Ciasto śliwkowe z brzoskwiniową nutą i kroplami rosy.doc

(87 KB) Pobierz
Ciasto śliwkowe z brzoskwiniową nutą i kroplami rosy

Ciasto śliwkowe z brzoskwiniową nutą i kroplami rosy

Składniki

·         CIASTO

·         4 żółtka

·         mąka pszenna(ile się wgniecie)

·         1 szklanka cukru

·         10 dkg margaryny

·         3 łyżki kwaśnej śmietany

·         2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

·         olejek waniliowy

·         1 cukier waniliowy

·         OWOCE

·         1 kg śliwek węgierek

·         4 dojrzałe brzoskwinie

·         PIANKA

·         4 białka

·         0,5 -1 szklanka cukru

·          

Opis przygotowania

Żółtka miksujemy z cukrem na kogel mogel (odstawiamy mikser),dodajemy cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Następnie olejek, kwaśną śmietanę i margarynę, dokładnie wyrabiamy, w miarę potrzeby dosypujemy mąkę. Ciasto na kruche powinno łączyć się, ale nie kleić. Wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wypełniamy ciastem, na wierzchu układamy umyte i wydrylowane owoce(skórką do góry).Wychodzi 5 rzędów owoców, środkowy jest z brzoskwiń. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 180* i pieczemy ok.35 minut. W wolnym czasie na wysokich obrotach ubijamy na sztywno pianę z białek, gdy piana jest gotowa wmiksowujemy cukier. Wyciągamy ciasto(nie wyłączając piekarnika) i rozsmarowujemy szybko pianę na wierzchu ciasta, wstawiamy na ok.5 minut, aż zacznie lekko się rumienić. Takim sposobem mamy pyszny deser. Smacznego.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin