scenariusz zajęć dla klasy II.docx

(19 KB) Pobierz

Od ziarenka do bochenka. Jak powstaje chleb?

CEL:
* Zapoznanie uczniów z etapami pracy nad wytwarzaniem chleba.
* Uświadomienie dzieciom, że chleb jest produktem ciężkiej pracy wielu ludzi.
* Wyrobienie szacunku do wartości chleba.

Po zajęciach uczeń:

* wie, z czego zrobiony jest chleb;
* zna etapy pracy wytwarzania chleba;
* dostrzega różnicę między chlebem razowym, a białym i rozumie znaczenie zdrowotne produktów pełnoziarnistych;
* wie, dlaczego należy szanować chleb.

Metody i formy:

* pogadanka
* obserwacja
* praktyczne działanie uczniów

Materiały i pomoce:

karty pracy, kolorowe karteczki z nazwami roślin zbożowych, karta pracy (dla każdego ucznia) z działaniami.

1.    Sprawy organizacyjne

2.    Powitanie: macham ręką
- Witam te dzieci, które piły dzisiaj na śniadanie mleko.

(te dzieci, które piły machają do mnie ręką)
- Witam te dzieci, które jadły na śniadanie świeże bułeczki.
- Witam te dzieci, które jadły na śniadanie kanapki.
- Witam te dzieci, które rano umyły ząbki.
- Witam te dzieci, z którymi jeszcze się nie przywitałam.

3.    O czym będziemy dzisiaj mówić, dowiecie się, jak wykonacie zadanie w grupach.
Zadanie: wykonać obliczenia, a wyniki ułożyć od najmniejszego do największego, zapisać i odczytać hasło.
Zadanie1

Wykonaj obliczenia, a wyniki ułóż od najmniejszego do największego, zapisz je i odczytaj hasło.

 

16+ 2=               Y
9 + 7 =              Z
7 + 7 =              E
9 + 6 +              C
4 + 3 + 4 =        P
9 + 6 + 5 =        O
9 + 5 + 5 =        W
3 + 4 + 6 =        I

 

LICZBY

11

13

14

15

16

18

19

20

LITERY

 

 

 

 

 

 

 

 


3. Co będzie tematem naszych dzisiejszych zajęć? (pieczywo)
4.  Dzieci oglądają w koszyczkach różne rodzaje pieczywa - Jakie zmysły wykorzystujemy? (wzrok, zapach, węch, smak - każdy może spróbować kawałek pieczywa danego gatunku) Jakich zmysłów nie wykorzystujemy? (słuch) (dotyk - dlaczego?)
 


5. Jakie jest najbardziej popularne pieczywo? (chleb) Z czego robimy chleb?.

6. Jak powstaje chleb? Porządkowanie rozsypanki zdaniowej i dobór właściwej ilustracji.

 

Etapy powstawania chleba. Zadanie 2.

 

W czasie żniw zbiera się ziarno zbóż.

Ziarno zbóż wsypuje się do worków.

Ziarno w workach odstawia się do młyna.

W młynach miele się ziarno na mąkę.

Z mąki, wody i drożdży piekarz wyrabia ciasto

Chleb piecze się w bardzo gorącym piecu.

Świeże pieczywo rozwozi się do sklepów.

 

7. Wklejenie ilustracji i zdań do zeszytów.

 

8. Ciche  czytanie ze zrozumieniem tekstu pt. „ Wypiek chleba”

Każde dziecko otrzymuje tekst utworu.

 

Wypiek chleba

Proces wypieku chleba jest pracą złożoną. Oprócz podstawowego składnika, którym jest mąka, potrzebne są jeszcze: woda i drożdże, które przyczyniają  się do tego, że chleb jest pulchny i wyrośnięty. Przed przystąpieniem do połączenia produktów trzeba sprawdzić ich jakość i czystość. Następna czynność to zrobienie „ zaczynu”. Jak przyrządza się zaczyn? Rozpuszcza się drożdże w letniej wodzie i dodaje trochę mąki. Gdy zaczyn urośnie dodaje się odpowiednią ilość wody i mąki. Nie można zapomnieć o soli, bo bez niej chleb byłby niesmaczny. Tak przygotowane ciasto poddaje się dokładnemu mieszaniu. Z ciasta formułuje się bochenki różnych kształtów oraz wielkości i pozostawia do wyrośnięcia. Chleb wkłada się do gorącego pieca za pomocą odpowiedniej łopaty. Po określonym czasie pieczenia-przeciętnie około godziny – bochenki chleba wyjmuje się z pieca i układa na deskach do ich przestygnięcia. Mamy już gotowy chleb, który rozwozi się do sklepów.

 

9. Rozmowa na temat przeczytanego tekstu- nauczyciel zadaje pytania.

 

10. uzupełnianie tekstu o tym, jak powstaje chleb brakującymi czasownikami. Przepisanie zdań do zeszytu.

 

Zad. 3

Uzupełnij tekst o tym, jak powstaje chleb brakującymi czasownikami:

wyrabia się, kiełkuje, piecze, dojrzewa, dostarcza się, sieje, piecze, wschodzi, miele, zawozi.

 

 

Najpierw rolnik ……………………………………na polu ziarna zbóż.

Ziarno ………………………………………. i …………………………..zboże.

Kiedy zboże ………………………………………jest koszone i młócone.

Ziarno …………………………………..sie do młyna.

Tam ziarno …………………………………się na mąkę.

Z mąki …………………………….się ciasto i ………………………………..chleb.

Świeży chleb …………………………………………do sklepów.

 

11. zapoznanie uczniów z wierszem Władysława Bełzy pt.: „ Abecadło o chlebie”

 

Abecadło o chlebie

ABC
Chleba chcę,
Lecz i wiedzieć mi się godzi,
Z czego też to chleb się rodzi?

DEF
Naprzód siew:
Rolnik orze ziemię czarną
I pod skibę rzuca ziarno.

HKJ
Ziarno w lot
Zakiełkuje w ziemi łonie,
I kłos buja na zagonie.

ŁIL
Gdy już cel
Osiągnięty gospodarza,
Zboże wiozą do młynarza.

MNO
Każde źdźbło,
Za obrotem kół, kamienia,
W białą mąkę się zamienia.

PQS
To już kres!
Z młyna piekarz mąkę bierze
I na zacier rzuca w dzieże.

RTU
I co tchu
W piec ogromny wkłada ciasto,
By chleb maiły wieś i miasto.

WXZ
I chleb wnet!
Patrzcie, ile rąk potrzeba,
Aby mieć kawałek chleba.

12. Rozmowa na temat  wartości odżywczych chleba ciemnego.               Dlaczego należy je jeść?

13. W  jaki sposób szanujemy chleb?

Łączenie zdań. Można zapisać je w zeszycie.

Kupuj tyle pieczywa                     karmę dla zwierząt.

Przechowuj pieczywo                  ile zje Twoja rodzina.

Czerstwe pieczywo może stanowić       w przeznaczonych do tego pojemnikach.  

14. Wspólne ułożenie przepisu na smaczną, zdrową kanapkę śniadaniową.

15. Tworzenie przysłów związanych z szacunkiem do chleba.

Chleb praca zdobyty              zawsze smaczny i syty.

Trzeba ciężko pracować            na kawałek chleba.

Darmo chleba                 nie jadł.

Pilnuj tego,                          z czego jest chleb.

Nie wyrzucaj chleba                do śmieci.

Chleba się                              nie przeje.             

Utwórz  przysłowia  związane  z szacunkiem do chleba.





Chleb praca zdobyty                  Darmo chleba                           





                  

Trzeba ciężko pracować            Nie wyrzucaj chleba                                 

 





zawsze smaczny i syty.                      nie jadł.



                       Pilnuj tego,                         





na kawałek chleba.                       z czego jest chleb.



            

   do śmieci.

 

16. Działalność plastyczna- wykonanie różnych gatunków chleba- lepienie z plasteliny.

17. Podsumowanie i ewaluacja zajęć:

·         dokończenie zdań:
Przekonałem się, że. ..
Brałem udział. ..
Udało mi się...
Najbardziej zaciekawiło mnie...
 

·         Co jeszcze chcielibyście powiedzieć o dzisiejszych zajęciach?
- Samoocena.
- Ocena aktywności dzieci.
 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin