odporność
Ważną rolę w diecie na uodpornienie odgrywa czosnek. Spożywany regularnie niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego i oddechowego. Na żołądek i wątrobę działa pobudzająco, zwiększa ilość wydzielanego soku żołądkowego i żółci, co poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i reguluje przemianę materii.
DZIEŃ PIERWSZYŚNIADANIE
• dwie kromki chleba graham z masłem,
• twarożek ze szczypiorkiem i z czosnkiem (200g),
• kawa zbożowa bez cukru
II ŚNIADANIE
• Jogurt naturalny (150g) z łyżką otrąb pszennych i śliwką suszoną
OBIAD
• Filet rybny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka
PODWIECZOREK
• Dwa owoce kiwi.
KOLACJA
• zapiekanka z ziemniaków i warzyw
• szklanka herbaty zielonej
DZIEŃ DRUGI ŚNIADANIE
• Kromka chleba żytniego posmarowanego masłem, chuda szynka, ogórek, pomidor
• Kromka pieczywa chrupkiego z powidłami śliwkowymi
• Schab pieczony – plaster w sosie czosnkowym, brokuły gotowane, ryż
• Szklanka soku z czarnej porzeczki
• dwie kromki chleba razowego z masłem
• pasta jajeczna (150 g)
• szklanka herbaty owocowej
DZIEŃ TRZECIŚNIADANIE
• Kromka chleba pełnoziarnistego,
• serek homogenizowany naturalny (150 g)
• herbata z cytryną.
• jedno średnie jabłko
• Pierś z kurczaka smażona, 3 marchewki starte na drobnej tarce plus sok z cytryny, ziemniaki
• Sałatka z selera, z pomarańczą, orzechami, rodzynkami
• Zapiekanka ziemniaczana
DZIEŃ CZWARTYŚNIADANIE
• musli z orzechami i rodzynkami zalane 150 ml kefiru
• kromka chleba żytniego, plaster szynki drobiowej, ogórek,
• szklanka zielonej herbaty
• udko pieczone z kurczaka, kasza jęczmienna perłowa (1/3 torebki), kalafior,
• szklanka wody mineralnej niegazowanej.
• Ciastko drożdżowe z jabłkiem
• Cukinia nadziewana mięsem.
DZIEŃ PIĄTYŚNIADANIEkromka chleba razowego z plasterkiem sera żółtego, listkami sałaty i pomidorem.
• budyń mleczny waniliowy
• spaghetti po bolońsku, sałata z sosem winegret.
• jedna gruszka
• dwie kromki chleba graham
• sałatka warzywna
DZIEŃ SZÓSTY ŚNIADANIE
• jajecznica z 3 białek ze szczypiorkiem, kromka chleba razowego,
• szklanka kawy zbożowej
• koktajl z mleka 2% (150 ml) i banana
• 200 g kurczaka pieczonego w folii z ziołami i czosnkiem, 150 g surówki z porów, marchewki i ogórka kwaszonego z jogurtem, ziemniaki.
• dwa naleśniki z owocami.
• sałatka makaronowa z brokułami,
• szklanka wody mineralnej.
DZIEŃ SIÓDMY ŚNIADANIE
• kromka chleba pełnoziarnistego z masłem 2 plasterkami pomidora
• jajkiem na twardo,
• kawa mleczno-zbożowa bez cukru.
• kromką pieczywa chrupkiego 2 plasterkami kiełbasy szynkowej,
• 200 g surówki z kapusty kwaszonej z jabłkiem, papryką czerwoną,
• herbata zielona bez cukru.
• ryba w sosie warzywnym, 2 średnie ziemniaki,
• surówka z białej kapusty z łyżeczką majonezu.
• grejpfrut
• KOLACJA
• pomidory nadziewane masą z twarogu, z pieprzem, miętą, szczypiorkiem i dowolnymi przyprawami.
KACZJOLA