Jaternice Chłopa z Warmii.pdf

(344 KB) Pobierz
349738949 UNPDF
Jaternice Chłopa z Warmii
Jaternice
Z nowu naszła nas ochota na jaternicę. Przygotowano:
0,45 kg ryje, głowizna
0,45 kg wątroba wieprzowa
0,45 kg mięso drobne
0,23 kg słonina
0,54 kg bułka suszona
0,70 l rosół z zaparzenia
Zaparzono ryje, głowiznę, mięso drobne oraz połowę wątroby. Zaparzone produkty
zmielono przez sitko 0,6. Wątrobę niezaparzoną zmielono przez sitko 0,2. Suchą bułkę
zmieszano z rosołem.
Do wyrobu użyto następujących przypraw:
45 g soli kłodawskiej
5,6g pieprzu czarnego zmielonego
2,8g ziela angielskiego
2,8g majeranku
2,8g imbiru
Drobne uwagi:
do zaparzania mięsa dodano ziele angielskie i listek laurowy
ponieważ bułka w zależności od wysuszenia różnie przyjmuje rosół ułatwiono
przyjmowanie rosołu poprzez przepuszczenie namoczonej bułki przez szarpak a
następnie przez sitko 0,6
349738949.015.png 349738949.016.png 349738949.017.png 349738949.018.png 349738949.001.png 349738949.002.png 349738949.003.png 349738949.004.png 349738949.005.png 349738949.006.png 349738949.007.png 349738949.008.png 349738949.009.png
Po dokładnym wymieszaniu całości i dodaniu małej ilości rosołu (było za suche) całość
wygląda tak:
Farszem napełniono jelita wieprzowe w odcinkach około 18-20 cm. Ponieważ trafiły się
jelita marnej jakości (żeby nie jeść zupy jaternicowej) całość włożono na dwie blaszki.
349738949.010.png 349738949.011.png
A tak wygląda finał:
349738949.012.png
W międzyczasie musiałem zostać położnikiem i przyjąć poród od kozy. A to efekt:
Pozdrowienia:
Chłop z Warmii
349738949.013.png 349738949.014.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin