Placek wigilijny.Składniki50 dag mąki 2,5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka szczypta soli 3-4 czubate łyżki cukru 15 dag margaryny 2 żółtka 20 dag migdałów 10 dag rodzynek 10 dag smażonej skórki pomarańczowej kardamon, cynamon masło do posmarowania ciasta cukier puderMąkę przesiać, zrobić w środku dołek, wkruszyć drożdże, wlać letnie mleko, wymieszać, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu dodać sól, cukier, roztopioną margarynę, żółtka, przyprawy, zagnieść ciasto dodać bakalie, uformować placek, ułożyć na blasze wstawić do piekarnika nagrzanego do 50°C, a gdy ciasto wyrośnie, zwiększyć do 190°C i piec 1 godz. posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem.
groszek0419