Dieta antywrzodowaWrzodem nazywamy każdy ubytek w powierzchni jakiejś tkanki. Najczęściej spotykanym jest wrzód trawienny, zwany dalej chorobą wrzodową. Polega na przewlekłym owrzodzeniu ściany żołądka albo dwunastnicy. Powikłania mogą być bardzo groźne, np. przebicie do jamy otrzewnej lub trzustki, czy uszkodzenie naczynia krwionośnego.
Przyczyn należy dopatrywać się w złych nawykach żywieniowych: jedzenie w pośpiechu i bardzo obfitych posiłków, a także spożywanie pokarmów zbyt gorących lub zbyt zimnych. Te pierwsze uszkadzają delikatną śluzówkę jamy ustnej i przełyku, natomiast zbyt zimne podrażniają błonę śluzową żołądka i jelit. I co najważniejsze - jadanie o różnych porach dnia. Wtedy organizm nie jest przyzwyczajony do regularnych posiłków, a to nie sprzyja sprawnemu wydzielaniu soków trawiennych. Ponieważ enzymy żołądkowe rozpuszczone są w kwasie solnym, który ma właściwości żrące, toteż łatwo o różnego rodzaju, mniej lub bardziej bolesne, nadżerki w żołądku. Oprócz tego jedzenie ze wspólnych naczyń ułatwia niejako przedostawanie się zarazków z ust jednego człowieka do ust innego. W żołądku, w wyniku pojawienia się bakterii o nazwie Helicobacter, która osadza się na ścianie żołądkowej, łatwo dochodzi do powstawania wrzodów. Aby złagodzić objawy tej choroby, w medycynie wykształciła się specjalna dieta antywrzodowa, którą pragnę krótko tutaj przedstawić.
Z założenia jest to dieta, zawierająca minimum substancji, które mogłyby w jakikolwiek sposób zwiększyć wydzielanie soku żołądkowego, tj. kwasu solnego.
Produkty, które są jak najbardziej godne polecenia:
1. ryby (sandacz, dorsz, szczupak, sola, leszcz, kergulena, płastuga) 2. chude mięsa i chudy drób: polędwica, szybka, kurczak, królik, indyk, cielęcina, czy wołowina 3. mleko słodkie lub zsiadłe, ale nieprzekwaszone 4. wszelkiego rodzaju jasne pieczywo lub czerstwe 5. jaja na miękko lub sadzone 6. jajecznica gotowana na parze 7. maksymalnie świeży twaróg lub ser śmietankowy 8. mąka jasna (pszenna), kasza manna lub krakowska albo jęczmienna 9. ryż, płatki owsiane 10. drobny i cienki makaron 11. słaba kawa i herbata (nie zaszkodzą) 12. kompoty, galaretki, kisiele - z małą zawartością cukru 13. przyprawy, takie jak: sól, cukier, wanilia, sok cytrynowy czy zielony koperek 14. miód i dżemy 15. dojrzałe owoce (bez pestek!), także gotowane, np.: truskawki, morele czy jabłka 16. gotowane soki jagodowe 17. świeże masło, słodka śmietana 18. oleje: sojowy, rzepakowy, słonecznikowy 19. oliwa 20. wysokogatunkowa margaryna (w małych ilościach) 21. gotowane i tłuczone ziemniaki; puree 22. gotowane warzywa: marchew, buraki, szpinak, dynia, kalafior, fasolka szparagowa i zielony groszek (ale nie przesadzać z ich ilością!) 23. surowe warzywa: pomidory, sałata
Produkty, których pod żadnym pozorem nie wolno nadużywać:
1. ciasta kruche, keksy, makowiec, pączki, torty 2. mocna kawa i herbata 3. napoje alkoholowe i gazowane 4. desery z czekoladą, orzechami i dużą ilością cukru5. mięsa smażone, duszone i pieczone w sposób konwencjonalny 6. rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, rybne i z przeciwwskazanych warzyw 7. ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, kostki bulionowe 8. chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy9. groch, fasola, bób, soczewica 10. owoce surowe, suszone 11. wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby 12. kwaśna śmietana, smalec, słonina 13. frytki, pyzy, placki ziemniaczane 14. tłuste mięsa, wędliny i ryby 15. jaja gotowane na twardo
TAKAJAQ