Pascha.doc

(25 KB) Pobierz
Pascha

Pascha
Składniki:
1 kg niekwaśnego, tłustego, dobrze odciśniętego białego sera, 5 żółtek, 20 dag masła, szklanka słodkiej śmietany, 30 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 10 dag rodzynek, 10 dag migdałów
Wykonanie:
Ser zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i ogrzać na małym ogniu, ciągle mieszając - prawie do zagotowania (ale nie można zagotować!). Odstawić z ognia, dodać masło, wymieszać, dodawać porcjami zmielony ser, ciągle mieszając. Wsypać sparzone i posiekane migdały oraz wymoczone i dobrze wypłukane rodzynki oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Durszlak wyścielić serwetką lnianą, na to wyłożyć masę serową. Przykryć deseczką lub talerzykiem i obciążyć, by wyciekła serwatka. Pozostawić na 12 godzin. Następnie przełożyć na talerz i przechowywać w chłodnym miejscu. Na serwetce przed wyłożeniem masy serowej można ozdobnie ułożyć kilka połówek orzechów, migdałów, skórki pomarańczowej smażonej lub inne bakalie, aby pascha była ładnie udekorowana.
Antonina Wawrzyczek, Łączka

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin