Bigos świąteczny (Łososina Górna)Składniki:3 kg kapusty kiszonej, 0,5 kg kapusty słodkiej, 1 kg mięsa wieprzowego, 0,5 kg kiełbasy, 0,5 kg boczku wędzonego, 10 dag tłuszczu, 2 cebule, 0,5 l rosołu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprzWykonanie:Kapustę kiszoną opłukać i odcisnąć. Gotować w niedużej ilości rosołu na małym ogniu. Kapustę słodką poszatkować i dodać do gotowania, gdy kapusta kiszona zmięknie. Stopić na patelni tłuszcz i dodać do niego pokrajaną w talarki cebulę, lekko poddusić. Dodać pokrajane w kostkę kiełbasę i boczek, podsmażyć i dodać do ugotowanej kapusty. Mięso pokroić w kostkę i włożyć do bigosu. Razem gotować jeszcze godzinę na małym ogniu. Na koniec podprawić koncentratem pomidorowym i przyprawami.
Basia4777