Bez glebki, wykład 26.03.doc

(33 KB) Pobierz

Wykład 26.03

 

Zastosowanie torfu w ogrodnictwie:

- podłoże jednorodne lub komponent do podłoży mieszanych

- cienkościenne doniczki torfowo- celulozowe do uprawy rośłin wrażliwych na uszkodzenia systemu korzeniowego (70% torfu, 30% miazgi drzewnej)

- doniczki pęczniejące- fiffy pots. Torf pęcznieje, powiększając objętość 7x. Do ukorzeniania sadzonek zielonych, np. pelargonia, surfinia.

- trawniki rolowane

- dodatek do gleby poprawiający jej właściwości- tereny zieleni

- torf do „zielonych ścian”

 

Właściwości torfu:

1.      Stopień rozkładu- ilość zawartej w nim bezpostaciowej masy (humusu), wyrażana najczęściej w %

Torfy wysokie: 5-25%, niskie 25-70%

 

Najczęściej wyrażamy w skali Van Posta.

10 stopni: H1- torf nierozłożony; H10- torf całkowicie rozłożony

 

W PL skala uproszczona:

R1- słabo rozłożony, włóknista struktura (H1- H3)

R2- silnie rozłożony, struktura mozaikowa (H4- H6)

R3- silnie rozłożony, struktura amorficzna lub kawałkowo amorficzna (H5- H10)

 

Im torf jest jaśniejszy, tym jest mniej zmineralizowany, ma lepsze wł. powietrzno- wodne i nadaje się do najbardziej wymagających upraw ogrodniczych.

Torfy silnie rozłożone (zhumifikowane) są zazwyczaj ciemne i mają tendencję do gromadzenia zbyt dużej ilości wody.

 

2.      Frakcje torfów

0-20 mm- do produkcji rozsady, wypełniania multiplet i krótkotrwałej uprawy (2-3 miesiące)

0-40 mm- do kilkumiesięcznej uprawy (gł. ozdobne) lub wielosezonowych upraw szkółkarskich

0-45 mm- do długotrwałej uprawy roślin ozdobnych (gerbera, róża) oraz komponent innych podłoży

 

3.      Gęstość fazy stałej

Przeciętnie 1,3-1,7 g/cm3, w silnie zamulonych do 2,3 g/cm3

 

4.      Gęstość objętościowa

Zawartość suchej masy w jednostce V torfu pobranego bez naruszenia struktury. 60-400 kg/m3 = 0,06- 0,4 g/cm3

 

5.      Porowatość

do 93% (0,928 m3/m3)

 

6.      Kurczliwość

Zmiana V podczas schnięcia torfu wyrażana w %. Torfy wysokie 62%, niskie 65%. To niekorzystna cecha.

7.      Woda w torfie

Wilgotność wagowa= zawartość wody w torfie- stosunek masy wody do masy stałej torfu

Torfy wysokie 900-2500%, niskie 360-700%

 

Pełna pojemność wodna- największa ilość wody, jaką torf może wchłonąć i zatrzymać w swojej masie. Zazwyczaj 3-4% niższa od porowatości.

 

Woda dostępna dla roślin- w nasączonym torfie wys.: woda 40-45%, powietrze 40-50%

 

8.      Skład chemiczny torfu

C- 50-60% s.m

O- 33-40%

H- do 6%

N- niskie 2-4%, wysokie 0,8-1,2%

P- do 0,5%

Ca- niskie 3-6%, wysokie 0,05%

Mg- do 0,5%

K- do 0,2%

Fe- niskie do 3%, wysokie 0,2-0,4%

 

Torfy bardzo silnie sorbują miedź i trzeba zwiększać dawki jej nawożenia.

Wysokie są zawsze kwaśne i ubogie, niskie mogą mieć różne ilości składników pok. i różne pH.

 

Torfy są wolne od patogenów i nie wymagają odkażania. Są też wolne od nasion chwastów.

 

Można powiedzieć, że są ekologiczne- pozyskiwane naturalnie, nie produkują śmieci. Ekologia jest zaburzana przy eksploatacji torfowisk.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin