Osiągnij pełną niezależność zdrowotną.pdf

(204 KB) Pobierz
Osiągnij pełną niezależność zdrowotną stosując
Program Zdrowego Odżywiania
Witam w skróconej wersji programu odżywiania. Z jego całością, która zawiera
również 150 nowych przepisów, możesz zapoznać się czytając moją nową książkę
"Program osiągnięcia całkowitego zdrowia" (daję na nią wieczną gwarancję,
ponieważ naprawdę poprawi twoje zdrowie i wagę!)
Program powstał na bazie kilkudziesięciu lat doświadczenia - lat spędzonych na
studiowaniu rozległych badań, naradach i dyskusjach z kolegami lekarzami, a
przede wszystkim lat uwieńczonych sukcesem wyleczenia wielu tysięcy pacjentów.
Czy walczysz z nadwagą, czy też z chorobą lub brakiem kondycji, albo też
postrzegasz siebie za względnie lub zupełnie zdrowego, jestem pewny, że stosując
zalecania zebrane poniżej i przedstawione w pełni w mojej nowej książce,
osiągniesz szczęśliwe i zdrowe życie, na które w pełni zasługujesz.
Co więc czyni ten program innym od wszystkich diet, które dotąd wypróbowywałeś?
Opiera się na faktach. Nie ma w nim cudownych kuracji, a jedynie narzędzia, które
pomogą ci zrozumieć swoje ciało i osiągnąć optymalne zdrowie.
Wielu wiodących dietetyków zastosowało rozwiązania bazujące na przekonaniu, że jakaś
jedna określona metoda może być stosowana uniwersalnie. Rzeczywiście istnieją
uniwersalne prawdy, takie jak szkodliwość cukru, czy toksyn. Moje doświadczenie
nauczyło mnie jednak, że ogólne podejście typu "jedna metoda pasuje dla wszystkich"
(ang. one-size-fits-all) nie sprawdza się.
To, co je jedna osoba, dla drugiej może być trucizną.
Wiele diet może poprawić coś u jednej osoby, ale nie zadziałać albo nawet pogorszyć
sytuację u drugiej z powodu różnić w biochemii metabolicznej. Tak jak wszyscy się
różnimy, jeśli chodzi o nasz wygląd zewnętrzny, tak samo różnimy się na wewnętrznym
poziomie (biochemii i fizjologii) - przetwarzamy pożywienie i wchłaniamy składniki
odżywcze na różne sposoby. Kiedy zastosujesz dietę opartą na własnym typie
metabolicznym, pozbędziesz się wielu problemów zdrowotnych.
Zajmując się swoimi problemami fragmentarycznie, tzn. likwidując jedynie symptomy,
często uzyskujesz tymczasową ulgę. Tak naprawdę jednak sam problem nie znika. Często
przenosi się on do innej części ciała albo powraca w krótkim okresie czasu. W
przeciwieństwie do tego, kiedy zastosujesz podejście oparte na własnym, unikalnym typie
metabolicznym - zaspakajając specyficzne potrzeby biochemiczne organizmu wynikające
z genetyki - twoje problemy zdrowotne będą eliminowane na poziomie przyczynowym i w
ten sposób uzyskasz stałą poprawę i zdrowie.
Nie będziesz głodny
Nie musisz się martwić o to, że będziesz odczuwał głód. Kiedy zaspokoisz swoje
zapotrzebowanie na składniki odżywcze, nie będziesz odczuwać przykrego uczucia głodu.
Kiedy ostatecznie zrównoważysz swoje potrzeby, twoja przemożna chęć na potrawy, czy
smaki zniknie i każdego dnia będziesz się budził z większą ilością energii niż jesteś jej w
stanie zużyć. Natomiast jeśli zauważysz, że tak się nie dzieje to jest to sygnał, że nie
827381279.002.png 827381279.003.png
zaspakajasz potrzeb swojego ciała i będziesz musiał zmodyfikować program.
Potrafisz tego dokonać! Dzieląc plan na trzy etapy uczyniłem go wykonalnym.
Główną różnicę między etapami stanowi stopniowe, coraz bardziej nieugięte stosowanie
zasad zdrowego odżywiania. W większości są to zalecenia stojące w opozycji do
powszechnie obowiązujących zwyczajów, ale zostały stworzone, żeby doprowadzić cię do
stanu optymalnego zdrowia i samopoczucia. Wszystkie trzy poziomy mają te same
wymagania w stosunku do spożywania węglowodanów, białek i wysokiej jakości tłuszczy.
Kluczem do poprawy zdrowia jest znormalizowanie poziomu insuliny i jest to niezbędny
czynnik do odniesienia sukcesu na wszystkich trzech poziomach. Jedną z głównych różnic
jest rodzaj białek dopuszczonych do spożycia. Białko o wyższej jakości wprowadzasz
stopniowo w miarę robionego postępu w kierunku zdrowszego poziomu.
Kiedy zmieniasz poziom, musisz stosować wszystkie ograniczenia
wprowadzone wcześniej, ponieważ nie powtarzam ich.
W miarę czynionego postępu, stopień trudności wzrasta, ale dzieje się to równocześnie ze
wzrostem uczucia wolności. Wkrótce będziesz się cieszył poziomem zdrowia o którym
nawet nie myślałeś, że jest możliwy!
Podzieliłem program odżywiania na trzy części: podstawowy, średniozaawansowany i
zaawansowany. Sukces przychodzi stopniowo, zatem program ten został stworzony tak,
by pozwolić ci podążać w kierunku zdrowia metodą krok po kroku.
Prawie każdy powinien zacząć od poziomu podstawowego. Wyjątkiem są ci, którzy już
stosują zasady tu przedstawione i ci, którzy są poważnie chorzy albo cierpią na inne
dolegliwości i chcieliby, żeby przyspieszyć swój powrót do zdrowia, zastosować bardziej
intensywną metodę wprowadzania rad, które można znaleźć na kilku lub wszystkich
etapach.
Chociaż każda zmiana w obrębie etapu służy temu, żeby pomóc ci osiągnąć zdrowie, to to
na którym etapie się skoncentrujesz jest zależne od "Czterech Czynników" – poziomu
insuliny, wagi, ciśnienia, cholesterolu – co zostało opisane poniżej. Powinieneś również
czasami uaktualniać swoją wiedzę na ich temat, ponieważ one określają jaki postęp
robisz.
Każdy z etapów programu bazuje na moim klinicznych doświadczeniu: zatem choć
większość ludzi odniesie korzyści z realizowania ich w określonej kolejności, to jeśli jesteś
na etapie podstawowym i są elementy z etapów wyższych, które chcesz stosować już
teraz (albo które ci zalecano stosować), oczywiście zrób to.
Jeśli niektóre ze zmian stanowią większe wyzwanie niż inne, po prostu pracuj nad nimi.
Pamiętaj, że zdrowie jest największym dobrem jakie masz, więc każdy krok uwieńczony
sukcesem, nieważne czy duży czy mały, jest wielkim krokiem na tej drodze. Jeśli się
zniechęciłeś w jakimś momencie pamiętaj o jednej rzeczy: masz jedno jedyne ciało i umysł
i są one bardziej niż cokolwiek innego warte tego.
Jedna ważna uwaga zanim rozpoczniesz:
Słuchaj swojego ciała!
827381279.004.png 827381279.005.png
Jeśli jakiś rodzaj zalecanego przeze mnie, czy kogoś innego, jedzenia czy suplementu,
wywołuje mdłości lub sprawia, że w jakikolwiek sposób czujesz się niedobrze, słuchaj
swojego ciała i natychmiast przestań go stosować! Twój organizm zawsze daje ci lepsze
wskazówki na temat tego co jest dobre dla ciebie. Większość ludzi zauważa znaczącą
poprawę samopoczucia w okresie od kilku dni do paru tygodni. Jeśli nie czujesz się lepiej,
być może powinieneś się skontaktować z dobrze wyszkolonym lekarzem, który zna i
rozumie biochemię insuliny i tłuszczy i który może pomóc ustalić ci twój indywidualny
program.
Pierwszy krok do zdrowia: Ustal swoje "Cztery czynniki"
Cztery czynniki, których skuteczność w ocenie poziomu zdrowia została klinicznie
potwierdzona:
Poziom insuliny
·
·
Ciśnienie krwi
·
Poziom cholesterolu
·
Te cztery czynniki to sygnały na drodze do dobrego samopoczucia. Na poziomie
podstawowym możesz używać ich jako wskaźników postępu. Pomogą ci zorientować się,
kiedy przejść do kolejnego etapu. Jesteś gotowy jeśli czujesz się wygodnie, pewnie, a
twoje wskaźniki są na optymalnym poziomie.
Czynnik #1: Poziom insuliny
A co chodzi z poziomem insuliny? Potrzebujemy insuliny do życia, ale najpewniej masz jej
dużo za dużo krążącej w organizmie. Większość dorosłych ma około pięciu litrów krwi i są
zaskoczeni, kiedy się dowiadują, że w tych pięciu litrach jest jedynie jedna łyżeczka cukru.
