pyt_egz_z.pdf

(140 KB) Pobierz
Microsoft Word - Pyt_egz_tp.doc
Wydział Informatycznych Technik Zarządzania WSISiZ
Studia zaoczne (licencjackie i inżynierskie) dla TP S.A. w roku akademickim 2002/2003
Zarządzanie jakością
J. Sikorski
Tematy i pytania przygotowujące do egzaminu
1. Ujęcie jakości produktu lub usługi w kategoriach realizacji wymagań odbiorcy (klienta):
1.1. definicje jakości,
1.2. składniki nowoczesnego pojęcia jakości.
1.3. wieloaspektowość pojęcia jakości
1.4. jakość projektowa (klasa) a jakość wykonania
1.5. wymiary jakości obsługi
2. Historia rozwoju zarządzania jakością:
2.1. co nazywamy kontrolą jakości?
2.2. co nazywamy sterowaniem jakością?
2.3. co nazywamy zapewnieniem jakości?
2.4. co nazywamy zarządzaniem przez jakość (TQM)?
3. Koncepcja klienta wewnętrznego i jej znaczenie dla zarządzania jakością:
3.1. co to jest łańcuch jakości?
3.2. jak należy kształtować współpracę z klientem wewnętrznym?
3.3. jak należy kształtować współpracę z dostawcą wewnętrznym?
3.4. gdzie zaczyna się łańcuch jakości i jakie wnioski należy z tego faktu wyciągnąć?
4. Podstawowewskazaniawynikające z koncepcji zarządzania przez jakość w zakresie działalności firmy:
4.1. jakie cechy powinna posiadać preferowana struktura organizacyjna firmy?
4.2. jak powinna być rozłożona odpowiedzialność za jakość?
4.3. jaki system motywacyjny powinien wspierać zaangażowanie pracowników w poprawę jakości?
4.4. jakie funkcje powinien spełniać system informacyjny w firmie w ramach realizacji strategii skupienia się
na wymaganiach klientów?
5. Inicjowanie programów poprawy jakości:
5.1. kto powinien takie programy inicjować?
5.2. w jakich warunkach powinny być one podejmowane?
5.3. kiedy należy je inicjować?
5.4. w jakim zakresie należy je realizować?
5.5. w jaki sposób powinny być prowadzone?
6. Kluczoweskładniki procesu wdrażania zarządzania przez jakość – warunki sukcesu
6.1. jaką rolę pełni kadra kierownicza?
6.2. jaki zasięg powinny mieć zmiany?
6.3. jakie zmiany w postawie pracowników są niezbędne?
6.4. jaki styl kierowania powinien dominować?
7. Metody rozpoznawania i analizy oczekiwań klienta:
7.1. jakie drogi uzyskiwania informacji o klientach, ich wymaganiach i ocenach można wykorzystywać?
7.2. na czy polegają macierzowe metody analizy rynku?
7.3. co to jest cykl aktywności klienta i w jakim celu jest opracowywany?
8. Rolawskaźników (miar) jakości w programach jej poprawy:
8.1. jakie znaczenie ma ustalanie standardów i jak należy je wykorzystywać?
8.2. jaką rolę mogą pełnić punktów odniesienia i gdzie można ich szukać?
9. Klasyfikacja kosztów jakości:
9.1. dlaczego należy liczyć koszty jakości i jaką rolę powinny one pełnić przy realizacji programu poprawy
jakości?
9.2. dlaczego należy szacować ukryte koszty niedostatecznej jakości?
9.3. co tworzy koszty braków i na jakie kategorie są one dzielone?
9.4. co tworzy koszty kontroli?
9.5. co tworzy koszty zapobiegania?
10. Właściwa struktura kosztów jakości:
10.1. jak powinny zmieniać się te koszty w trakcie wdrażaniu koncepcji ZPJ?
10.2. jakie korzyści ekonomiczne może przynieść poprawa jakości?
11. Podejście procesowe w zarządzaniu jakością:
11.1. jak wygląda transformacyjny model procesu?
11.2. jakie sprzężenia zwrotne są wykorzystywane dla zapewnienia jakości?
12. Cykl poprawy jakości PDCA:
12.1. jakie etapy obejmuje ten cykl i jakie działania obejmuje każdy z nich?
12.2. jakie znaczenie dla procesu poprawy ma cykliczność działań ujętych w schemat PDCA?
13. Metoda QFD:
13.1. jakie są podstawowe założenia tej metody?
13.2. jakie korzyści może przynieść jej stosowanie?
13.3. jakie ogólne zalecenia dla programów poprawy jakości wynikają z założeń tej metody?
14. Analizasił sprzyjających i przeciwdziałających:
14.1. według jakiego schematu ta analiza jest prowadzona?
14.2. jakie trzy kroki obejmuje?
14.3. na jakim etapie procesu poprawy jakości znajduje zastosowanie?
15. DiagramIshikawy:
15.1. jak zbudowany jest ten diagram?
15.2. jaki jest związek pomiędzy tym diagramem a modelem „5xM”?
15.3. w jakich warunkach diagram może być szczególnie przydatny?
15.4. do jakiego typu analizy diagram stanowi wstęp?
16. Schematyprzepływów w procesie:
16.1. jakich podstawowych elementów graficznych używa się do ich tworzenia?
16.2. jakiego typu przepływy mogą być opisane za pomocą takich schematów?
16.3. jakiego typu błędy w procesach są łatwe do dostrzeżenia na takich schematach?
16.4. jaki dodatkowy element przekształca takie schematy w mapy procesów?
16.5. gdzie w systemach jakości takie schematy znajdują zastosowanie?
17. Rozkłady częstości i histogramy:
17.1. według jakiego schematu opracowywana jest tablica częstości dla zbioru pierwotnych danych?
17.2. co to jest histogram?
17.3. w jaki sposób są interpretowane histogramy stosowane w kontroli dostaw?
18. Hipoteza Pareto i jej wykorzystanie w sterowaniu jakością:
18.1. jak brzmi ta hipoteza?
18.2. jak zbudowany jest wykres, za pomocą którego hipoteza jest weryfikowana?
18.3. jak można korzystać z wykresu Pareto-Lorentza?
Zgłoś jeśli naruszono regulamin