Biszkopt: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz: 1/3 szklanki zimnej wody (przegotowanej) kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 20 dag Kasia cukier waniliowy 2 budynie karmelowe
Masa śmietankowa: 3/4 litra śmietanki 30% 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki żelatyny
Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek. Wymieszać, wylać na prostokątną blachę i piec ok. 25 min w 180 stopniach.Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem waniliowym, dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie. Do gorącego budyniu wmieszać Kasia i jeszcze wszystko chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt. Wystudzić.Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody. Wsypać żelatynę i mieszać aż się wszystko rozpuści. Ostudzić.Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder i na koniec ostudzoną kawę z żelatyną. Masę śmietankową wyłożyć na masę budyniową. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce.
elkush