Potrzebujesz jednej łyżeczki cukru – jeśli nawet. Jeśli twój poziom cukru we krwi wzrósłby
do jednej łyżeczki wpadłbyś w śpiączkę cukrzycową i umarł.
Twój organizm ciężko pracuje, żeby cię przed tym uchronić produkując insulinę, by móc
utrzymać poziom cukru we krwi na właściwym poziomie. Taka reakcja organizmu chroni
cię przed śmiercią po zjedzeniu cukru. Niestety okazuje się, że wysoki poziom insuliny
jest bardzo toksyczny . Za każdym razem kiedy jesz cukier lub zboża, poziom insuliny
wzrasta. Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie, cukrzycę lub nadwagę
jest wysoce prawdopodobne, że zjadasz zbyt dużą ilość produktów zbożowych. Kiedy
mówię o cukrzycy mam na myśli cukrzyce typu II , która zwykle pojawia się w dojrzałym
wieku i jest związana ze wzrostem wagi. Cukrzyca typu I jest związana ze zbyt małą
ilością insuliny, ponieważ trzustka traci zdolność jej wytwarzania.
Test poziomu cukru we krwi
Żeby dowiedzieć się jaki masz poziom insuliny musisz udać się do lekarza i poprosić o
skierowanie na badanie. Badanie nazywa się testem na poziom glukozy lub testem
poziomu cukru. Polega na pobraniu małej ilości krwi po okresie niejedzenia przez 6
godzin.
Fakty na temat badania poziomu cukru:
Badanie to jest niezmiernie użyteczne. Jest jednym z najtańszych i najlepszych
w tradycyjnej medycynie. Prawidłowy poziom cukru we krwi powinien wynosić około
87 mg/dL.
·
Przyjrzyj się anomaliom w wyniku. Kiedy poziom cukru wzrasta do powyżej 100
mg/dL staję się bardzo ostrożny ze względu na możliwość cukrzycy. Sugeruje to
insulinoodporność i niemożność kontrolowania poziomu cukru we krwi. Nie
diagnozuje się zazwyczaj cukrzycy jeśli poziom cukru nie przekroczy 126 mg/dL.
Twierdzę jednak, że proces chorobowy jest wtedy już bardzo posunięty. Poziom
cukru ponad 100 pozwala przewidzieć przyszłą cukrzycę nawet z 10-letnim
wyprzedzeniem.
·
Test na poziom cukru informuje cię o poziomie insuliny. Wysoki poziom cukru
wskazuje na zbyt wysoki poziom insuliny. Wysoki poziom cukru wraz z białkiem w
organizmie może gwałtownie przyspieszać proces starzenia (ang).
·
Zwróć uwagę na wynik poniżej 90. Myślę, że bezpiecznie można powiedzieć, że
poziom cukru we krwi powinien wynosić mniej niż 90. Kiedy tak będzie możesz
rozważyć stosowanie programu odżywiania na średniozaawansowanym poziomie.
Na całe szczęście test określający poziom cukru jest bardzo tani!
·
Innym pomocnym testem jest sprawdzenie poziomu insuliny. Możesz zignorować normy
laboratoryjne ponieważ bazują one na „przeciętnej” populacji, która ma wysoki poziom
insuliny.
Przeprowadzam oba testy regularnie w moim biurze. Poziom insuliny powinien być 5 lub
niższy – im niższy tym lepszy. Poziom insuliny powyżej 10 sugeruje istotne zakłócenia; im
wyższy, tym gorzej. Sprawą raczej niezwykłą jest wynik wyższy niż 20 u kogoś, kto już nie
został zdiagnozowany jako cukrzyk. Kiedy poddasz się testowi i twój poziom insuliny
będzie niższy niż 5, możesz użyć tego jako wskazówki, że możesz bezpiecznie przystąpić
do programu odżywiania na poziomie średniozaawansowanym.
Kiedy znormalizujesz swoją wagę i ćwiczenia możesz z powrotem wprowadzić do
jadłospisu produkty zbożowe w mniejszej ilości, żeby zoptymalizować zdrowie.
Czynnik #2: Twoja idealna waga
Jest to czynnik z którym zmagamy coraz bardziej. Miliony ludzi ma nadwagę w USA i ich
ilość ciągle wzrasta (to samo dzieje się w Polsce - przyp. tłum.) Żeby poczytać na temat
epidemii otyłości w Ameryce i na świecie, wpisz odpowiednie słowo w przeszukiwarce i
naciśnij "szukaj". Znajdziesz mnóstwo informacji, które pomogą ci zrozumieć ogrom
problemu.
Jednym z prostych i skutecznych sposobów na odkrycie, czy masz problemy z wagą jest
zmierzenie obwodu w pasie na poziomie pępka. Zadziwiające, że obwód pasa jest
najlepszym sposobem na zmierzenia ilości całkowitego tłuszczu w organizmie, jest lepszy
niż wskaźnik BMI (body mass index). Jeśli mierzysz swój pas, mężczyźni klasyfikują się
jako otyli kiedy obwód wynosi ponad 102, a kobiety ponad 88.
BMI jest dobrym narzędziem do sprawdzenia jaka powinna być twoja idealna waga. Na tej
stronie znajdziesz dobry kalkulator BMI .
827381279.001.png
 
Posiadanie idealnej wagi jest ważne w programie odżywiania. Nie jest tak tylko
dlatego, że jestem zaangażowany w to, żeby pomóc twojemu ciału dojść do zdrowia, ale
również dlatego, że nadwaga i otyłość ma negatywny wpływ i może osłabiać twoją
zdolność bycia zdrowym. Jeśli nie cieszysz się idealną wagą – masz nadwagę lub
niedowagę – powinieneś zacząć od poziomu podstawowego i pozostać na nim, aż
do osiągnięcia prawidłowej wagi; potem doradzam ci przejście na wyższy poziom,
żeby dalej wzmocnić organizm do zwalczania chorób i dłuższego, bardziej
energicznego życia.
Czynnik #3: Prawidłowe ciśnienie krwi -- 120/80
Twoje ciśnienie krwi, bez pomocy leków, powinno wynosić około 120/80. Jeśli zażywasz
leki na ciśnienie, pewnie się ucieszysz z wiadomości, że ten program odżywiania u
większości ludzi normalizuje podniesione ciśnienie.
Chociaż podniesiony poziom insuliny jest jednym z istotniejszych czynników
przyczyniających się do powstania tego problemu, swój wkład ma również stres, napięcie i
lęk. Po rozpoczęciu programu odżywiania i stosowania go przez kilka miesięcy, jeśli nie
odczujesz żadnej poprawy jest ci potrzebny lekarz dobrze zorientowany w stosowaniu
metod odstresowujących takich, jak moja ulubiona: EFT .
Zgodnie z moim klinicznym doświadczeniem, ponad 95 procent pacjentów z podniesionym
poziomem cholesterolu i trójglicerydów reaguje na podejście oparte na zmniejszeniu ilości
spożywanych węglowodanów, korygujące poziom insuliny. Szczególnie odnosi się to do
trójglicerydów. W mojej ponad 20-letniej praktyce medycznej nigdy nie spotkałem się
podniesionym poziomem trójglicerydów, który by nie obniżył się po zastosowaniu diety
niskowęglowodanowej.
Czynnik #4: Poziom cholesterolu
Większość ludzi nie wie co ma myśleć o poziomie swojego cholesterolu. Jest tak ponieważ
zbyt duży nacisk kładziony jest na ważność cholesterolu całkowitego. O wiele
ważniejszym wskaźnikiem czynnika ryzyka zachorowania na choroby sercowo naczyniowe
jest stosunek dobrego cholesterolu (HDL) do całkowitego cholesterolu.
Otrzymuję liczbę przez proste podzielenie HDL przez całkowity cholesterol (HDL/Total
Cholesterol). Idealnie liczba powinna być wyższa niż 24%. Poniżej 10 jest bardzo
niebezpiecznie i zwykle wskazuje na nadciągające problemy sercowo naczyniowe.
Idealny poziom powinien być 30 lub wyżej. Rzadkością jest powyżej 50, ale zgodnie z
moją wiedzą im wyższa liczba, tym lepiej. Nie zgadza się to zwykle z wartościami
laboratoryjnymi, ale ponieważ jest to wskaźnik, jestem przekonany, że możemy zrobić
takie założenie.
Niektórzy lekarze otrzymują wskaźnik przez podzielenie cholesterolu całkowitego przez
HDL (Total Cholesterol/HDL). W takim wypadku liczba powinna być niższa. Kiepski wynik
to każdy powyżej 4, a 10 wskazuje na poważne problemy. Ta liczba rzadko kiedy spada
poniżej 2.
Ważną rzeczą jest wspomnienie tutaj o małej grupie ludzi, którzy rodzą się genetyczną
anomalią zwaną hipercholesterolemią (jeden przypadek na 500 osób) u których
cholesterol jest zwykle około 350 lub wyżej.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin