Dieta na odporność(1).odt

(26 KB) Pobierz

Dieta na wzmocnienie obfituje w składniki zawierające witaminę C i E, żelazo, cynk, beta-karoten. Dlatego pełno w niej warzyw, owoców i ryb

Nie brakuje również potraw z drobiu i nabiału. Połączenie tych składników dostarcza potrzebnych w okresie jesienno-zimowym składników odżywczych wpływających nie tylko na dobre samopoczucie, ale i na naszą odporność



Ważną rolę w diecie na uodpornienie odgrywa czosnek. Spożywany regularnie niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego i oddechowego. Na żołądek i wątrobę działa pobudzająco, zwiększa ilość wydzielanego soku żołądkowego i żółci, co poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i reguluje przemianę materii.

DZIEŃ PIERWSZY
ŚNIADANIE

        dwie kromki chleba graham z masłem,

        twarożek ze szczypiorkiem i z czosnkiem (200g),

        kawa zbożowa bez cukru

II ŚNIADANIE

        Jogurt naturalny (150g) z łyżką otrąb pszennych i śliwką suszoną

OBIAD

        Filet rybny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka

PODWIECZOREK

        Dwa owoce kiwi.

KOLACJA

        zapiekanka z ziemniaków i warzyw

        szklanka herbaty zielonej


DZIEŃ DRUGI 
ŚNIADANIE

        Kromka chleba żytniego posmarowanego masłem, chuda szynka, ogórek, pomidor

II ŚNIADANIE

        Kromka pieczywa chrupkiego z powidłami śliwkowymi

OBIAD

        Schab pieczony – plaster w sosie czosnkowym, brokuły gotowane, ryż

PODWIECZOREK

        Szklanka soku z czarnej porzeczki

KOLACJA

        dwie kromki chleba razowego z masłem

        pasta jajeczna (150 g)

        szklanka herbaty owocowej


DZIEŃ TRZECI
ŚNIADANIE

        Kromka chleba pełnoziarnistego,

        serek homogenizowany naturalny (150 g)

        herbata z cytryną.



II ŚNIADANIE

        jedno średnie jabłko

OBIAD

        Pierś z kurczaka smażona, 3 marchewki starte na drobnej tarce plus sok z cytryny, ziemniaki

PODWIECZOREK

        Sałatka z selera, z pomarańczą, orzechami, rodzynkami

KOLACJA

        Zapiekanka ziemniaczana

DZIEŃ CZWARTY
ŚNIADANIE

        musli z orzechami i rodzynkami zalane 150 ml kefiru

II ŚNIADANIE

        kromka chleba żytniego, plaster szynki drobiowej, ogórek,

        szklanka zielonej herbaty

OBIAD

        udko pieczone z kurczaka, kasza jęczmienna perłowa (1/3 torebki), kalafior,

        szklanka wody mineralnej niegazowanej.

PODWIECZOREK

        Ciastko drożdżowe z jabłkiem

KOLACJA

        Cukinia nadziewana mięsem.


DZIEŃ PIĄTY
ŚNIADANIE
kromka chleba razowego z plasterkiem sera żółtego, listkami sałaty i pomidorem.

II ŚNIADANIE

        budyń mleczny waniliowy

OBIAD

        spaghetti po bolońsku, sałata z sosem winegret.

PODWIECZOREK

        jedna gruszka

KOLACJA

        dwie kromki chleba graham

        sałatka warzywna

        szklanka herbaty owocowej

DZIEŃ SZÓSTY 
ŚNIADANIE

        jajecznica z 3 białek ze szczypiorkiem, kromka chleba razowego,

        szklanka kawy zbożowej



II ŚNIADANIE

        koktajl z mleka 2% (150 ml) i banana

OBIAD

        200 g kurczaka pieczonego w folii z ziołami i czosnkiem, 150 g surówki z porów, marchewki i ogórka kwaszonego z jogurtem, ziemniaki.

PODWIECZOREK

        dwa naleśniki z owocami.

KOLACJA

        sałatka makaronowa z brokułami,

        szklanka wody mineralnej.

DZIEŃ SIÓDMY 
ŚNIADANIE

        kromka chleba pełnoziarnistego z masłem 2 plasterkami pomidora

        jajkiem na twardo,

        kawa mleczno-zbożowa bez cukru.

II ŚNIADANIE

        kromką pieczywa chrupkiego 2 plasterkami kiełbasy szynkowej,

        200 g surówki z kapusty kwaszonej z jabłkiem, papryką czerwoną,

        herbata zielona bez cukru.

OBIAD

        ryba w sosie warzywnym, 2 średnie ziemniaki,

        surówka z białej kapusty z łyżeczką majonezu.

PODWIECZOREK

        grejpfrut

       KOLACJA

        pomidory nadziewane masą z twarogu, z pieprzem, miętą, szczypiorkiem i dowolnymi przyprawami. 
 


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin