PaschaSkładniki:1 kg niekwaśnego, tłustego, dobrze odciśniętego białego sera, 5 żółtek, 20 dag masła, szklanka słodkiej śmietany, 30 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 10 dag rodzynek, 10 dag migdałówWykonanie:Ser zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i ogrzać na małym ogniu, ciągle mieszając - prawie do zagotowania (ale nie można zagotować!). Odstawić z ognia, dodać masło, wymieszać, dodawać porcjami zmielony ser, ciągle mieszając. Wsypać sparzone i posiekane migdały oraz wymoczone i dobrze wypłukane rodzynki oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Durszlak wyścielić serwetką lnianą, na to wyłożyć masę serową. Przykryć deseczką lub talerzykiem i obciążyć, by wyciekła serwatka. Pozostawić na 12 godzin. Następnie przełożyć na talerz i przechowywać w chłodnym miejscu. Na serwetce przed wyłożeniem masy serowej można ozdobnie ułożyć kilka połówek orzechów, migdałów, skórki pomarańczowej smażonej lub inne bakalie, aby pascha była ładnie udekorowana. Antonina Wawrzyczek, Łączka
Basia4777